Tuesday, October 27, 2009

Antara keperluan bonus & sebuah team lumba........

Mungkin ramai antara sivil servants yg kecewa ngan pembentangan bajet kali ni sebab pembentangan sulung PM Najib tidak menyentuh pemberian bonus. Bagi yg berpendapatan kecil & mempunyai anak bersekolah, bonus menjadi harapan untuk mengurangkan bebanan terutama menjelang bukanya penggal baru persekolahan.


Tapi syg seribu kali syg, org kerajaan tidak didahulukan kali ni....Mungkin PM Najib lebih senang mendahulukan projek F1 1Malaysia yg dijangka akan memulakan perlumbaan sulung musim depan. Semua org yg minat F1 tahu jumlah perbelanjaan menguruskan & mengendalikan sebuah team lumba. Bukan sikit tp mampu mencecah ratusan juta semusim sehinggakan pengeluar gergasi seperti BMW sendiri terpaksa tarik diri krn xmampu lg menanggung kos besar setiap tahun. tp Malaysia Boleh....hehehe...

Selain xde bonus, Bajet 2010 juga menyentuh mekanisme baru subsidi minyak yg dijangka diperkenalkan Januari tahun depan. Bagaimana mekanisme itu akan dilaksanakan, KM tak pasti. Jika sebelum ini, Pak Lah memberi rebat tunai kepada pengguna kenderaan, kita nantikan plak bagaimana PM Najib melaksanakan mekanisme subsidi minyak yg baru..........Adakah harga bahan bakar tu akan meningkat xlama lagi? Tungguuu.........

* KM berhajat nk buat akikah n korban utk keluarga next month tp dh xde rezeki maka postpone tahun dpnla....

Monday, October 26, 2009

2-0 cukup utk menutup mulut pengkritik serta penyokong MU hehehe......


Hangin bila baca kolum sukan antara Jumaat & Sabtu lepas. Rata2 kolumnis & pengkritik 90% telah menutup peluang Liverpool utk mencabar kejuaraan Liga Inggeris musim ni. Paling aku hangin baca tulisan editor EPLx, dalam surat khabar KOSMO. Tak silap aku, editor dia nama Rizal. Kritik Liverpool mcm penyokong Red Devil's.

Tapi semlm, The Red's telah menjawab kritikan tersebut. 2-0 cukup utk memberi kemenangan ketiga berturut2 sejak musim lepas ke atas musuh ketat tersebut. Mungkin kalau ikut logiknya, Alex Ferguson mungkin telah tertelan chewing gum yg dikunyahnya hehehe........Pengadil seperti mana biasa akan melanjutkan masa tambahan yg agak panjang apabila Man U ketinggalan dlm setiap perlawanan tp Liverpool menghukum tambahan itu dgn sebiji lagi gol sekali gus menamatkan saingan Red Devil's.
* Congrat Benitez & his man..............without Gerard, we still can won.....Kemenangan ini sekurang2nya meredakan ketidakpuasan hati KM pd pembentangan Bajet sulung PM Najib.......xde pe yg golongan sept KM dpt dlm pembentangan tersebut........


Thursday, October 22, 2009

KM akan meninggalkan Liverpool...............


Ahad ni ada Yorkshire darby antara Liverpool ngan Man U di Anfield. Setiap musim, pertemuan ini memang dinanti2kan oleh peminat Liga Inggeris termasukla di Malaysia. Outcome perlawanan ini akan menjadi sebahagian petunjuk perjalanan EPL seterusnya.

Liverpool turun Ahad ni dengan 4 kekalahan berturut2 sebelum ini (The Red's xpenah kalah strait 4 kali sejak 1987). KM tau Liverpool ada masalah di atas padang & di meja pengurusan. Kalau kalah pada Man U, rasanya Lverpool dh bleh melupakan cabaran EPL musim ni.

KM setia ngan The Kop's sejak 1986 tp seperti penyokong lain, kami nak EPL title. Takde title tu, Liverpool hanyalah sekadar lagenda.



* Kalau xde gak title musim ni, KM rasa nak beralih ke minnor cam Burnley ke, Wigan ke. Sapa berani bet, KM akan meninggalkan Liverpool hehehe..........Ada sesapa penah berubah sokongan?

Wednesday, October 21, 2009

Harga 2 bijik lappy lebih RM80K!!!

Menurut Laporan Audit Negara, Majlis Amanah Rakyat (MARA) dilaporkan membayar RM84,640 untuk 2 unit laptop Acer Aspire 5250 (harga anggaran RM4,500 walaupun secara kredit kerajaan).

* malas nak komen.............lu pikirla sendiri..........

Monday, October 19, 2009

16 September.....Cuti!!!!



Mulai tahun depan (2010), kerajaan mengumumkan 16 September sebagai hari sambutan di seluruh Malaysia & menjadi satu lagi public holiday. So, cuti anda tambah lagi hehehe.........

* Korang tau 16 September tu hari pe? Bukan hari raya, bukan hari jadi bapak saudara anda tp Hari Penubuhan Malaysia....hehehe...

Thursday, October 15, 2009

Argentina layak, Simpson di muka depan Playboy & Dow Jones melepasi 10,000 mata

Sebab xde pe cerita yang KM nak cerita maka kita kongsilah satu 2 berita untuk ilangkan keboringan. Awal pagi ni, pasukan faveret KM, Argentina meredakan keresahan seluruh penyokongnya dgn melangkah secara automatik ke pusingan akhir World Cup 2010 di Afrika Selatan. Pasukan kendalian Diego Maradona ini menjadi pasukan ke-4 layak automatik dr zon Conmebol setelah menumpaskan Uruguay 1-0 di Montevideo.


Manakala untuk keluaran November ini, majalah orang dewasa terkenal, Playboy menampilkan Marge Simpson sebagai penghias kulit luar. Ini sempena ulang tahun ke-20 rancangan kartun tersebut. KM pun takleh nak bayang camna Marge bleh berbogel untuk majalah tersebut hehehe............

Berita paling suka KM nak tahu ialah Index Dow Jones buat kali pertamanya mencecah 10,000 mata di penutup sesi kol 5 pagi tadi. Kenaikan yang didorang prestasi baik beberapa company gergasi US seperti Intel & JP Morgan mungkin petanda baik bahawa ekonomi dunia di landasan betul untuk kembali pulih. Pelabur2 saham seperti KM juga sure tersenyum mencari ruang utk mencipta duit hehehe............




Tuesday, October 13, 2009

Adam yang kuat isap nenen.......

video

Pejam celik, pejam celik....usia Muhammad Adam Irfan dah nak masuk 3 minggu. Dah besar pun anak KM. Walaupun tak dpt melihat dia membesar setiap hari tp setiap hujung minggu, KM & Budak Kacak akan balik melihat adik dia. Lepas pantang ni, KM bawakla balik Mem ngan Adam. Ikutkan mak mertua KM, Adam ditinggalkan terus 3-4 bulan lagi pun takpe......hehehe....xble..xble...

Menurut Mem, Adam sentiasa saja mahu nenen dalam mulut dia. Bila Mem cakap, Adam menetek sampai nenen pedih...KM senyum saja...adoilah aku jantan aku ni hehehe........

* Minumlah susu ibu untuk jd sihat & kuat..................

Tuesday, October 6, 2009

Harga rokok naik lagi tp yg menghisap begitu juga.....

Berkuatkuasa arini, ada company rokok yang sudah mula menaikkan harga antara 20-30 sen untuk sekotak rokok. Ini ekoran kenaikan duti rokok sekitar 3 sen sebatang oleh kerajaan berkuatkuasa khamis lepas. Ekoran kenaikan ini, pengeluar memindahkan kosnya kepada penghisap rokok.

Bagi yg merokok surelah kos menghisap rokok anda akan meningkat pasni. Itu belum kira jika Belanjawan 2010 pd 23 Oktober depan, jika kerajaan mahu menaikkan lagi duti tembakau. Mungkin ada yg merungut tp tabiat tu rasanya sukar nak diatasi jugak....Mungkin sehingga rokok berharga sekotak RM20 barulah yg betul2 berhajat nak berhenti hehehe....

* Pa kata pasni jgn hisap rokok tp hisap plak ranting kayu ke, jari ke..hehehe.....bleh gitu?

Monday, October 5, 2009

Ada sesapa yg sudi nak jd parttime housewife kt umah KM?

Kalau Mem baca tajuk entry ni sure KM akan kena baling ngan kayu api....paling kurang pun ngan kasut hahaha...........untuk pengetahuan dia dan pembaca2 yg yg rata2nya dr kalangan kaum Hawa, sesungguhnya di hati kecil KM ini tidaklah terdetik sedemikian. Percaya tau....jgn korang tak percaya plak....

Walaupun ketika ini, semua kerja umah akan KM tanggung bersendirian tp selagi hayat dikandung badan, KM akan teruskan jua hehehe...ayat cam org nak gi perang.....

Dh dekat seminggu Mem ngan baby Adam balik kampung utk berpantang maka KM di sini terpaksalah ambik alih tugas dia sebagai suri rumah sepenuhnya. KM kena basuh baju....(tugasan yg biasa...KM bleh buat punya)....masak (tugasan faveret KM)....mengemas rumah (ikut keadaan)......basuh pinggan mangkuk( xjadi hal sangat tp kekdg tunggu pinggan sampai tinggi KOMTAR).....pendek kata memang sebulan ni KM akan jd cm Labu Labi la......hehehe...

Pastu nak kena layan Budak Kacak lagi.....pagi2 nk kena antar gi umah Maktok dia sebelum gi sekolah........dahla besar cam gajah......nak suruh KM dukung lagi....Tapi KM dah pesan kat dia, nanti KM tua2, dia plak dukung KM, apamacam? Dia sengih ja............hambes betui....

Thursday, October 1, 2009

Muhammad Adam Irfan.........Kelahiran yang dinanti............

Mungkin ada yg perasan ke mana lama KM menghilang. Sejak sebelum raya hingga kini, Calculatorbuta belum diupdate. Sebenarnya KM agak sibuk sedikit dgn hal2 keluarga hingga lupa mengucapkan Selamat Hari Raya kepada anda semua.


Sebenarnya, Jumaat lepas ketika hendak masuk waktu Zohor, dengan izin Allah, KM menerima kelahiran orang baru dalam keluarga kami. Mem selamat melahirkan seorang bayi lelaki dengan berat 3.97kg.

Dengan kelahiran bayi yg kami namakan Muhammad Adam Irfan maka berserilah lagi sambutan hari raya kali ni. Walaupun dia sempat ditahan di wad jagaan bayi selama hampir 4 hari kerana gangguan pernafasan & juandis tp alhamdulilah semuanya selamat. Mem wpun kehabisan tenaga utk melahirkan bayi seberat hampir 4kg secara normal namun semuanya ok.

Ketika entry ini dikuarkan, Mem & Adam dah pun berada di kampung memandangkan KM akan mula bekerja esok & Budak Kacak plak perlu menyambung persekolahannya.

Kelahiran ini memang cukup menguja sebab dah hampir 5 tahun KM & Mem tak merasai memiliki anak kecil. Tak sabar nk kembali ke kampg esok petang bertemu kedua2......


LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin