Thursday, June 11, 2009

Cerita-cerita dunia

Rasanya hampir 2 minggu KM tidak menulis. Bukan tidak mahu menulis tapi sibuk ngan keja hakiki & kerja sampingan, menguruskan duit orang. Jika kurang fokus, KM boleh mencatat kerugian. Sepanjang tidak menulis ini byk sekali isu yg terus mendominasi negara ini.

Virus Selsema Babi (H1N1) tampak jauh dr penyelesaiannya. Sehingga artikel ini ditulis terdpt lebih 9 kes jangkitan H1N1 & mungkin berpuluh kes disyaki di seluruh hospital di Malaysia. Manakala kelmarin, menurut jurucakap WHO, mereka dalam langkah utk mengistiharkan H1N1 ini sebagai salah wabak berjangkit di seluruh dunia. Cuba anda bayangkan kesannya nanti?

Jika ekonomi tampak mungkin mengambil masa utk pulih, masalah jerebu & pemanasan iklim juga makin buruk terutama di sesetengah kawasan. Sesetengah kerajaan negeri tengah menimbangkan untuk catuan air jika keadaan kering & kemarau ini berterusan untuk 2-3 bulan lagi memandangkan penurunan kadar air di empangan.

Keadaan politik Malaysia tampak sunyi sedikit sehari dua ini walaupun PAS sebaik tamat muktamar parti ahad lalu menerbitkan kembali isu kerajaan perpaduan yg sebelum ini ditentang sebahagian besar ahli parti. KM memerhatikan juga dari jauh apa sebenarnya berlaku sama ada dorongan sebahagian pemimpin utk merealisasikan hasrat itu atau semua lebih kepada bagaimana media @ musuh memainkan isu itu utk melemahkan kekuatan dalaman parti atau sekurang2nya meleraikan ikatan parti2 dalam Pakatan Rakyat.
Dalam pada itu, ketika kerajaan belum lagi memberi kata putus terhadap pelaksanaan PPSMI, al-menteri pendidikan bersuara utk mewajibkan Bahasa Inggeris sebagai subjek wajib utk lulus SPM serta mengurangkan pengambilan subjek SPM kepada 10 subjek sahaja. Bila KM tgk tv semlm, ramai yg beri mcm alasan utk meyakini hasrat menteri itu bagus. (tv tentula nk tunjuk org yg setuju sahaja. Kalau tidak abisla kerja editor berita tv itu). KM pun cakap bagusla senang walaupun dari pemerhatian KM sama ada di bandar atau di kampung (lagi terukla) ramai lagi org kita yg bukan sahaja penguasaan BI nya teruk tapi BM pun lingkup.Tapi KM rasa, adalah lebih senang kerajaan tukar ja terus bahasa kebangsaan kepada BI. Itu lebih afdal & semua dasar2 pelajaran lebih senang kita nak gubal kalau BI dah bahasa kebangsaan. Hehehe....biarkan Melayu ini hanya tinggal KTM saja atau pun baju Melaju saja......puashati bangsa Melayu sendiri...

Lebih kurang dalam tempoh KM berdiam ini, sebahagian besar bumbung Stadium Sultan Mizan, Kuala Terengganu telah runtuh. Nasib baik perasmian Sukan Staf-staf IPTA seluruh Malaysia berlangsung beberapa hari selepas tu. Kalau pada hari yg sama, berapa ramai plak orang yang akan kehilangan orang tersayang. Motifnya, makanlah rasuah byk-byk sebab pemberi & pemakan rasuah tempatnya nyata di dalam neraka.

Dalam marah2 dengan kedurjanaan yg berlaku, KM ada kesempatan utk ucapkan Selamat Hari Bapa. Bila? KM tak pasti. Yang pasti dalam bulan Jun. Dalam kita mengingati kemurnian ibu membesarkan kita, jgnlah kita lupa tentang kepayahan bapa juga membesarkan kita. KM sendiri tak mampu nak ulas bagaimana utk menyatakan kehebatan kasih sayang bapa itu. Cuma jika dia masih ada, berbaktilah pada dia sebagai anak. Tapi jika dia telah tiada, selalu berdoa agar dia sejahtera.


Akhirnya, Selamat Hari Bapa utk semua bapa-bapa.

1 comment:

Dee said...

Selamat Hari Bapa KM!!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin