Friday, December 21, 2012

Tough draw for Man Utd & Arsenal!!!!

Wakil Inggeris, Man Utd dan Arsenal berdepan undian sukar dalam kempen Liga Juara- Juara 2012/13. Red Devil bakal berdepan juara Sepanyol, Real Madrid manakala Gunners yg bergelut mencari kejuaraan selepas beberapa musim tanpa piala diundi menentang Bayern Munich....Satu lagi pasukan pilihan, Barcelona akan menentang AC Milan...semuanya pasti menarik utk disaksikan!!! Pilihan KM, Liverpool diundi menentang pasukan Rusia, Zenit dalam laluan kejuaraan Liga Europa!! Harapan KM tak besar utk melihat kejayaan The Reds musim ini yg masih bergelut mencari retak di bwh kendalian pengurus baru, Brendan Rodgers....

Wednesday, December 12, 2012

Dividen ASB 2012 between 9% to 10%?

Tak silap KM, PNB akan menangguh urusniaga ASB mulai minggu depan, 18 Disember hingga 2 Januari 2013 untuk urusan pengumuman dan pengiraan dividen & bonus utk tahun kewangan 2012. Ramai menjangkakan agihan pendapatan lebih tinggi untuk tahun 2012 selepas PNB mengumumkan agihan memberangsangkan utk tabung2 yang lain sebelum ini..Lebih mengujakan ialah menjelang PRU-13 adalah tidak mustahil utk agihan pendapatan lebih tinggi sebagai simbolik pengurusan kewangan yg cekap serta persekitaran ekonomi yg lebih baik....KM menjangkakan agihan antara 9-10% untuk mengembirakan hati semua pelabur....bagaimana prediction anda pula? Kalau ada around RM100K bermakna boleh genggam around RM10K...campur plak bonus sebulan gaji(setengah bulan Disember & setengah bulan Januari) pakcik kayo!!!! Hehehehe......melawok ja...

Thursday, December 6, 2012

2012 hampir ke penghujungnya...KM menanti Chempaka Adriana....

Rasanya dah 2 bulan kot KM resigned..entahla tak pernah kira pun sejak kali terakhir meninggalkan ofis aritu....Cikgu Watie selalu tanya camna after early retirement from makan gaji? Frankly say, I feel much better..tido malam pun lena & bangun pagi pun KM rasa feel good...tak terbayang lg muka2 yg hati sakit bila memandang hahaha.... KM dan keluarga sekarang fokus pd minggu2 terakhir Cikgu Watie mengandung sebelum menerima kelahiran puteri kedua kami..persiapan dah hampir 100% sebab semua barang keperluan dh dipaking dan jika berlaku sakit, kita terus ja gi hospital hehehe.... Persiapan utk persekolahan Budak Kacak juga siap siaga memandangkan jika Cikgu Watie bersalin hujung bulan ni pasti kalut bila sekolah dibuka Januari nanti...so semua persiapan dh dibeli atau ditambah mengikut keperluan....tabik utk Cikgu Watie sebab harap KM sure kelam kabut hehehehe.... Jika anakanda ketiga KM lahir di hujung Disember ni, ia akan mengimbau kenangan kelahiran Budak Kacak pada 28 Disember, 8 tahun lalu...2 hari selepas tsunami yg menggegarkan Asia dan membunuh ribuan manusia....ketika mangsa tsunami kesedihan menangis kehilangan anggota keluarga dan harta benda, KM dan Cikgu Watie menerima kelahiran Budak Kacak aka Nur Batrisya dgn penuh kesyukuran.....after 8 years, kami akan menerima seorg lagi puteri selepas Muhammad Adam Irfan di antaranya... Seperti biasa..sayangkan isteri, ikut2kan...maka sekali lagi, Cikgu watie akan memilih nama utk anakanda KM kali ni...so utk anakanda KM, nama adik dah ummi prepare...nanti lahir, abah pi JPN apply surat beranak ja hehehe....semoga semuanya berjalan lancar....

Friday, November 30, 2012

Masterchef Musim ke-2 Akhir.... Siapa pilihan anda?

Tak silap KM, penentuan akhir juara Masterchef Malaysia musim ke-2 akan bersiaran secara langsung kol 10 malam esok, Sabtu....So, antara Ah Hong, Along, Etiqa dan Izyan siapa akan ke final & siapa bakal bergelar juara Masterchef musim 2? Pada KM, peluang mereka semua seimbang dan mungkin keempat2 mereka akan berentap di final dan siapa yg melakukan kesilapan paling minima akan bergelar juara....selamat berentap!!!!!

Nik Aziz Penyesat No. 1! Anwar Berahim Pengkhianat No. 1! UMNO parti pilihan Allah?

Itu bukan kenyataan KM tapi statement Al-fadhil Tok Guru Reezal Merican, yang satu masa dulu antara kroni kuat Khairy Jamaluddin & tak slap KM dia antara setiausaha Pak Lah semasa beliau menjadi PM...Reezal Merican antara yg tengah melobi calon utk kerusi Parlimen Kepala Batas jika Pak Lah mengosongkan kerusi tersebut... Kenyataan ini dibuat ketika Persidangan Agung UMNO arini yg antara medan untuk menyerang PAS...hairan aku sebab pa takut sangat kat PAS ni hehehe....Mat Sembab aka TPM melabelkan PAS hanyalah parti tunggangan Keadilan & DAP dalam Pakatan Rakyat. So apsal takut sangat kat PAS huhuhu.... Untuk makluman Datuk Reezal, jika Dia menyatakan UMNO dipilih Allah utk diberi kuasa pemerintahan, bagaimana dgn kerajaan2 terdahulu seperti Firaun & Namrud? Mereka juga diberi kuasa oleh Allah...tapi apakah mereka menjadi pilihan Allah juga?.... Untuk pengetahuan Reezal, org yg melawan Allah samada musyrik or munafik juga diberi if'tirad atau kelebihan yg Allah beri pada hambaNYa dalam keadaan Dia murka seperti kuasa, kekayaan, kesenangan dan seumpamanya di atas muka bumi ni.....so jgn rasa dengan berkuasa lebih 50 tahun, UMNO merasakan diri telah dipilih Allah sedangkan selama ni degan kekuasaan tersebut mereka telah byk membuat penyelewengan...so jgn angkuh sgt dengan kuasa yg ada sebab itu pemberian sementara kepada manusia......so kepada reezal Merican, jgn angkuh...takut nanti memalukan anda sendiri....seperti yg terjadi pada saudara Khairy Jamaludin selepas PRU 12....dia pun angkuh dulu tp sekarang cam melukut tepi gantang wpun masih bergelar Ketua Pemuda....satu jawatan pun tak dpt dalam Kabinet Najib....hahahaha....selamat berjuang semua....

Tuesday, November 27, 2012

Pilihanraya umum 13 selepas Piala AFF??....Malaysia perlu membaham Laos kalau mau pertahan piala!!!!

Malaysia akan turun dalam perlawanan kedua kumpulan esok menentang pasukan yg dulu2 dikenali pasukan belasahan, Laos. Laos mencipta kejutan di perlawanan pembukaan apabila seri dengan Indonesia. Malaysia perlu menang utk memberi sedikit kelegaan sebelum perlawanan terakhir kumpulan menentang Sang Garuda...Tok Najib sendiri dah turun padang memberi sokongan kepada skuad Harimau Malaya yg dikritk hebat selepas kalah 0-3 di tangan Singapore....Hebat dan prihatin sekali PM tentang pasukan negara....KM melihat keprihatin ini sebagai interpretasi Najib menjelang pembubaran Parlimen...Siapa pun tak boleh menolak kemungkinan rakyat Malaysia akan mengundi pada bulan hadapan sekiranya Tok Najib mendapat ilham mengadakan pilihanraya bulan depan....Najib tengah usaha keras sekarang untuk menang dalam pilihanraya sulung buat beliau selaku Perdana Menteri...Kalau 2008, Pak Lah angkat sebagai PM setelah BN hanya simple majority, adakah Najib pula akan angkat kaki apabila BN tumbang sebagai kerajaan persekutuan setelah lebih 50 tahun memerintah???....jawapannya kita tunggu bila rakyat memilih nant!!!!!!

Monday, November 26, 2012

Harimau Malaya jadi sayur di laman sendiri....

Skuad kebangsaan menempah laluan sukar utk mempertahankan Piala AFF Suzuki apabila tumpas 0-3 di tangan Singapore...Pertemuan seterusnya menentang Laos...kalau kalah gak ngan Loas, KM taktau nak kata pa dah...mungkin bukan Rajagopal yg perlu meletak jawatan tapi pemimpin dlm badan induk bolasepak fikir utk beri laluan pd org lain pulak...dah lama sangat dah...idea pun dah takdak...kuang..kuang...

Sunday, November 25, 2012

Piala AFF Suzuki: Malaysia vs Singapore

Malaysia membuka tirai kempen mempertahankan Piala AFF Suzuki 2012 menentang Singapura. Di atas kertas, peluang kedua-dua pasukan agak seimbang dengan masing2 memberi pendedahan pasukan di liga pasukan lawan...Anak buah Datuk K. Rajagopal dikritik hebat ekoran persembahan hambar dalam beberapa siri perlawanan persahabatan kebelakangan ni...Jika mengambil kira semangat patrotik, KM menyokongla Harimau Malaya tapi dalam masa yg sama sakit hati juga dengan bolasepak Malaysia sebab jika mengambilkira perancangan serta duit yg dilaburkan sejak berpuluh tahun yg lalu kira bolasepak kita mengecewakan...Bolasepak kita naik turun di peringkat Asia Tenggara saja sedangkan di peringkat Asia, kita terus tenggelam sedangkan lawan setara kita dulu, seperti Korea Selatan sudah jauh gah di peringkat dunia....Di mana silapnya pembangunan bola kita? Adakah Kita sudah kemarau idea di peringkat badan yg menguasai bola kita? KM takmau ulas lanjut nanti dituduh oleh juak2 sebagai menderhaka pulak kekeke....biarlah luncai dgn labu2nya sebab KM tak ralat pun kalau terlepas perlawanan bolasepak Malaysia hehehe...

Saturday, November 24, 2012

Memiliki rumah ke-3.....sekadar menambah aset

KM berminat untuk memiliki rumah ke-3 ni tapi menyuarakan minat sahaja sebab belum berkemampuan....kos utk memiliki apartment kos rendah ni sekitar 60-70K, peningkatan nilai lebih 100% berbanding harga asal...kadar sewa mungkin antara RM300-350 tapi penyewa jgn bimbang sebab sentiasa ja ada yg ingin menyewa...lokasi cun dan access utk semua kemudahan mudah...berdasarkan maklumat ajen, loan boleh cecah 69K tp mungkin ada syarat2 yg perlu dipatuhi memandangkan ianya kos rendah...Anyway, KM masih merancang dan belum ada sebarang movement masa ni...Rumah akan datang kalau beli pun bukan keperluan tapi sekadar tambah aset sebab installment bulanan bleh cover ngan sewaan....Tumpuan sekarang menjelang kelahiran anakanda baru KM bila2 masa dari sekarang walaupun due antara hujung Disember until early January tp kuasa Allah kita tak tahu kan....Ada rakan Cikgu Watie yg duenya hujung bulan depan juga tapi dah bersalin sehari dua yg lepas....

Thursday, November 22, 2012

Save for Gaza or Help for Israel?

Bumi Gaza sudah lebih seminggu dibedil oleh artileri Israel dan sudah lebih 100 orang rakyat Palestin terkorban mangsa kekejaman rejim Zionis. Umat Islam seluruh dunia mengutuk kebiadaban Zionis termasuk di Malaysia....Ramailah rakan2 kita yg kononnya prihatin dengan nasib yg menimpa saudara kita di Gaza..ramai yg mempost keprihatinan itu di FB dan sebagainya...ada yg menukar profile picture semata2 menyatakan keprihatinan itu....dalam masa yg sama, mereka2 ini juga yg berebut2 mendapatkan makanan free di restoran2 yg dikatakan menjadi penyumbang dana kelansungan rejim tersebut hehehe....kita prihatin atau kita berpura2 saja?...Begitu dengan kerajaan BN yg melalui Parlimen memanggil usul tergempar utk mengutuk kekejaman Israel...dalam masa yg sama, kerajaan Malaysia ini tidak pernah mengiktiraf kerajaan Hamas yg diberi mandat oleh rakyat Palestin untuk memerintah Gaza...so kita sebenarnya byk berpura2...kalau KM cakap bahasa kasarnya, ramai yg akan marah....so fikir2kanlah.....

Saturday, November 17, 2012

Dah bersunat ke? Keputusan UPSR camna?

Sekejap rasanya, cuti sekolah hampir seminggu berlalu....KM gembira musim cuti sekolah ni sebab Cikgu Watie yg sarat tu ada di rumah, Budak Kacak pun di rumah, juga tidak ketinggalan Encik Adam aka Pemakan Nasik yang kuat jugak sekejap2 mengajak KM menemani dia ke toilet..aduila!!!! Anyway..we are happy family... Isnin depan result UPSR akan kuar...ramai mak bapak mungkin tak sabar nak tahu keputusan berbanding anak2 mereka yg syok bercuti...tak silap, KM batch pertama ambik UPSR tapi anak KM melalui KSSR nanti takkan lagi menduduki UPSR yg hanya akan tinggal sejarah selepas 2-3 tahun lagi....Result UPSR KM dulu antara kenangan manisla buat budak cam KM yg hanya sekolah kampung...KM score gak 4 A's even my parent's tak penah janji apa2 reward sekali pun...waktu tu kalau da gambar yg boleh ditunjukkan, semua org pasti akan gelak kat KM yg mcm nerd ja masa tu tapi homework KM tiap2 pagi ada kawan2 yg minta nak copy hahaha....Budak Kacak sekarang nak kena siap rotan baru nak habiskan homework dia....alahai... Musim cuti panjang ni juga byk juga 'burung2' yg telah dan akan terkorban kerana memenuhi syariat...Suka atau tidak, kita mesti pilih hahahaha.....Tapi berkhatan sekarang dah moden dan tak menyakitkan pun...dah takyah landing atas batang pisang cam dulu2....tempoh masa nak sembuh pun cepat...arini potong esok minggu dah leh main bola..ada berani??? Tahun depan Encik Adam akan berusia 4 tahun...KM masih berfikir kesesuaian utk menghantar dia ke kindy....Walaupun dia membayangkan kegagahan dia seperti Ultraman Mebius dengan badan yg tegap sebab makan nasik banyak serta sepakan yg kuat tapi dia masih ada sifat malu terutama di kalangan org yg baru dikenali kekeke...Anyway dia sangat aktif dan cuma bekalan nasi saja perlu dicatu supaya tidak overweight dan Cikgu Watie ada helahnya untuk masalah ini...kekekeke.. Sebulan atau lebih sedikit dr sekarang, insyaallah kami akan menerima org baru tp barang baby apa pun belum beli lagi hehehe....tp dr persiapan mental..i'm very2 happy to get a new baby...hanya Allah mengerti kegembiraan ini...semoga Cikgu Watie selamat melahirkan baby kami nanti....yg ni pun aktif juga....

Saturday, November 10, 2012

Chelsea vs Liverpool on Super Sunday....

Brendan Rodger dikritik atas kekalahan 0-1 di tangan kelab jutawan Russia, Anchi dalam saingan Liga Eropah kerana menurunkan rata2 pemain tidak berpengalaman...KM melihat tindakan Rodger satu keperluan menjelang pertemuan dengan Chelsea esok... Liverpool dengan sumber pemain terhad ekoran kecederaan serta kegagalan pemilik dalam pasaran perpindahan pemain awal musim memang menyulitkan cabaran The Reds musim ini terutama untuk merebut slot ke Liga Juara-Juara musim depan.... Pertemuan dengan Chelsea di Stamford Bridge esok diramalkan oleh kebanyakan peminat sebagai satu lagi siri kekalahan untuk Liverpool....Kemenangan untuk Liverpool mungkin satu keputusan upset!!!!

Friday, November 9, 2012

Cuti sekolah sudah mari!!!!

Bagi kebanyakan negeri, arini ari last sesi persekolahan tahun 2012....horreyyy esok dah start cuti sekolah..cuti panjang sampai awal Januari 2013. Apasal aku plak yg suka? Sebab Cikgu Watie akan cuti panjang....cuti sampai awal April mungkin... KM takde papa perancangan lagi untuk cuti sekolah ni sebab Cikgu Watie dah sarat and susah nak jalan2 ni...So fokus utama menanti kelahiran anakanda kami....rasa cam menanti anak pertama tu hahaha... So, kepada yg terlibat secara langsung ngan cuti sekolah ni, diucapkan selamat bercuti...jangan main parit di musim hujan ni!!!!

Thursday, November 8, 2012

Obama elected for 2nd time...how about PM Najib? Can he score his first victory?

Sehari dua ni, seluruh dunia terarah kepada proses pemilihan Presiden Amerika Syarikat..hampir keseluruhan media termasuk Malaysia memberi tumpuan tersebut....Keputusan mungkin telah diketahui apabila Barrack Obama berjaya mengekalkan kedudukan beliau di Rumah Putih untuk penggal kedua. Di tanahairku tercinta persoalan berkisar pada kemampuan PM Najib Razak untuk mencipta kemenangan pertama selaku pemimpin BN dalam PRU 13 yang entah beliau rasa selamat untuk dilaksanakan.... Perlu diingat, beliau adalah PM Malaysia ke-6 yang dilantik setelah Tun Abdullah Ahmad Badawi memberi laluan setelah diasak teruk dengan pretasi buruk BN pada 2008. Kenyataannya, PM Najib belum mengharungi pilihanraya umum selaku pemimpin utama BN....so ramai menanti keputusan transformasi Najib...adakah akan membawa kemenangan besar kepada beliau atau beliau akan menjadi PM pertama daripada BN yang gagal dalam pilihanraya umum?????

Thursday, November 1, 2012

Kakitangan kerajaan bakal dapat kenaikan gaji 5% ??

Assalamualaikum semua....KM back!!!! Sudah 2 minggu berstatus bekerja sendiri. Hari2 yang berlalu, KM hanya fikirkan camna nak run business sebaik yang mungkin. Tiada lagi pening fikir apa sterusnya yg boss nak suruh buat..malam pun KM tido lena sekarang...alhamdullilah. Cakap byk pun tak guna tentang perkara yg dah lepas walaupun tak lama lagi goverment servants akan dapat bonus & mungkin tahun depan juga akan ada kenaikan gaji 5% untuk kerajaan menghadapi PRU 13 hehehe... Fokus KM ialah menjelang kelahiran anak ke-3 kami yang dijangka doktor penghujung Disember nanti. Mungkin akan berkongsi bulan kelahiran dengan kakaknya, Budak Kacak yang 28 Disember. Hadiah utk baby dah mula terima walaupun tak lahir lagi hehehe...rezeki baby la tu..terima kasih kepada semua yg baik hati itu...Encik Adam yang dah berusia 3 tahun pada 25 September lalu pun sangat2 mengerti yang dia akan menjadi abang tak lama lagi...Sudah membahasakan dirinya Abang Adam hahaha... Sesi persekolahan 2012 juga hampir ke penghujungnya...tinggal 7 hari ja lagi..byk dah budak2 yang start ponteng terutama yg tak terlibat ngan peperiksaan penting..bermakna 7 hari ja lagi utk Cikgu Watie bekerja sebelum bercuti panjang hampir 5 bulan!!! Cuti sekolah bermakna lebih panjang masa yg KM akan spend dengan family..alhamdulilah.. Okla geng...KM rasa sudah lapar sangat sebab jam dah kol 3.30 am & i mau pergi tgk ada maggi dlm dapur sebab games Chelsea lawan Man U sudah mau start...chow!!!

Monday, October 8, 2012

Syarikat pelaburan emas diserbu Bank Negara.....anda ada syer jugak ke?

Berita serbuan Bank Negara dan beberapa agensi berkuasa ke atas syarikat pelaburan emas sejak awal minggu lalu terus hangat dibicarakan. Ramai juga yang tengah berpeluh2 disebabkan dana yang dilaburkan tersangkut... Bercerita tentang pelaburan emas memang mengujakan kalau anda mendengar sendiri daripada mulut2 konsultan yg terlibat. Bayangkan ada konsultan yg meraih komisyen hampir RM200k sebulan!!! Takat 5k hingga 10k tu biasa bagi kebanyakan konsultan yang terlibat.. Dengan return antara 2 hingga 3% sebulan ramai yg all out duit simpanan atau pinjaman utk dilaburkan dlm pelaburan emas.. KM beberapa kali juga dipujuk oleh kawan2 yg terlibat tapi tak mampula nak beli emas sebab duit pun tak banyak dan KM bimbang ngan tindakan Bank Negara....kalau ada byk duit pun KM target nak beli umah sebijik lagi atau pun kedai... Serbuan minggu lalu menyebabkan ramai yg sudah seperti cacing kepanasan...Selagi pending siasatan bermakna urusniaga akan tertangguh & pelaburan akan tersangkut di situ.... So kepada semua yg terlibat, harap bersabar dan berdoa tiada tindakan terhadap syarikat pelaburan anda....bimbang jika ada kesalahan, anda mungkin akan hilang pelaburan anda!!!!

Wednesday, September 26, 2012

Akulah boss, akulah kuli....

Walaupun keja sendiri tapi mesti cergas awal pagi juga. Kol 6 lebih, KM sudah kuar antar Cikgu Watie ngan Budak Kacak pergi sekolah. On the way balik, KM singgah beli stok kedai dulu. Balik umah kita kira duit dulu. Memandangkan dah hujung bulan maka bykla hutang-piutang nak kena kutip dan kena bayar....hutang bank, duit umah sewa, gaji pekerja, sewa kedai dan macam2 lagi nak kena setella..... Tghari jap lagi....nak kuar beli stok lagi & terus antar ke kedai..pastu kita ambik diorg balik sekolah Dan terus p bank setel apa yg patut.... Ptg or malam nanti, KM mahu antar brg2 dapur yg pelanggan dh order.... Keja sendiri mcm ni la...sendiri towkey...sendiri kuli....at least tiada lagi arahan yg bikin wa sakit jiwa......

Monday, September 24, 2012

Liverpool down with ten man....

Ramai yg komplen referee membuat beberapa decision yg berat sebelah semalam especially penyokong The Reds...KM sebenarnya tido hampir separuh perlawanan hehehe...tak sedar bila Shelvey kena red card....tak sedar bila Man U datang penalti...

Sedar2 game dah abis...terus tutup tv & gi tido, puehati aku...game Arsenal Man City pun KM tak layan dah...

Beraksi kurang 11 pemain memang menyakitkan...tambah derita bila referee sering mengeluarkan keputusan berat sebelah....begitula juga dengan kehidupan apabila org yg mempunyai keputusan gagal memberikan keputusan yg adil....

Balance notis KM di ofis ada lebih kurang 2 minggu lagi tapi jiwa raga semua dah takdak di sana...rasa cam takmau dah menjejak kaki ke sana hahahaha......

Sunday, September 16, 2012

Liverpool....must wait for another 10 years???


2 mata daripada 4 perlawanan tanpa kemenangan antara permulaan buruk Liverpool dalam sejarah kelab Merseyside itu. KM pun tak pasti apa perancangan pemilik The Reds sejak pengambilalihan dan ketika permulaan musim ini.

Pemilik pasti ada duit tetapi kelab terlepas membeli penyerang ketika membenarkan Andy Carroll bermain secara pinjaman dengan West Ham. Kita juga tiada bintang untuk mengemudi jentera tengah & masa telah sampai untuk tidak lagi terlalu bergantung pada Stevie G.

Membiarkan penyokong menanti melebihi 20 tahun tanpa trofi Liga memang menyakitkan....KM sudah melepaskan tontonan perlawanan semalam dengan Black Cat....

Saturday, September 15, 2012

Wahai Kate Middleton....Hidup perlu diteruskan

Apa kena mengena ngan Kate Middleton? Takde pun..cuma kan sekarang tengah hot kunjungan pasangan diraja Britain tu melawat Malaysia hingga esok..

Takdak idea pa nak tulis...cuma kehidupan telah berubah setelah status pun berubah...bekerja untuk diri sendiri sekarang..kena kerja keras. Dulu cukup bulan ambik gaji. Pasni, kena manipulate betul2 bisnes yang ada untuk generate income....

Alhamdulilah, selama ni pun ramai yg keja sendiri dan survived...Harapan KM juga mampu untuk menempuh hidup begitu.......Insyaallah..

Thursday, September 13, 2012

Akhirnya...saya nekad....

Akhirnya perkara yg menekan perasaan KM sejak beberapa minggu atau beberapa bulan atau beberapa tahun ini sampai ke penghujung rancangan. Ada orang kata KM nekad....mungkin KM nekad kot....

Hari ni, KM susulkan notis sebulan sebelum meninggalkan perkhidmatan selama hampir 7 tahun. Perasaan boleh dikatakan bercampur-baur. Tunggu feedback boss esok sebab dia bercuti..

Kenapa & mengapa KM meninggalkan pejabat & rakan2 yang KM kasihi, biarlah rahsia (kata Dato' Siti)...

Alasan atas kertas, KM akan menumpukan pada perniagaan kecil KM serta keluarga KM yg akan berkembang....

Kalau org fikir rugi meninggalkan perkhidmatan yg menyediakan pencen di masa hadapan...tapi KM fikir lebih rugi kalau KM mati dalam tekanan...

After 12 Okt nanti, KM akan dok rumah jaga anak, masak nasik & basuh kain hahahaha....

* hidup bukannya lama & kalau boleh KM mahu hidup yang gembira walaupun tak kaya......


Tuesday, September 11, 2012

I'm quit!!

Byk perkara yg KM tengah fikirkan sekarang...hingga hilang idea untuk menulis di sini. KM tengah plan hala tuju baru jika apa yg KM fikirkan, KM laksanakan.....

Wednesday, September 5, 2012

Alhamdulilah..Allah ingin kurniakan kami anak perempuan seorang lagi..

Check up & scan semalam mengesahkan KM & Cikgu Watie bakal dikurniakan seorang lagi anak perempuan buat peneman kekanda Batrisya & Adam Irfan...Kekanda Batrisya tersenyum sumbing bila mendapat tahu bakal adindanya baby perempuan.. nak sebilik dengan dia.

Alhamdulilah KM pada kuasa Allah mengurniakan nikmatNya..kata baby sitter Adam, menjalin manik berselang seli.

Cikgu Watie dah plan ABC..maksud A untuk Adam, B untuk Batrisya & C untuk baby yang baru ni...hehehehe.

Kandungan dah mencecah 6 bulan & semalam dah ambik darah untuk ujian HIV...nasib darah KM tak diambik sekali...tidak pitam pulala aku...hahaha

Thursday, August 16, 2012

Ngidam kari sotongla pulak....


Menjadi kesukaan pulak beberapa hari kebelakangan ini Cikgu Watie untuk makan gulai atau kari sotong. Beberapa hari lepas dah beli untuk berbuka. Semalam mahu lagi walaupun hanya berjaya membeli di kedai nasik kandar. Hari ini katanya mahu lagi untuk berbuka posa nanti.

Anak kami yg ini suka gulai sotong pula nampaknya...Mengandungkan Mat Adam dulu, gila sungguh dia makan ikan bakar. Kali ni ikan bakar tak jalan hehehe.....

* Raya kali ni biasa2 saja buat KM sebab KM lebih tak sabar2 nak jadi bapak buat kali ke-3!!! Kalau perempuan, KM bagi nama Natalia atau Chempaka apamacam? Kalau lelaki, KM boh nama Muhammad Zidane camna?? hahaha...lebih kurang 4 bulan gi nak menunggu...

Apabila Datuk Tamrin Ghafar berkopiah putih...


Kebiasaannya tanpa kopiah putih pun kepala Datuk Tamrin Ghafar sudah putih.  Kebiasaannya sebelum ini beliau berbaju Melayu dan berkopiah hitam. Hanya pada malam minggu lepas, beliau berkopiah putih & berbaju melayu & mengenakan kain sarung.

Itulah anak bekas Timbalan Perdana Menteri, Tun Ghafar Baba. Datuk Tamrin mengumumkan keluar daripada UMNO, parti yang beliau pernah menjadi pemimpin di dalamnya untuk menyertai PAS.

Apa yg KM nak cakap ialah dia lebih segak dengan kopiah putih untuk menutup rambutnya yg sedia dah putih...hehehe..syabas Datuk!!

Wednesday, August 15, 2012

Punch Gunalan meninggal....


Malaysia hari ini kehilangan bekas lagenda badminton tanahair, Punch Gunalan yang meninggal dunia awal pagi tadi. Gunalan pernah menyinar ketika di era 70-an...

Friday, August 10, 2012

Tahniah Pandelela Rinong!!! pingat kedua untuk Malaysia dari Olimpik London 2012..

Penerjun muda, Pandelela Rinong menceriakan harapan rakyat Malaysia di hari2 terakhir Olimpik London 2012 dengan menghadiahkan sebutir pingat gangsa sebentar tadi dalam acara terjun individu 10 meter platform individu.

Pandelela sebenarnya mampu menggapai pingat perak jika beliau konsisten pada terjunan pertama & ketiga. Penentuan pingat perak & gangsa agak kritikal antara beberapa penerjun selepas penerjun China meninggalkan peserta2 lain jauh di depan dan KM anggap Pandelela telah memberi satu persembahan yg cemerlang untuk melonjak daripada tangga ke-7 di terjunan ke-4 untuk menyapu tempat ke-3 pada terjunan terakhir.

Sekali lagi TAHNIAH buat Pandelela Rinong yang mempunyai harapan cerah jika diberi peluang di pertandingan2 antarabangsa selepas ini!!!

* Esok mungkin adala lagi yang PERCUMA selepas nasik kandar & ice cream Baskin Robbin percuma beberapa hari lepas hehehehe......

Thursday, August 9, 2012

Pandelela Rinong mungkin harapan terakhir pingat Malaysia di Olimpik London 2012??


Selepas sebutir pingat perak melalui Lee Chong Wei, Malaysia masih berharap kalau Pandelela Rinong menjelmakan sebutir pingat tambahan selepas harapan ke atas pelumba keirin, Azizulhasni Awang tidak kesampaian.

Pandelela yang beraksi baik dengan tempat kedua dalam kelayakan terjun 10m platform semalam harus mengekalkan momentum beliau hari ini di peringkat separuh akhir jam 5 petang waktu Malaysia dan akhir jika layak pada awal pagi esok. Pembawa bendera di acara pembukaan itu mungkin merupakan harapan pingat terakhir Malaysia selepas semua atlet lain (kecuali LCW) gagal meraih sebarang pingat.

Wednesday, August 8, 2012

Bila isteriku bermimpi lagi....

Malam tadi Cikgu Watie bermimpi lagi...macam biasa juga dia bermimpi KM kawen lagi. Adoi!! camla muka KM ni bleh kawen ramai hahahaha....

Dia cakap KM kawen tu sebab KM nak anak lagi....KM cakap takyah kawen lain pun dah dapat anak hahaha...tengok dah nak masuk 3 orang. Adam Irfan pun dah tau yang dia akan dapat adik tak lama lagi.

Check up semalam, anak ke-3 kami dah nak masuk usia 5 bulan. Paling lewat, insyaallah Januari dapatla anakanda baru kami.

Walaupun dah yang ke-3, keterujaan nak dapat anak baru memang ada dalam hati KM. Kepada Cikgu Watie, jangan bimbang...kita akan stay united walaupun KM bukan penyokong Man United hahaha....

Friday, August 3, 2012

Cuti raya awal....

Budak2 sekolah di negeri2 yang bercuti Sabtu & Ahad diberi cuti berganti awal sehari pada 17hb ni untuk memberi kesempatan kepada mak bapak merancang perjalanan balik raya...

So takyahla kalut2 hari Sabtu baru nak bergerak balik bagi yang perjalanan jauh. Tapi bukan cuti buta tapi 22 September nanti kenala ganti hehehehe....

Tahun ni KM yg paling kerek...cuti tahunan hampir habis & takdak extra untuk cuti raya....So 22hb KM akan menjadi penunggu ofis berseorangan hehehe...sabo je dik!!

Wednesday, August 1, 2012

India Blackout!!


Mungkin terburuk dalam sejarah tenaga apabila lebih 620 juta penduduk India terpaksa bergelap berikutan kegagalan tenaga elektrik di 14 buah negeri di Utara & Timur India.

Krisis tenaga ini menyebabkan kehidupan rakyat di sana jadi carca-marba dengan sebahagian besar sektor ekonomi & sosial mengalami kegagalan kecuali sektor2 seperti penerbangan & industri besar yg disupport oleh generator sokongan.

Kegagalan itu bersama 1 per 10 penduduk dunia bergelap....kerana India antara negara yang mempunyai penduduk teramai selepas China tak  silap KM......


Rafizi Ramli ditahan berikutan pendedahan skandal NFC??


Pemimpin muda PKR yg semakin meningkat naik, Rafizi Ramli dilapor ditahan polis awal pagi ini atas pendedahan butiran akaun yang membabitkan skandal lembu NFC yang akhirnya pemimpin wanita UMNO, Shahrizat Jalil terpelanting kerusi menteri.

Rafizi yang juga Pengarah Strategi PKR menjadi duri dalam daging kepada parti pemerintah dengan rentetan pendedahan demi pendedahan berhubung penyelewengan dalam tadbir urus negara. Yang terbaru ialah campurtangan PM Najib dalam proses tender LRT yang membabitkan syarikat George Kent.

Beginilah nasib di Malaysia, pendedahan kemungkaran/kejahatan akan dihumban ke dalam lokap manakala penyamun & penipu akan disuruh berehat diam-diam....So macamna kadar jenayah nak turun kalau prinsip mengatasi kejahatan itu tidak berlaku secara adil? Orang bawah2 pun bleh kata, kenapa org besar buat salah xkena? tapi org bawah buat kena dakwa???

So, marilah bersama2 menjadi warga negara yg lebih prihatin terhadap apa yg berlaku dalam negara ini.....

Tuesday, July 31, 2012

Kadar Zakat Fitrah Untuk Negeri Pulau Pinang tahun 2012

Pejam celik, pejam celik, kita sudah memasuki hari ke-11 Ramadan tahun ni. Bagaimana dengan puasa kita? ibadah kita? keinsafan kita? kesedaran kita? semuanya kita fikir dan tentukan sendiri...

Setahun sekali ni juga menjadi kewajiban kita untuk menunaikan zakat fitrah pada diri & tanggungan kita. MUngkin ada yg memilih awal untuk menjelaskan fitrah ini tapi ada juga yg suka last minut baru nak buat hehehe...anda tentukan.

Untuk negeri Pulau Mutiara, kadar fitrah tahun ni kekal pada nilai RM7 seorang & kalau KM insyaallah kena kuarkan RM28 ....

Kepada semua selamat berpuasa & selamat menunaikan fitrah!!!

Tuesday, July 24, 2012

Penyokong Arsenal bakal berputih mata??

Berputih mata bukan sebab Harimau Malaya terlalu kuat untuk menumbangkan Arsenal tapi The Gunners berkemungkinan besar kehilangan kapten mereka, Robin Van Persie menjelang musim baru 2012/13 ini.

Van Persie yang menuntut gaji baru sekitar 190k pound sterling after tax dijangka menjadi perebutan antara Man City, Man United dan Juventus.

KM melihat pemergian bintang utama Arsenal ini menyebabkan mereka hilang motivasi & sentuhan untuk mencabar. Pastinya cupless lagi untuk mereka musim ini!!!

Thursday, July 19, 2012

Tarikh melihat anak bulan & penetapan puasa tahun 1433


Insyaallah hari ni, pihak berkuasa Malaysia akan menjalankan acara melihat anak bulan Ramadhan untuk menetapkan permulaan puasa bagi negeri2 di seluruh Malaysia berdasarkan rukyah & hisab. Tapi orang ramai menjangka permulaan puasa bagi tahun hijrah 1433 pada hari Sabtu, 21 Julai 2012.

Kepada semua sabahat & rakan2, KM mengucapkan Selamat Berpuasa. Semoga Allah merahmati & memberkati puasa kita kali ini, insyaallah..

Tuesday, July 17, 2012

Duit baru @ note Bank Negara Malaysia 2012 memasuki pasaran...


Tak silap KM mulai 15 Jualai lepas, note baru BNM mulai memasuki pasaran untuk menggantikan design yang lama. Edisi baru ni mengembalikan note nilai RM20. Dengan pengeluaran note baru ni, insyaallah duit raya tahun ni pun guna duit baru le hehehe...

* pada KM, nilai duit bukan terletak pada kecantikannya atau designnya tapi pada nilai mukanya hehehe......cantik sekalipun duit 10ringgit tapi tak sama nilainya dengan buruknya duit RM50!!!

Monday, July 16, 2012

MasterChef Selebriti Akhir: Dato' Fazley vs Angah Raja Lawak

 Sesiapa pun mungkin tak menjangka Angah Raja Lawak yang KM sifatkan sebagai peserta underdog melangkah ke Grand Final MasterChef Selebriti Malaysia untuk menentang peserta pilihan Dato' Fazley Yaacob. Angah menyingkir peserta faveret juga, Juliza Adlizan (mungkin ramai juga yg suka beliau tersingkir).



Ramai mungkin memilih Dato' Fazley untuk muncul juara & beliau akan menyediakan western food pada saingan akhir manakala Angah akan menyediakan masakan tradisional tak silap KM. Anyway. selamat berjuang pada mereka!!

Saturday, July 14, 2012

Rozaimi Abd Rahman aka Neymar Malaysia??


Selepas meletopp di kelayakan Piala AFC bulan lepas, Rozaimi Abd Rahman meledak lagi. Malam ini, Rozaimi membantu negeri kelahirannya, Sabah memenangi pinga emas SUKMA dengan menewasakan Perak, 3-0 di Kuantan, Pahang.

Yang menariknya, Rozaimi membuat penampilan dengan rambut ala pemain Brazil, Neymar. Rozaimi yang telah menempah namanya di Wikipedia akan mewakili Selangor untuk kempen Piala Malaysia nanti. Dia juga dilaporkan sedang diintai oleh kelab Liga Thailand.

Nama Rozaimi, pemain Piala Presiden Sabah tiba2 saja meniti di bibir2 peminat bolasepak tanahair. Hopefully, dia akan diberi peluang untuk membarisi skuad kebangsaan menentang Arsenal ataupun Man City!!!

Friday, July 13, 2012

Saya bleh dapat RM24K sebulan dengan berblog??

Kalau blogger cm KM sure tak mampu nak dpt sebyk tu tapi org lain mungkin bolehlakan...Nak dapat RM24 setahun belum tentu hehehe....

Kalau melalui cara lain mungkin bleh...Lama sudah tak bercerita dengan kedai runcit KM. Sudah hampir 5 bulan menjadi peniaga runcit. Niaga kecil-kecilan....

Anyway..alhamdulilah dengan perniagaan KM...walaupun kurang tumpuan tapi KM ada player2 yg boleh memajukan perniagaan ini. KM beri kuasa & modal sendiri pandai rolling....Hasilnya KM pulangkan berdasarkan komitmen & hasil yang kita dapat...Aku jadi boss, insyaallah orang bawah takkan menderita...

Alhamdulilah..kedai kecil KM sudah mampu mencapai sales harian melepasi RM800. Kalau berterusan, sebulan sales boleh mencecah RM24,000....Andainya KM kira untung kasarnya sekitar 10% sahaja dan kemudian ditolak kos2 seperti upah pekerja & sewaan, KM masih lagi untung walaupun sikit....Alhamdulilah...ada untung lagi maa!!!

KM dalam stage meninjau kalau2 ada premis atau peluang baru untuk buka cawangan lain...tentang modal insyaallah kita bleh cari...Kalau ada 2 cawangan mungkin perlu tumpuan lebih...mungkin bleh ucap selamat tinggal pada kerja tetap sekarang yg menyakitkan jiwa....bayangkan nak masuk ofis pagi2 rasa cam separuh jiwa ku mati hahaha..besar punya falsampah!!

Insyaallah KM berharap Allah memberi kelapangan rezeki kepada KM...kesenangan KM kesenangan orang sekeliling juga...KM tak makan sorang sebab nafsu makan KM pun tak sebesar mana...kdg2 makan sekali ja sehari hahaha....

Thursday, July 12, 2012

Rintihan di malam Jumaat.....

KM kira org yang selalu cpt meningkat naik dlm negara, masyarakat mahupun dalam komuniti pekerja, antara sifatnya ialah suka memutar (tak semuala). Orang begini pandai memanipulasi keadaan & situasi org lain. Ligat dalam membuat percaturan berdasarkan situasi semasa. Pandai berpura2 & bahaya dalam kata2.

Berhadapan org2 macam ni, memang mematah semangat KM. Yang ada cuma jasad saja yg terus berkerja tapi jiwa sudah tiada. KM mungkin tak pandai berterus-terang & belum ada kekuatan utk berterus-terang. Tapi syabas kepada my colleague yg telah MELEDAK!!! Keberanian anda, KM tabik!! Anda tidak membiarkan salah laku berterusan....biar ada orang tahu, ada antara kita yg tidak berdiam saja...

Ceritanya mudah...bagaimana mahu jadi adil kalau kita DOUBLE-STANDARD?? Bagaimana mahu jadi orang dihormati kalau kita menilai orang mengikuti FAVOURITISM??

KM bercakap sebagai antara MANGSA saja....Bila KM cuti pasti ada bisik2 bertanya kenapa KM bercuti? Sakit? Sibuk dengan kerja lain?? Saja2 ?? Malas??

Tapi yang pasti KM bercuti atas cuti tahunan atau cuti sakit!!! Kalau dah habis cuti...KM tak bercuti...betul tak cik kerani cuti yang budiman?? Tapi KM juga yang selalu jadi mangsa....

KM ingin memulangkan buah keras kepada yg suka bertanya....Bagaimana dengan mereka yg bercuti tanpa ada kelayakan cuti??? Patutnya bleh kena potong gaji tu tapi alasannya kita kena faham masalah mereka...Aiitt jawapan camtu bleh ke?

Bagaimana plak yg suka tipu cuti?? Ambik cuti tanpa rekod atau merekod cuti secara salah!!!...Ini ibarat kuman di seberang laut nampak tapi gajah depan mata buat2 tak nampak hehehe...betulkan cik Karam???

Banyak lagi yg berbuku tapi malas nak berbasa-basi dengan sikap begitu...kita ibarat mentimun...digolek, dilambung akhirnya sakit itu milik kita jua....

Cuma bersabar dengan keadaan & melihat kemampuan kita untuk bertahan....Kalau dah tahan nanti aku MELEDAK juga....

Anyway syabas sekali to my colleague...i think it's great move!!! Anda berani...aku??? hahahaha....i simpan bedilan!!!!

Arsenal new away kits 2012/13..


Kelab EPL yang akan berkunjung ke Malaysia untuk pra-musim, Arsenal telah memperkenalkan away jersi terbaru untuk musim 2012/13 akan datang. Yang menariknya mereka menggunakan tema pink & purple untuk jersi tersebut. Nampak lebih fancy sikit!!!

Kesesakan teruk di Jambatan Pulau Pinang 12/7/12

Jambatan Pulau Pinang sebelah pagi ni (12/7/12) mengalami kesesakan teruk di kedua-dua arah ekoran satu kemalangan maut di kilometer 1 menuju ke Seberang Perai itu menghampiri susur keluar ke Tanah Besar.

Kesesakan berpanjangan hingga ke USM & arah menuju ke pulau juga sesak teruk kerana pemandu memperlahankan kenderaan untuk melihat kejadian yang berlaku.

Tuesday, July 10, 2012

Malaysia vs Man City...30 July 2012


Selain Arsenal & QPR, Man City juga dijadualkan akan berkunjung ke Malaysia untuk program jelajah pra-musim 2012/13. Juara BPL itu akan melayan tuan rumah, pilihan Malaysia di Bukit Jalil, 30 Julai nanti.

Mungkin peminat2 Man City di Malaysia mengharapkan kehadiran bintang seperti Kun Aguero, David Silva, Yaya Toure, Tevez dsbnya. Berita baik untuk Man City ialah pengurus mereka, Roberto Mancini baru saja pen new contract hingga 2017 dan sekaligus menutup spekulasi beliau diintai oleh Persekutuan Bolasepak Russia untuk dijadikan pengurus kebangsaan negara itu.

MasterChef Selebriti Malaysia akhir....siapa pilihan anda?


MasterChef Selebriti Malaysia sudah hampir ke penghujungnya. Ketika ramai menyangka Farouk Hussein akan meninggalkan dapur MasterChef sebelum persaingan akhir, pihak juri membuat keputusan untuk memanggil semula beliau untuk turut serta ke pertandingan akhir bersama 4 lagi finalis iaitu Dato' Fazley, Juliza Adlizan, Soo Wincci & Angah Raja Lawak.

Di atas kertas, Juliza kelihatan confident untuk merasakan beliau faveret untuk muncul juara sulung MasterChef Selebriti ni. Berdasarkan episod2 sebelum ini, beliau kelihatan yakin dengan kemampuan sendiri serta kelihatan juga memandangkan rendah pada peserta lain.

Dato' Fazley & Soo Wincci mungkin juga antara faveret untuk muncul juara berdasarkan kemampuan mereka sehingga kini. Angah & Farouk rasanya calon underdog. Mereka hampir2 tersingkir dalam ujian penyingkiran semalam tapi Angah menang ujian tu & Farouk mendapat surprise untuk ke final!!

So, ada bagaimana? siapa pilihan anda???

Monday, July 9, 2012

BR1M kali kedua dalam pertimbangan...

Itulah kata Timbalan Menteri Kewangan ketika menjawab soalan di Dewan Negara hari ini. So, kepada rakyat yg telah mendapat bantuan RM500 kali pertama aritu mungkin ada sikit sikit gumbirala....hehehe...doa2 kalau dapat lagi.

Anyway, jika sentimen sokongan kepada BN menjelang PRU-13 masih tidak menyakinkan, rasanya tak mustahil kerajaan akan hulur lagi sorang RM500.

Yang terbaru Kedai Buku 1Malaysia (KB1M) & apa ntah lagi....

Buta IT, Celik Ringgit...new ebook from Abang Ensem (AE)

Akhirnya KM berjaya juga menjadi bakal pembeli terawal ebook terbaru Abang Ensem (AE) berjudul 'Buta IT, Celik Ringgit' yang akan dilaunchkan pada bulan Ramadhan ni. 20 pembeli terawal akan menikmati diskaun ebook tersebut pada harga RM20 sahaja.

Ebook tersebut dijangka menceritakan tentang kemampuan penulis (AE) sendiri menjana pendapatan tambahan melalui internet walaupun beliau agak kurang pengetahuan IT pada awalnya. Apa yg beliau buat? bagaimana beliau buat? apa teknik/strateginya sila dapatkan buku ini nanti..

Sunday, July 8, 2012

Tahniah ELLA!!! Semoga perkahwinan kekal bahagia...


Alhamdulilah, akhirnya Ratu Rock ELLA @ Norazila Aminuddin menamatkan zaman bujang beliau pada usia 46 tahun. KM ingat Ella nak membujang sampai bila2 tapi takdir Allah itu lebih baik untuk Ella. Semoga rumah tangga beliau bahgia....

Friday, July 6, 2012

Gelas McDonald...aku ada, ko ada??


Macam biasa, peminat & pengumpul collectibles jgn lepaskan peluang mengumpul koleksi 6 edisi gelas Olimpik McDonald yang start hari ini bersama set Coca-Cola menu.

KM baru ja singgah drive-thru & kelihatan ramai dah mula menyerbu utk dapatkan koleksi ni. Mungkin esok lusa sure abis stock!!

Edisi 6 gelas akan berlangsung selama 6 minggu & sure hot!!!

Promosi Carlsberg Sempena Ramadhan?? Memang kurang ajaq!!!


Berdasarkan maklumat, promosi jualan arak ni dibuat oleh The Store di Sri Petaling. Kalau nak juai arak pun, agak2la sensitiviti org Islam. Bulan Ramadhan tu sikit punya mulia ka tapi arak tu sikit punya haram ka nak diregukan?? Minum arak dalam hukum Islam bleh kena sebat 40 rotan!!

Inilah nasib Islam di negara yang orang Islam sendiri tak reti nak menghormati Islam!!! Chua Soi Lek lagi cilaka bila dia kata ADUN Umno kat Johor yg cadang nak HUDUD  gila!!! Kepala UMNO lain buat pa? Takdak teloq ka??? hahaha....


Malaysia lwn Arsenal tanpa Van Persie???


Skuad Malaysia dijadualkan bertemu Arsenal pada pertemuan persahabatan pra-musim The Gunners pada 24 Julai nanti. Yang menjadi teka-tekai sekarang ialah sama ada kapten Arsenal akan turun serta setelah beliau enggan menandatangani kontrak baru dengan The Gunners.

Kontrak asal akan berakhir hujung musim hadapan & Arsenal mungkin tengah berkira2 untuk menjual beliau untuk mengelakkan beliau terlepas secara percuma. Antara kelab yg dalam radar untuk menyambar bintang Belanda ini ialah Man City. Turun mengintai ialah juara Serie A, Juventus.

Penyokong2 Arsenal mungkin akan bersedih untuk kehilangan ini hehehe...

Thursday, July 5, 2012

Uncle Seekers ditahan polis plak...

Ahli paranormal, Syed Abdullah Hussein Al-Attas atau dikenali Uncle Seekers kena tahan polis semalam berikut laporan polis yg dibuat terhadap beliau. Dia dikatakan menyiarkan beberapa artikel atau tulisan di laman blog beliau, uncleseekers.blogspot.com yang didakwa menghina kerbat raja Johor.

KM penah ke blog beliau & memang byk artikel yg beliau tulis kepada kerabat Johor. Beliau sebelum tu penah mengeluarkan artikel kontroversi berhubung hubungannya dengan bekas Permaisuri Agong.

Buffered Earning....Menanti BE sulung selepas 6 bulan...

Menulis di blog memang memberi kepuasan terutama bila kita mempunyai idea yang banyak utk berkarya. Lebih menambah kepuasan apabila usaha kita mampu memberi pulangan dalam bentuk tunai walaupun sedikit. Walaupun ada orang kata, duit bukan segalanya tapi segalanya perlukan duit sekarang ni. Tak caya? nak melepaskan hajat pun kena duit tau!!

Anyway, sebahagian besar blogger mendaftar dengan perantara pengiklanan seperti Nuffnang misalnya. Dengan harapan situasi menang-menang akan memberi pulangan dalam bentuk kewangan.

Ramai yg selalu mengharapkan mendapat Buffered Earning (BE) kerana BE lebih berpotensi memberi hasil yg lebih tinggi berbanding CPC biasa. Malah dengan rates BE yang tinggi, ada blogger yg mampu menjana pendapatan 3 hingga 4 angka.

Bagi KM, blogger picisan yang entrynya tak seberapa juga masih mengharap BE sulung selepas 6 bulan lebih menunggu!! Kali terakhir KM dapat BE, Disember tahun lalu!!! Lamanya menunggu hahaha....Anyway lama pun, semangat belum hilang untuk terus menulis....aku menulis bukan kerana duit tapi kalau bagi aku sapu ja....Bonus camna?? Berita palsu?? KM dah tahu...ada yg nak memancing di musim pilihanraya ni hehehe....PM Najib sila beri respon....



Wednesday, July 4, 2012

Bila nak resign??? soalan takleh blah hehehe....

KM terima sms dari Cikgu Watie berbunyi " Bila nak resign?"

Terkasima sekejap & tersenyum sendiri sekejap....

Cikgu Watie memang sporting & memahami kesukaran yg KM alami sekarang.

KM plak sedang fikir panjang sebab persediaan berbuat demikian sangatlah penting...Keberanian untuk berbuat demikian sangatlah penting.

Keputusannya? Entahlah....bergantung pada keadaan...

Pemenang Teka Juara EURO 2012...

Menjelang EURO 2012 aritu, KM ada minta anda meneka pasukan manakah yg akan menjuarai EURO kali ini. Tak ramai yg sudi meneka tp terima kasih buat yang sudi. Di antara beberapa tekaan, Encik Khairul Bakhtiar telah memilih Sepanyol untuk muncul juara sekali lagi....

Memandangkan KM terlupa address blog beliau, mohon beliau respon entry ini untuk KM kirimkan saguhati tekaan tepat beliau. Harap maklum!!!


** Hadiah berupa tunai...berapa? biarla rahsia hehehe....

Perkhidmatan Telegram ditamatkan berkuatkuasa 1 Julai 2012...

Suatu masa dulu ketika tiada lagi perkhidmatan komunikasi yg canggih seperti internet, telefon, mobile phone dsbnya, perkhidmatan telegram mungkin sangat penting untuk menghantar berita yg mustahak dan segera.

Namun masa berlalu pantas, selepas menabur jasa lebih 138 tahun & kepentingannya mula pudar dengan kehadiran medium2 baru, Telekom Malaysia @ TM akhir mengumumkan penamatan secara rasmi perkhidmatan telegram berkuatkuasa mulai 1 Julai 2012.

Sekalung tahniah & jasamu dikenang buat TELEGRAM!!!

Tuesday, July 3, 2012

Cek Nuffnang dah sampai??


Sebenarnya bukan cek Nuffnang yang KM terima sebab dalam masa terdekat KM tak penah pun cash-in income dari Nuffnang sebab totalnya tak seberapa pun. Cek di atas daripada Takaful Malaysia untuk Rebat Tanpa Tuntutan atas takaful kereta.

Insyaallah separuh daripadanya akan disumbangkan kepada fund untuk program sumbangan Ramadhan nanti. Alhamdulilah juga sebab ada sahabat yang sudi menyumbangkan. Terima kasih kepada Pakcik Elvis aka Tuan Rumah Kedahung yang sudi menghulurkan sumbangan. Moga kerja buat anda diberkati Allah.

Secara keseluruhan dana untuk program sumbangan Ramadhan masih rendah & kalau convert baru boleh dapat 6 kampit beras. So, kena kerja keras lagi untuk increase fund tersebut menjelang Ramadhan yang tinggal kurang 3 minggu lagi.


Malaysia 1 Myanmar 2...Harimau Muda pulang hampa!!

Kekalahan 1-2 ke atas tuan rumah, Myanmar menyaksikan Malaysia terlepas peluang untuk melayakkan diri ke pusingan akhir Piala Asia Bawah-22. Kegagalan ini memang memeritkan serta menghampakan harapan penyokong & peminat yg menaruh harapan tinggi terhadap skuad kendalian Ong Kim Swee.

KM pun tak pasti apakah ramuan atau rancangan yang perlu dilakukan lagi sekiranya dengan pasukan Asia Tenggara seperti Myanmar pun tak mampu kita tundukkan. Pendedahan demi pendedahan sehingga ke luar negara tapi kita masih gagal. Yang pasti kita telah terlepas peluang untuk beraksi di satu pertandingan kompetatif yang lebih baik daripada persaingan Piala AFF.

Kelantan vs QPR....19 Julai!!

Skuad Kelantan dijadualkan bertemu pasukan Liga Perdana Inggeris milik Tony Fernandez, Queens Park Rangers (QPR) pada satu pertemuan persahabatan 19 Julai ini di Stadium Shah Alam.

Perlawanan dijadual 9.15 malam memandangkan ia berlangsung dalam bulan puasa & tiket2 berharga RM33, RM53 & RM73.

Gangguan Perkhidmatan Internet JARING

Sesiapa ada menghadapi masalah akses internet awal pagi ini?

Untuk makluman semua, perkhidmatan internet JARING mengalami masalah sejak pukul 5 pagi tadi & pengguna tidak dapat mengakses perkhidmatan internet mereka.

Rasa after pukul 10 pagi perkhidmatan telah dapat dipulihkan....

Monday, July 2, 2012

Kad Diskaun Siswa 1Malaysia (KDS1M)...

Apabila kerajaan merasakan sebahagian rakyat sudah pandai berfikir & tidak berada dalam kepompong tradisional hanya menurut apa saja yg diperkudakan oleh kerajaan kepada rakyat maka pelbagai insentif & bantuan akan diberikan untuk menjaga rakyat.

Terbaru, kerajaan melancarkan Kad Diskaun Siswa 1Malaysia (KDS1M) untuk tujuan mengurangkan kos sara hidup mereka sepanjang pengajian. Melalui kad ini, mahasiswa akan mendapat potongan/diskaun harga antara 5 hingga 60% di lebih 50 syarikat & 30 koperasi yg terlibat dalam program ini. Berkesan atau tidak tunggu bila ia dilaksanakan...

Motif penting...kerajaan apabila merasakan kuasanya rapuh & rakyat sedia berubah maka dia akan cuba buat yg terbaik untuk memastikan rakyat sentiasa dengannnya.....tanpa rakyat siapalah kerajaan....


Bonus raya untuk kakitangan kerajaan??? Kalau bagi ambik saja....

Hebohla arini di media sosial & mulut ke mulut, orang bercakap yang kakitangan awam nak dapat bonus menjelang raya nanti. Bab duit  ni semua orang suka & pantang disebut pasti akan orang akan bercakap. Linkkan plak dengan artikel suratkhabar yang entah bila tarikhnya maka hebohla kerajaan nak bagi bonus minima RM500 hehehe.....

Anyway kalau bagi pun bagus & mungkin dalam fikiran PM Najib pun dia pun berhasrat nak bagi...terutama melihatkan sokongan semasa kepada kerajaan!!!

Peluang Niaga Di Bulan Ramadhan..

Lebih kurang 3 minggu lagi umat Islam akan menerima kunjungan bulan mulia, Ramadhan al-mubarak. Golongan peniaga ramai terutama peniaga makanan ramai dah start cari tempat atau peluang niaga di pasar Ramadhan.

Ada yang telah dapat tapak niaga. Ada yang baru nak cabut undian. Ada yang dah start rancang menu & pelbagai lagi. Yg tak niaga pun cuba2 nak meniaga, cari duit raya.

Selain meniaga hidangan berbuka puasa, apa kata anda try plak menyediakan hidangan bersahur. Mungkin ada yang dah buat tapi mungkin tak ramai. Kalau anda takde premis yang sesuai untuk meniaga makanan bersahur mungkin bleh try secara delivery macam penghantaran pizza tu. Setkanlah senarai menu setiap hari kemudian iklankan. Mungkin dapat memudahkan golongan yg berkerja khususnya yang kerja secara syif.

* Jangan plak korang niaga sahur kol 7 pagi....ini buat tabiat namanya hehehe...

Malaysia vs Myanmar...Harimau Muda perlu menang!!

Kisah EURO 2012 sudah pun melabuhkan tirai. Walaupun kecewa dengan perlawanan akhir awal pagi tadi yg berat sebelah selepas Italy bermain 10 pemain tapi hakikatnya Sepanyol telah dinobatkan selaku juara 2 edisi berturut-turut.

Tumpuan sekarang terarah kepada cabaran skuad Harimau Muda di Kelayakan Piala Asia Bawah-22 di Myanmar. Skuad kendalian Ong Kim Swee akan berdepan dengan tuan rumah pada perlawanan terakhir esok dengan tekad perlu menang untuk sekurang-kurang layak secara automatik selaku runner-up Kumpulan G.

Cabaran Myanmar dilihat agak sukar terutama bermain di laman mereka & mereka berkedudukan ke-2 di belakang pendahulu kumpulan, Korea. Manakala kita berada di kedudukan ke-3. Menang adalah keputusan wajib kerana jika gagal Malaysia mungkin sukar untuk pusingan akhir berdasarkan format kelayakan hanya 1 pasukan tempat ketiga dari kesemua kumpulan akan ke pusingan akhir nanti.

Semoga ROzaimi Abd Rahman dan rakan-rakan akan meledak lagi esok!!!!

Sunday, July 1, 2012

EURO 2012 Final: La Roja vs Azzurri

EURO 2012 sudah sampai ke kemuncaknya hari ini. Perlawanan akhir atau perlawanan ke-31 untuk edisi kali ni. Stadium Olimpik Kiev, Ukraine akan menjadi venue penutup selepas Poland membuat pembukaan.

Pedro Proenca dari Portugal akan mengadili perlawanan akhir antara juara 2008, Sepanyol dengan pasukan tradisi, Italy. Peluang dilihat 50-50 dan peminat yg relevan pasti tidak berani untuk claim yg pasukannya mempunyai peluang lebih untuk muncul juara, lebih sekadar berharap!!

Sepanyol mahu mencari kejuaraannya yg ke-3 selepas 2008 & 1964 mereka menjuarai Piala Henry Delaunay. Manakala Azzurri pula mencari kejuaraan kali ke-2 selepas hanya sekali menjuarainya pada 1968.

I pick Azzurri to upset againt even majority still choose La Roja!!

Saturday, June 30, 2012

Umat Rohingya saudara kita....hulurkan tangan ringankan beban...






Maklumat yg KM dapat agak lewat, tak sempat nak prepare. Dah hampir Asar baru dapat tahu petang ni ada majlis penyerahan bantuan makanan asas bertempat di perkarangan Masjid Jamek Seberang Jaya untuk diserahkan kepada saudara Islam kita di Rohingya, Myanmar yang sekian lama tertindas di bawah pemerintahan junta negara itu.

On the way nak balik rumah, KM turn back ke hypermarket utk beli apa yang patut. Akhirnya dapat juga kami serahkan 50 kg beras, 10 kg tepung & 50 peket mee segera. Berdasarkan pemerhatian KM, setakat lepas Asar dah ribuan kilogram asas seperti beras, tepung, gula, minyak & mee segera dapat dikumpulkan & harapan lebih ramai yg akan datang menyumbang memandangkan masa pengumpulan sehingga Isyak.

Program yg diangjurkan oleh beberapa NGO ini sangat baik & wajar diteruskan. Individu cam kita ni pun wajar prihatin kerana kesusahan manusia ni kita tak leh jangka. Mungkin hari ni mereka susah & tertindas, mana tahu esok lusa hari kita plak.

Lagipun sesama Islam kita adalah bersaudara. Cubit paha kanan, paha kiri harus terasa. Lainla kita manusia yg tak pernah ada rasa simpati pada org lain...

KM berhajat untuk menghulurkan sumbangan menjelang Ramadhan ni....kepada yg saudara2 blogger berhajat nak membantu amatlah dialu2kan memandangkan dana KM masih terhad....hajat nak bawak turun jual suratkhabar lama pun terbantu sebab lif rosak kekeke....


Rozaimi Abd Rahman meledak lagi!!! Syabas Harimau Muda....

Pemain sensasi Harimau Muda, Rozaimi Abd Rahman meledakkan hatrik petang tadi dalam pertemuan kelayakan Piala Asia Bawah-22 menentang Vietnam. Terikat 0-0 di separuh pertama, Harimau Muda bangun di separuh kedua dengan Rozaimi menjaringkan 3 gol dengan 2 gol dijaringkan di hujung masa permainan.

Nasib Malaysia masih bergantung pada perlawanan terakhir dengan tuan rumah, Myanmar memandangkan Myanmar juga mencatat kemenangan besar 6-2 ke atas Taiwan.

Malaysia vs Vietnam...

Skuad Bawah-22 Malaysia akan turun lagi petang ini untuk menentang Vietnam pada kelayakan Piala Asia Bawah-22 Tahun. Malaysia perlu memanfaat peluang ini sebelum perlawanan terakhir kumpulan menentang tuan rumah, Myanmar.

Harus diingat Myanmar mampu mengikat Korea pada games 2 hari lepas. Jika kita gagal di tangan Myanmar Selasa depan, kita mungkin gagal untuk ke pusingan akhir nanti.

Friday, June 29, 2012

Italy set up final EURO 2012 with Spain!!!

Rekod kurang memberangsangkan Germany ke atas Italy berterusan apabila mereka tersingkir di separuh akhir EURO 2012 di tangan skuad Azzurri. Skuad kendalian Joachim Leow nampak sukar menembusi pertahanan Italy dengan banyak percubaan mereka di tangkis terutama oleh penjaga gol, Gigi Buffon.

Menambah luka Germany bila bintang Man City, Mario Balotelli meledakkan 2 gol dalam tempoh 16 minit di separuh pertama. Germany menggandakkan asakan di separuh kedua namun benteng Italy terus kukuh sehingga minit kecederaan pengadil menghadiahkan Germany sepakan penalti setelah bola terkena tangan pertahanan Italy. Mezut Ozil mudah menyempurnakan sepakan penalti namun Germany tetap kecundang.

Perlawanan akhir menyaksikan Italy akan berdepan juara bertahan & pasukan pilihan, Spain!!! I pick Italy to upset again!!!

Thursday, June 28, 2012

Malaysia benam Taiwan 4-2...Rozaimi Abdul Rahman sekali lagi meledak!!!

Malaysia menang 4-2 ke atas Taiwan dalam kelayakan Piala Asia Bawah-22 hari ini. Mendahului 3-0 di separuh pertama tetapi membenarkan Taiwan menjaringkan 2 gol di separuh ke-2.

Rozaimi Abdul Rahman meledak 2 gol untuk Harimau Muda.

Germany vs Italy...another EURO 2012 semifinal...i pick Italy to upset

Awal pagi esok akan berlangsung satu lagi semifinal EURO 2012 antara pasukan pilihan, Germany menentang Italy. Kehadiran Germany ke EURO 2012 adalah sebagai pasukan pilihan manakala Italy datang dengan beberapa masalah pengaturan perlawanan dalam liga mereka hingga beberapa pemain terpaksa disingkir oleh FA Italy. Namun mereka mara mampu mara ke peringkat ini walalupun tanpa nama2 yang gah untuk edisi kali ini.

Namun rekod Germany ke atas Italy dalam pertandingan utama tidak begitu memberangsangkan. Tapi ramai tetap memilih Germany untuk bertemu Sepanyol di akhir berdasarkan kemampuan serta prestasi pasukan itu.

Jika ramai memilih Germany...KM memilih Italy untuk mencipta kejutan walaupun KM semalam berharap Portugal menang tapi badi penalti terus menghantui mereka!!!

Bagaimana mendaftar menjadi pengundi?

Mungkin ramai antara kita belum menjadi pengundi berdaftar atau lebih tepat tidak boleh mengundi bila tiba pilihanraya. Mungkin ada yg kata tak mau campurla semua ni tapi bila berlaku sesuatu perubahan polisi atau keadaan dalam politik Malaysia maka bising2 plak.

Menajdi pengundi ni penting untuk memilih kerajaan yang memerintah negara ini. Ini tanggungjawab kita sebagai rakyat. Kalau kita tak memilih maka senang cerita kita merelakan sesapa saja untuk memerintah kita walaupun polisi mereka kita tak suka.

Sekarang ni dah senang kalau nak mendaftar jadi pengundi atau pemilih. Gi ja ke pejabat pos berhampiran & jangan lupa bawak kad pengenalan. Serahkan kp kepada kerani pos & mereka akan daftarkan melalui sistem pendaftaran SPR. Selesai mereka akan bagi anda salinan borang pendaftaran pemilih. Insyallah 2-3 bulan nama anda akan dimasukkan dalam senarai pengundi sebaik SPR mewartakannya. Lokasi untuk anda mengundi berdasarkan alamat dalam kad pengenalan.

So mudah sekali....sila ke pejabat pos segera supaya anda tak terlepas peluang mengunid pada PRU ke-13 nanti!!!

Malaysia vs Taiwan...berapa gol Harimau Muda bleh ledakkan??

Di atas kertas, Taiwan seharusnya santapan besar untuk skuad Harimau Muda hari ni dalam kelayakan Piala Asia Bawah-22. taiwan tumpas 1-8 di tangan Korea 2 hari lalu. Apapun kita tunggu perlawanan hari ni berapa gol yg Malaysia bleh score...adakah Rozaimi Abdul Rahman akan meledak lagi???

Meletak jawatan....anda pernah terfikir berbuat demikian??

Bekerja di mana & dengan siapa pun pasti ada masalahnya. Hatta kerja sendiri sekali pun. Sama ada masalah dalaman mahupun dengan luaran. Sama ada masalah kecil mahu pun besar.

Bekerja dengan masalah memang menyulitkan. Ia memberi kita stress atau tekanan yg memberi kita masalah sehingga kdg2 ke rumah. Nak tahu org stress camna tengok pada diri kita. Adakah kita ceria semasa dtg kerja? Atau kita kemurungan semasa di tempat kerja?

Masalah di tempat keja boleh disebabkan hubungan dengan ketua atau pun dengan rakan sekerja atau bebanan kerja yg tak mampu lagi kita tanggung atau hal2 lain.

Bagaimana anda mencari keluar? Meletak jawatan sahaja? Memohon pertukaran tempat bekerja? atau harungi jua hingga ke titisan air mata terakhir? hahahaha.....

Mohon cadangan & pandangan anda....ada berani?

Wednesday, June 27, 2012

Oh My English..belajar bahasa ke belajar menconteng????






KM tak follow rancangan Oh My English yg tengah hot kat ASTRO sekarang ni. Tapi anak KM ni tak sengaja tertengok rancangan ni. Tapi yg dukacitanya, dia bukan belajar bahasa inggeris tapi dia belajar conteng muka dan badan hehehe....kan dalam satu episod baru2 ni ada pasai chicken pox tak silap KM.
Alahai anakku.....


Tuesday, June 26, 2012

Format Kelayakan AFC Asian Cup U-22

Pusingan akhir Piala Asia Bawah-22 yang sekarang tengah berlangsung peringkat kelayakan kumpulan dijangka pada Januari 2014 dan tuan rumah pun belum ditentukan.

Sebanyak 41 negara di bawah gabungan AFC bersaing di peringkat kumpulan & dibahagikan kepada 7 kumpulan. Juara & runner-up bagi setiap kumpulan akan layak secara automatik ke pusingan akhir serta satu slot tempat ketiga terbaik daripada 7 kumpulan menjadikan 15 pasukan serta 1 slot untuk tuan rumah.

Malaysia diundi dalam Kumpulan G bersama favourite, Korea Selatan serta Myanmar, Taiwan, Filipina & Vietnam. Malaysia perlu mengatasi Myanmar rasanya untuk bersama Korea layak ke pusingan akhir.

Malaysia kalah kepada Korea 2-3 pada aksi pembukaan & menang 7-0 kelmarin mengatasi Filipina. Malaysia perlu menang besar lagi ke atas Taiwan Khamis ini & seterusnya Vietnam sebelum menentang Myanmar di perlawanan terakhir kumpulan.

Di atas kertas, anak2 buah Ong Kim Swee mesti melayakkan diri ke pusingan berdasarkan kemampuan semasa serta pendedahan yg diberikan selama ini. Selamat berjuang Harimau Muda!!!!

Portugal vs Spain: Pertembungan pemain sesama kelab..

Awal pagi Khamis nanti, Portugal akan turun menentang juara bertahan, Sepanyol di separuh akhir EURO 2012. Di atas kertas, Sepanyol masih lagi pilihan walaupun Portugal mungkin boleh memberi kejutan.

Pertembungan kedua-dua pasukan menyaksikan juga pertembungan pemain-pemain sesama kelab. Christiano Ronaldo, Pepe & Fabio Coentrao akan berhadapan rakan sekelab, Casillas, Arbeloa, Sergio Ramos, Xabi Alonso & Albiol dari Real Madrid.

Raul Meireles pula akan berhadapan pemain sekelab beliau di Chelsea, Fernando Torres & Juan Mata.

15 pemain daripada kedua-dua pasukan adalah pemain Barca & Real.

So, ramai pasti memilih Sepanyol tapi mengharap satu kejutan untuk edisi kali ni.....

Monday, June 25, 2012

Mengajar kanak-kanak ke tandas....


Hujung September nanti, Muhammad Adam Irfan akan berusia 3 tahun sudah. Dia pun dah faham yg dia akan mendapat adik tak lama lagi, insyaallah. Setiap hari dia akan memberi salam pada adik dia di dalam perut uminya.

Cuti 2 minggu yg lepas, dia dah ditrain supaya membuang air di tandas. Alhamdulilah, dia berjaya. Setiap kali nak buang air dia akan bagitau. Cuma bila bila nak berjalan-jalan atau nak tido malam ja dia pakai diapers skarang.

Kita train ni supaya dia tak terlalu lama bergantung harap pada diaper...so far tiada lagi berlaku pencemaran di mana2 hehehe....

Kelayakan Piala Asia Bawah 22: MAlaysia vs Filipina

Selepas kecundangan 2-3 ke pasukan pilihan, Korea Selatan, Malaysia akan turun petang ini menentang Filipina. Di atas kerta, skuad bimbingan Ong Kim Swee adalah pilihan namun segala mungkin berlaku.

* Berita baik untuk skuad Harimau Malaya yg berjaya membelasah Filipina 7-0.

Sunday, June 24, 2012

Bekas pemain Liverpool menghancurkan impian Perancis....

Seperti yang dijangka ramai, Sepanyol tiada masalah untuk mengatasi Perancis di suku akhir EURO 2012. Penguasaan Sepanyol jelas dalam menguasai hampir keseluruhan permainan dengan Xabi Alonso menjadi pemusnah impian Perancis apabila dua gol melalui tandukan & sepakan penalti beliau mengirim pasukan Perancis pulang dari kejohanan kali ni.

Sepanyol menempah slot ke separuh akhir untuk bertemu Portugal. Manakala satu slot lagi, Jerman akan bertemu pemenang antara Italy dengan England.

Saturday, June 23, 2012

Gempa bumi 23/6/2012

Sebentar tadi, hampir kol 1 tadi dipercayai berlaku gegaran di kawasan rumah KM. KM tak sedar tapi beberapa org penduduk meninggalkan rumah masing2 ke turun ke bawah...

Untuk makluman, gempa bumi tadi berpusat di Aceh dengan gegaran 6.6 skala richter.

Duduk rumah tinggi2 camnila...bimbang bila berlaku gegaran camni....

Melukis menggunakan payudara..


Kebiasaannya manusia menggunakan tangan untuk melukis tetapi ada juga orang kelainan upaya (OKU) yg melukis menggunakan mulut atau kaki. Tapi di Siam dalam rancangan Thailand's Got Talent, seorang wanita yg menyertai rancangan tersebut menggunakan payudara dia untuk melukis di kanvas.

Macam2 cara manusia cuba untuk mencari kemashyuran termasuk Duangjai Jansaunoi ni yg sanggup ambik warna/cat sapu kat breast dia & kemudian tonyoh kat kanvas hehehe....KM pun tak tau apa yg dia lukis....

Spain vs France...i pilih France untuk kejutan!!!

Germany mengesahkan satu slot ke separuh akhir EURO 2012 selaku pilihan selepas membelasah Greece 4-2 dengan permainan yg kelihatan debahagian besar dikuasai Jerman.

Awal pagi esok, juara 2008 Sepanyol akan turun menentang Perancis untuk satu lagi slot. Pemenang akan bertemu Portugal di separuh akhir.

Sepanyol mungkin menggalas tugas berat selaku pilihan manakala Perancis akan cuma mengulangi kegemilangan mereka menjuarai EURO 2000 serta menutup persembahan buruk mereka di Piala Dunia yang lalu.

KM memilih France untuk kejutan ke atas Sepanyol malam ini. Kalau France menang sure KM akan beli jersi mereka esok!!!

Friday, June 22, 2012

Jerman vs Greece....ada kejutan???


Awal pagi ini, Portugal mengesahkan satu slot ke separuh akhir EURO 2012 selepas menewaskan Czech Republic. Satu lagi slot akan ditentukan awal pagi esok antara juara 3 kali, Jerman dengan Juara 2004, Greece.

Di atas kertas, Jerman menjadi pilihan ramai berdasarkan prestasi semasa & barisan pemain mereka. Namun keupayaan Greece untuk mencipta kejutan mungkin tidak boleh diketepikan begitu saja. Di peringkat, Jerman menang ketiga2 perlawanan mereka manakala Greece bermula agak slow sebelum mengatasi Russia pada perlawanan terakhir untuk layak ke suku akhir.

Ramai pasti memilih Germany untuk ke peringkat seterusnya namun KM berharap ada kejutan daripada Greece nanti walaupun tanpa bintang2 besar seperti Germany.

Thursday, June 21, 2012

Suku akhir EURO 2012: Czech vs Portugal....anda pilih siapa?


Selepas 1 malam berehat, awal pagi esok peminat2 bolasepak akan bersengkang mata semula. Suku akhir pertama menemukan Portugal dengan Czech Republik. Czech turun selaku juara kumpulan A manakala Portugal pula runner-up kumpulan B.

Di atas kertas pasti ramai memilih Portugal untuk mara ke peringkat seterusnya namun cabaran Czech mungkin tidak boleh dipandang sepi. Kedua-dua pasukan pasti berharap pada kekuatan lebih kepada attacking midfielder atau pun pemain sayap untuk menjaringkan gol berbanding penyerang. Milan Baros mungkin sudah veteran untuk mengancam kubu lawan & lebih byk melakukan foul di atas padang. Begitu juga Helder Postiga yang baru menjaringkan 1 gol setakat ini untuk Portugal.

Pemenang game ini akan berdepan pemenang antara Spain & Perancis.

Apa yg pasti kedua-duanya bukan pasukan pilihan KM kali ni....Bagaimana dengan anda?

PKR 1 bernilai RM99,555...

Selepas plat WWW1 mencatat sejarah bidaan tertinggi melebihi RM500k serta menimbulkan kontroversi, giliran PKR1 plak menjadi tumpuan. Namun tiada kontroversi kali ni. Bidaan PRK1 dimenangi oleh seorang ahli perniagaan dengan bidaan teringgi RM99,555.

Jumlah bidaan untuk siri PKR juga sekitar 600 permohonan sahaja berbanding WWW yg mencatat lebih 18 ribu bidaan. Pemimpin PKR cmna? ada buat bidaan ke? kekeke...

Mungkin ramai yg menunggu no PUK 1 hehehehe...........ini bukan mencarut tapi kenyataan yg plat tersebut akan sampai nanti...

Jerebu di Pulau Pinang nampak tak berkurangan pun...

Keadaan jerebu khususnya di Pulau Pinang nampaknya tidak berkurangan malah di kebanyakan kawasan masih dalam bacaan sederhana & Seberang Jaya beberapa hari mencatat bacaan tidak sihat. Jarak penglihatan juga terbatas.

So, kepada semua sila kurangkan aktiviti luar buat sementara ni memandangkan cuaca bukan sahaja berjerebu tetapi panas hatta sebelah malam pun tetap terasa bahangnya.

Kepada yg berhasrat utk jalan ke Penang makan angin mungkin bleh tangguh hasrat anda tersebut...

Wednesday, June 20, 2012

Jom daftar mengundi sekarang!!!

Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) memaklumkan kepada warganegara Malaysia yang layak mengundi tapi belum berdaftar supaya segera mendaftar sebagai pemilih sebelum 30 Jun 2012 untuk melayakkan mereka mengundi pada PRU-13 nanti jika ia berlangsung selepas bulan Ogos nanti.

So, kepada sahabat, rakan, saudara-mara yg belum mendaftar sila berbuat demikian segera kerana pilihan adalah di tangan kita walaupun 1 undi sahaja....

Hosni Mubarak mati dah??


Walaupun tiada kenyataan rasmi dikeluarkan oleh pihak berkuasa Mesir namun kebanyakan media Mesir melaporkan bekas Presiden & diktator Mesir yang baru2 ini dihukum penjara seumur hidup, Hosni Mubarak dilaporkan telah mati secara klinikal.

Hosni Mubarak sebelum ini dilaporkan sakit kerana serangan stroke yg serius selepas digulingkan oleh rakyatnya melalui tunjuk perasaan besar2 di Tahrir Square tahun lalu.

Sesungguh kuasa & manusia itu adalah manusia. Sama ada Allah boleh cabut semasa di dunia atau Allah hantar ajal untuk memisahkannya dari kuasa. So, buat manusia yg memegang kuasa..hati2lah...dan Kekuasaan Allah itu jua yg abadi...

Mini market....mak aiii RM280k!!!


Semalam ada org berhasrat nak letgo perniagaan mini marketnya. Lokasinya KM tahu & hari2 KM lalu depan kedai ni. So KM sms proksi owner kedai tersebut. Bila tanya harga....mak aiii mahalnya!! RM280k...melampaui jangkaan hehehe...

Kalau ada kedai seperti ni, kompom KM takkan bekerja makan gaji lagi.....

Tuesday, June 19, 2012

Shebby Singh..Pengarah Bolasepak Blackburn Rovers yang baru..

Bekas pemain kebangsaan dan pengulas sukan Astro, Serbegeth Singh @ Shebby Singh kelmarin dilaporkan dilantik menjadi Pengarah Bolasepak kelab Inggeris yang tersingkir musim lalu, Blackburn Rovers. Shebby sebelum itu merupakan Ketua Pembangunan Bolasepak kelb itu di Asia.

Perlantikan beliau sebagai Pengarah Bolasepak adalah menjadi perantaraan antara pemilik kelab dari India, Venky dan pengurus ketika ini, Steve Kean.

Walauapapun, ia satu penghormatanla kepada org Malaysia dalam kancah bolasepak Inggeris...Shebby adalah bekas pemain Kuala Lumpur ketika era kegemilangan mereka. Dia juga pernah memenangi pingat emas bersama pasukan bolasepak kebangsaan di Sukan SEA 1989.

Microsoft's Surface....untuk menyaingi iPad


Kelmarin, pengeluar perisian terbesar dunia, Microsoft Corporation memperkenalkan tablet sulungnya yg diberi nama, Surface. Tablet baru akan dijual hujung tahun ini & menggunakan perisian Windows 8. Tablet ini dijangka akan menjadi antara pesaing iPad.

Monday, June 18, 2012

PlayStation...Anda pakar?? KM nothing....


Sebut PlayStation, mungkin ramai memilik konsol permainan video ni, ramai yang minat main, ramai yg pandai main guna konsol ni. Tapi KM pertama kali memiliknya rasa susah je nak main, rasa tak menarik bila main dan akhirnya decided nak let go ja konsol ni.

PlayStation atau PS ni untuk pengetahuan anda ialah konsol permain yg dikeluarkan oleh Sony. PS pertama keluar pada hujung 1994 & memang ramaila yg gila PS masa tu. Kemudian kuar plak PS2 dan skrg plak PS3. Semuanya menghasilkan jualan ratusan juta unit kepada Sony.

Masa PS1 kuar dulu, ramai juga kekawan KM sanggup spend duit pinjaman pengajian utk beli unit ni. Tapi KM kan anak kampung...tiada apa-apa...ada pun bapak punya....maka tiadala keinginan KM masa tu untuk memiliki koncol2 permainan video ni.

Hinggala bulan lepas seorg kawan bercakap ttg permainan video ni maka belilah KM akan sebuah konsol PS2 dari seorg manusia....maka balik ke rumah mulala memasangnya pada tv baru KM tu. Tapi keputusannya...KM rasa tak sesuaila nak main permainan melalui konsol ni....

Hari ni, bercakap lagila kawan KM tu tentang permainan konsol ni & maka KM buatlah keputusan untuk melet go saja konsol tu kepada dia...sekian. Tamatlah riwayat konsol permainan tu ngan KM hehehehe....


Membantu sesama saudara kita.....


Dua tiga hari lagi kita akan memasuki bulan Syaaban, bermakna lebih kurang sebulan lagi kita akan menyambut puasa Ramadan. Seperti mana tahun lalu, KM & Cikgu Wati berhasrat menyediakan sumbangan lagi kepada individu/keluarga yg memerlukan. Mungkin sumbangan kita kecil & mungkin tak mampu mengatasi kesusahan org lain tetapi sekurang2nya memberi mereka sedikit keceriaan di bulan Ramadan & Syawal nanti.

Tahun lalu, kita berjaya memberi buah tangan kepada lebih kurang 15 individu/keluarga & harapan tahun ni, bilangan yg menerima dapat ditambah tetapi masih bergantung kepada kemampuan dana yang ada. Sebahagiian dana simpanan KM, Cikgu Wati dah chup untuk sumbangan kepada anak2 muridnya yg akan mengadakan persembahan di hari kecemerlangan sekolah Sabtu ni.

So, KM berhadap ada lagi rezeki2 untuk tempoh sebulan ni dapat dikumpulkan sebelum dapat membeli barangan untuk tujuan sedekah Ramadan itu. Kalau da rakan2 yg membaca entry ni & berhajat nak beri sumbangan dari lebih duit untung ke, zakat ke atau lebihan rezeki yg Allah beri, amatlah dialu-alukan.

Program kita mudah ja, duit yg ada, KM akan beli barangan keperluan makanan asas macam beras, gula, tepung dsb. Kemudian kita hulurkan sebagai hadiah kepada individu/keluarga yg kita rasa mereka memerlukan.

Semoga sumbangan kita dapat membuatkan mereka tersenyum gembira, Insyaalah....

EURO 2012: Holland tersingkir awal...


Selepas tuan rumah, Poland & Russia tersingkir di peringkat kumpulan, giliran pasukan pilihan, Holland pula tersingkir. Oranje menamatkan saingan dengan prestasi terburuk apabila gagal mengumpul sebarang mata. Finalis World Cup 2010 itu tumpas ketiga2 perlawanan mereka. Turut teringkir ialah Denmark.

Awal pagi esok, penentuan 2 lagi slot ke suku akhir antara Spain, Italy & Croatia.

Sunday, June 17, 2012

Ben Ashaari masuk paper lagi!!!


Nama Ben Ashaari memang terkenal sebagai blogger antara yg fames...So far KM bukan regular follower beliau...jarang sekali KM membaca tulisan beliau. Utk pengetahuan anda, hari ni di suratkhabar KOSMO, cerita Ben Ashaari atau nama sebenarnya Salbani Ashaari menghiasi mukasurat 54.

Kisah bagaimana keyakinan beliau utk bergelar blogger sepenuh masa & house husband hingga nekad utk meninggalkan kerjaya tetap beliau di sektor awam. KM salute la mamat ni kerana beliau yakin bekerja sendiri mampu memberi beliau kepuasan & boleh juga utk survive!!! Syabas Bro!!!

Saturday, June 16, 2012

Mourinho bakal jurulatih bolasepak M'sia ???


Kalau Mourinho dioffer tawaran melatih pasukan kebangsaan Malaysia...rasa2 dia nak tak?? hehehe...KM rasa dia mungkin patut jadi calon BN untuk PRU akan datang...mungkin dia calon bleh menang kekekeke....

Wednesday, June 13, 2012

Semakan Rayuan ke IPTA/Politeknik Ambilan 2012/13

Kepada adik2 kita yg sedang menunggu untuk mengetahui status keputusan rayuan permohonan ke Institusi Pengajian Tinggi awam (IPTA)/Politeknik Premier) bagi program pengajian lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau setara boleh membuat semakan mulai 12 tengah hari Khamis ini di website berikut:

Kementerian Pengajian Tinggi dalam satu kenyataan kelmarin berkata semakan boleh dibuat melalui hotline 03-88706767, helpline 03-88706777, talian am 03-88706755/6766, laman web rasmi IPTA berkenaan dan khidmat pesanan ringkas (SMS) dengan menaip UPU RESULT (No kad pengenalan) dan SMS ke 16888.



Tuesday, June 12, 2012

Membekukan PTPTN macam keja bodoh sahaja...

Cubaan membekukan bantuan pinjaman PTPTN kepada 2 buah IPT di Selangor mendapat kecaman ramai hatta kepada Menteri PT mahupun kepada kerajaan BN. Tindakan mengacah Pakatan Rakyat khususnya PKR yg melaungkan ingin memberi pendidikan percuma jika menang PRU akan datang dilihat satu tindakan politik yg buduh. Masakan boleh membiarkan kerajaan negeri Selangor menunjukkan kemampuannya untuk menyediakan pendidikan percuma memandangkan kerajaan negeri mempunyai kemampuan & kuasa yg terbatas dalam mengumpulkan sumber & pendapatan.

 Cubaan untuk menimbulkan kemarahan rakyat kepada Pakatan Rakyat dilihat menikam diri apabila rata-rata rakyat yg terbuka hatinya & rasional melihat tindakan PTPTN membekukan pinjaman kepada pelajar UNISEL & KUIS satu tindakan politik yg tidak matang.

Jika Menterinya berkata cubaan tersebut bukan untuk membebankan pelajar, Km kira itu jawapan mengarut. Apabila mereka berbuat demikian, beberapa ramai pelajar & ibu-bapa yg sudah stress memikirkan pengajian & masa depan mereka?

Kalau nak berlawan biarlah anak jantan...federal nak berlawan ngan state, aku kira macam bodoh ja....nak tengok mampu dak janji Anwar Ibrahim nak bg pendidikan percuma kepada rakyat, sila beri PR kuasa pada PRU akan dtg...blehla tengok dia omong ka betui2...

Menyekat pinjaman begitu dengan harapan untuk membiarkan kerajaan Selangor menunjukkan kemampuan mereka, satu tindakan politik yg kurang matang..macam budak2...

Berapa ramai anak Melayu kita yg akan teraniaya jika tidak sebegini diteruskan? Tak cukup ka dengan diskriminasi terhadap negeri2 yg dikuasai pembangkang?? Apakah hasil yg kerajaan kutip semata2 dari rakyat yg menyokongnya sahaja?

Sila jadi lebih matang...jgn jadi negara kelas ke-3...

Wednesday, June 6, 2012

Penjawat awam tak mampu membeli rumah..kenapa ya?

Bulan lepas hebohla kesatuan pekerja awam, CUEPACS melaporkan lebih 60% di kalangan kakitangan awam khususnya yg bergaji di bawah RM3,000 masih belum mampu membeli rumah sendiri. Pinjaman perumahan kerajaan sehingga sekarang masih mengekalkan kadar faedah 4% berdasarkan baki terendah tak silap KM.

CUEPACS sejak beberapa lama penah meminta kerajaan mempertimbangkan permintaan agar kadar tersebut diturunkan lagi tapi belum ada maklum balas yg positif. Bila CUEPACS mula membuka cerita ini semula sekarang terutama di musim semua pihak menanti PRU ke-13 mungkin boleh mendapat sedikit harapan.

Usaha untuk membeli/memiliki rumah sendiri ini bergantung banyak pada diri sendiri. Kita kena set keutamaan dalam perancangan. Ada orang melengah2kan usaha membeli rumah ni. Mereka lebih mengutamakan barang2 lain dahulu seperti kenderaan dan hal2 lain.

Akibatnya bila umor meningkat baru sibuk nak mencari rumah. Bila umur meningkat, tempoh kelayakan pinjaman pun menurun & bayaran balik bulanan pasti lebih tinggi & timbul masalah komitmen bulanan di situ.

Mungkin sesetengah org tak suka hutang lelama tetapi sekarang lebih lama hutang lebih rendah bayaran bulanan & kalau mati pun waris yg terbeban dengan tanggungan sebab kebanyakan pinjaman sekarang dilindungi insuran.

So, merancang lebih awal untuk membeli rumah. Lebih awal korang kerja tetap, lebih bagus korang rancang beli rumah. Jangan rancang nak buat personal loan saja untuk perkara2 yg tak pasti.

Antara sebab orang gagal membeli rumah (berdasarkan pemerhatian KM) ialah:

1) melengah2kan usaha atau rancangan membeli rumah hingga usia & komitmen lain meningkat...ada org yg cakap tunggu kawen dulula baru plan...nak beli bersama katanya....time is running out babe..

2) terlalu lama memilih sama ada dari segi lokasi & harga...Lokasi & harga sangat berkait...kalau ko duduk penang, nak cari hartanah landed pada harga yg murah surela impossible...so, beli secara ukur baju di badan....kalau anda di kawasan hartanah strategi jgn terlalu lama memilih...sebab harga makin naik...kalau ko nak murah kena cari kawasan yg remote sikitla...

3) ada juga antara kita yg mind set dia masih belum terbuka...nak beli umah dia fikir kena sedia duit yg byk & akan membebankan (memangla perlu sedia duit tp kalau kena caranya kos tu boleh diminimizekan)...kelemahan ini berlaku sebab kita takde ilmu hal ni & kita tak bersedia nak mencari ilmu bab2 ni...sekarang dah byk cara bleh cari ilmu melalui seminar2..bengkel2...yang besar ada yang kecik pun ada...kat internet pun byk org2 yang ahli menulis dan berkongsi pengalaman mereka...boleh tanya kalau malu nak attend course2 yg diadakan.

4) hilang atau kemampuan & kelayakan meminjam menurun kerana komitmen2 lain yg diutamakan terlebih dahulu. Pinjaman peribadi & kenderaan byk mengurangkan kemampuan kita untuk meminjam beli rumah....

Selain tu, ada lagi faktor2 luaran yg menyebabkan kita xmampu membeli rumah seperti kenaikan kadar faedah, bank mengetatkan syarat pinjaman dsbnya.



Tuesday, June 5, 2012

Bila mau kawen?

Korang dah pernah kawen? Best ke tak best kawen ni? Mula2 kawen tu memang bestla..ayang mayang bagai gitu...lelama kawen masih gitu?

Ada yang kawen muda...ada yang tua baru kawen....ada yg tak kawen2 lagi...jodohla kan.

Ada yg kawen sekali...ada yg kawen sekali lagi...ada  yang kawen 3 kali lagi pas kawen sekali.....hehehe...jangan kena bambu ngan isteri tua sudah...

Ada yg kawen cerai...katanya takde persefahaman lagi....takde jodoh lagi...ada yg kawen bercerai mati....

Ada yg kawen simple2....ada yg kawen macam artis hehehe...budget sendiri mau ingatla...

Ada yg kawen lari...mak bapak tak suka tapi kerna cinta kuturutkan jua...ada yg bahgia..ada yg kaciwa...

Sekarang musim orang kawen...bigwork... sana sini orang kawen...sana sini kenduri kawen...

* Kepada yg akan melangsungkan perkahwinan, pertunangan atau apa juga perancangan yg berkaitan, KM mengucapkan selamat berjaya...semoga perkawinan anda & saya jua kekal dirahmati Allah. Kepada yg belum ada jodoh..doakan supaya jodoh anda dipermudahkan...amin.

UEFA EURO 2012 - Sila teka pasukan mana Juara??

Kurang 5 hari lagi, Kejohanan akhir UEFA EURO 2012 akan memulakan sepak mula dengan tuan rumah bersama, Poland akan turun menentang juara 2004, Greece.  Ramai yang sudah berkira-kira pasukan mana yg mereka hendak sokong & pasukan mana yg diharapkan menjadi juara.

Bookie2 bolasepak seluruh duni juga tidak ketinggalan sudah membuka meja pertaruhan termasuklah di Malaysia. KM bukan bookie dan tidak tidak terlibat mengajak orang meletakkan pertaruhan hehehehe...

KM dengan senang hati mengajak anda berkongsi kemeriahan EURO 2012 dengan meneka juara EURO 2012 nanti. KM mencari peneka tepat & terawal yang meneka dengan betul juara yang akan ditentukan pada final 1 Julai nanti.

Syarat2nya mudah:

1) Daripada 16 pasukan yang berentap di pusingan akhir, sila pilih 1 saja pasukan yg anda rasa akan muncul juara. Kalau korang teka Brazil, sah2 penyertaaan korang tak diambik kira sebab Brazil xmain EURO hehehe...

2) Tekaan hanya boleh dibuat sekali saja & boleh dibuat melalui ruang komen. Teka lebih sekali akan direject..

3) Tarikh tutup penyertaan: hingga tengah malam 11 Jun 2012
4) Pemenang dipilih berdasarkan tekaan tepat & terawal diterima.


5) Hanya 1 hadiah utama akan diberikan & hadiah tengah difikirkan (mungkin cash kot) & Insyaallah tidak akan mengecewakan anda.


So?? apa lagi...tekala cepat....

Thursday, May 31, 2012

Astro On The Go....Nikmati Astro di mana saja anda berada...

ASTRO baru saja melancarkan perkhidmatan On The Go yang membolehkan anda menikmati siaran/program di Astro melalui telefon pintar, tablet atau komputer anda. Anda boleh akses di mana saja & yg penting ada connection internet.

Buat masa sekarang, Astro menawarkan tempoh percubaan untuk perkhidmatan ini sehingga 31 Ogos 2012. Kalau anda nak cuba sekarang, anda blehla mendaftar dahulu. Buat masa sekarang siaran/program yg ditawarkan masih terhad. Dijangkakan juga Astro akan menayang kesemua 31 perlawanan EUFA EURO 2012 nanti. So kepada peminat bola jgn lupa mendaftar untuk menikmati perlawanan2 tersebut.

Secara amnya, bagus kepada pengguna yg sibuk dengan kerja harian untuk menikmati siaran/program Astro...tak terbatas hanya di rumah sahaja....

Kalau anda nak try, sila ke laman berikut....ASTRO ON THE GO

Wednesday, May 30, 2012

Pelaburan Emas....masa untuk membeli??

Kebelakangan ni ramai yg suka dengan pelaburan emas & banyak juga syarikat menawarkan skim pelaburan mereka sampai ada yg tertipu. Membeli & menyimpan emas memang bagus sebab keutuhannya sebagai medium penyimpan nilai. Hatta matawang sesebuah negara juga bersandar pada jumlah & simpanan emas.

Ogos tahun lalu, harga emas mencecah harga tertinggi sehingga melepasi USD 1,900 per oz. Tapi sejak Februari lalu, harga emas mengalami trend penurunan dan bulan ni dia bermain sekitar harga USD 1,650 hingga USD1,500. Antar penyebab kejatuahan emas ialah pengukuhan nilai Dollar Amerika.

So kepada yg berhajat ingin membeli & menyimpan emas, sekarang mungkin waktu yg sesuai. Selamat melabur!!!!

* KM berhajat tapi xde duit hahahaha....

Akhirnya..dapat kembali status Glitterati daripada Nuffnang...

Sebulan lebih KM tutup calculatorbuta, KM telah kehilngan status Glitterati daripada Nuffnang. Antara kekurangan hilangnya status ni, KM takleh post entry ke Innit. Tapi 2 hari kembali menulis di sini, Nuffnang balik hati telah mengembalikan status Glitterati kepada KM...hehehe....Thank you Nuffnang!!

Saturday, May 26, 2012

Ku sangkakan 2 rupanya 3 ....

Sepanjang 1bulan lebih meninggalkan calculatorbuta, ada berita gembira buat KM. Bukan KM dah kawen baru atau dapat gf baru tapi insyaallah jika ada rezeki, KM & Cikgu Watie akan menimang sorang lagi cahayamata samada hujung tahun ni atau awal tahun depan.

Mengikut perancangan Cikgu Watie, dia dah bersyukur dengan kurniaan Allah pada kami 2 org anak, Budak Kacak & Adam Irfan & dia serik nak ngandung lagi sebab komplikasi semasa ngandung memang menyulitkan.

Tapi manusia punya asa, Allah punya kuasa. Sesungguhnya perancangan Dia sangat tepat. KM menerimanya dengan hati terbuka & alhamdulilah dengan rezeki ni. Sesetengah org bertahun kawen pun susah nak beranak tapi kita tersentuh sikit dah tersangkut hehehe....Alhamdulilah.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin