Monday, December 21, 2009

Enjin F-5E TUDM pun orang lego............

Heboh minggu lalu bila Menteri Pertahanan maklum enjin pesawat pemintas F-5E milik TUDM disedari hilang dijual kepada pihak asing pada harga sekitar RM50 juta. Dalangnya dipercayai orang dalam TUDM sendiri. Bagi sesetengah org mungkin terkejut ngan tindakan seperti ni tp pada KM ini ada adalah perkara yg biasa akan anda lalui di sebuah negara yg tahap salah guna kuasa & rasuahnya berapa pd tahap membimbangkan...........

Pasni apa lagi yg nak kita gadaikan lagi......................?

Wednesday, December 16, 2009

Model Iklanku......hahaha



Memandangkan KM & Mem sukakan collectibles maka kami sepakat buatkan Adam Toys Garden. Memandangkan stok baru sampai semalam maka banyak lagi stok yg tak sempat nk diuploadkan. Memandangkan juga bisnes ni terlalu baru maka modal tok pengiklanan juga terhad. Maka ngan itu terpaksalah KM pakai models in-house secara sambilan hehehe........Kalau rajin2 jomla layan .........

Tuesday, December 15, 2009

Hired women, make sex, harvest babies born & sell them!!

MasyaAllah.....dasyatnya manusia arini. Mcm2 idea jahat diorg bleh fikir & buat. Korang baca & komenla sendiri...............

* Police bust syndicate selling babies - petikan dr TheStar.com.my

Thursday, December 10, 2009

Pisang: Antara Realiti & Fantasinya..........

Semlm pas keja, KM singgah pasar malam. Di pasar malam, selalunya mcm2 org jual. KM tertarik org yang menjual hasilan kampung seperti ulam-ulaman, sayuran & termasuklah pisang. Bila tgk pisang2 yang dijual, KM terfikir betapa manusia itu tidak tahu semuanya. Sebab apa, jika disuruh KM kelaskan jenis2 pisang2 tu, sure KM tak tahu.

Di Malaysia saja ada berpuluh jenis pisang rasanya. Dari yang selalu kita dengar seperti pisang Mas, Rastali, Berangan, Awak (pisang Saya xde kan?), Embun, Tanduk, Rastali hinggalah jenis yang jarang dengar atau xpenah dengar seperti Pisang Lidi, Serendah, Susu, Kapas, Putar, Nipah, Talang dll...

Jika dibuat pertandingan mengkelaskan jenis pisang, KM cepat2 mengaku kalah. Anda bagaimana? Tahu atau tahu makan ja? Hehehe.......

Satu masa nanti, bila anak2 tanya kita:

PISANG PA NI BAH? (kena baca cam nada iklan raya Petronas)

kita mungkin akan jawab:

ENTAHLA NAK....

Realitinya, satu generasi ke genarasi akan mula xkenal hasil maksum dari bumi sendiri mcm KM. Walaupun mengenal pisang itu bukan syarat wajib nikah atau untuk masuk Universiti tp sekurang2 satu pengetahuan juga..hehehe...

Wednesday, December 9, 2009

Adam Diserang Beruk? Tuntutan Budak Kacak & 3 Din's @ Din Bersaudara..........


Alhamdulilah, berkat doa anda semua, Muhammad Adam Irfan dah semakin sihat. Cuma dia ada masalah xleh minum susu banyak sekaligus nanti kuar balik. So, minumla sikit2 tp jenuhla nak bancuh sebab kejap2 ja dah lapar. Kalau KM bagi makan nasik ke, burger ke, cpt kenyang sikit ye? Boleh ekkk? hehehe.........Nanti sure ada org kata............bagi jela apapun sbb anak ko bukan anak aku (ayat sapola tu ye........). Adam sekarang giat berkuntau ngan anak beruknya hehehe.......

Budak Kacak aka Tok Bomoh aka Nur Batrisya plak xsabaq2 nak suruh Mem ngan KM beli benda kat atas tu. Semuanya sebab pengaruh cita Pooh & The Friend's kt saluran 613. KM ckp kalau nk beli, kenala start simpan duit. Ada ka patut, dia cakap, beli dulu, simpan duit kemudian xleh ke? Kecik2 dah pakai nk buat kredit ya.... Sebenarnya, KM dah deserved nak beli benda tu sbg presen besday dia 28 Dis ni..................

1 Disember lepas, KM dpt sorg lagi anak sedara, boy jugak. Memandangkan bapaknya suka dgn nama Din maka baby ni pun diberi nama Muhamad Zakiuddin. Memandangkan mereka mempunyai 3 beradik lelaki (yg dua lagi, Izzuddin & Aminuddin) maka sesuailah kita namakan mereka, 3 Din's (bukan 3 Abdul) ataupun Din Bersaudara hehehe.... tahu adik n adik ipar KM sure tarik muka hehehe..................

Tuesday, December 8, 2009

Adam vs Tok Bomoh

Memandang kebelakangan ini Adam tidak sihat maka kelmarin dia telah berjumpa dengan seorg tok bomoh. Anda saksikan sendiri bagaimana tok bomoh tu mengubati orang hehehe..........cobaan..

video

Wednesday, December 2, 2009

Bersabarlah bebyk..............

Ada org bertanya KM ke mana? Jawapannya, KM masih di sini, tak ke mana2. Cuma KM tak menulis sebab KM kurang sihat, KM sakit gusi kt gigi geraham. Bertahan dengan painkiller je skrg ni huhuhu....kalau KM ni harimau, maka waktu ni terpaksala makan bubuq saja sebab xyah susah2 nak kunyah, just telan ja hahaha...

Wednesday, November 18, 2009

Anak ku dah bertaubat.........

Di kalangan kanak2, ada beberapa tabiat yg sukar dibuang. Antaranya minum pakai botoi. Rasanya antara blogger pun ramai yg masih menghisap botol wpun dah pergi sekolah rendah hehehe....(ayat serkap jarang). Ada sesetgh tu siap bawak botol gi sekolah...minum sorok2 time rehat tp bukan KM la hehehe.

Masalah ketagihan botol ni berjangkit pd Budak Kacak. Wpun dh lama berhenti susu tp tabiat minum Milo pakai botoi masih diteruskan terutama selepas pulang dr sekolah. Memandangkan usianya akan mencecah 5 tahun Disember ni maka KM sama Mem perlu menghentikan tebiatnya itu.

Caranya ialah menggunakan psikologi. Kami katakan pada dia jika berterusan kakak menghisap botol maka pertumbuhan kakak akan terencat, jadi kenit, xbesar2 (Psikologi itu bukan tujuan menghina sesiapa sama ada yg hidup mahupun yang telah meninggal). Siap gunakan gambar2 seperti di bawah tu. Beberapa hari dipsiko, akhirnya Budak Kacak termakan umpan & menyakini kenyataan itu. Akhirnya, dia mengaku untuk bertaubat dr gejala "Kebotolan" dan dia sendiri mengambil botol buruk yg digunakan lantas terus melemparnya ke dalam tempah sampah.

Sekian, terima kasih.



Peluang menjana kekayaan melalui import eksport...

Tajuk cam familiar je kt internet hahaha.......... Hidup kalau xde hobi, xde minat, xde keja or xde projek, memang membosankan. So, kalau xde, kita kena cari papa yang patut. Main saham hari2 pun lama-lama jd bosan....tetambah bila xde upset dalam keuntungan (maksudnya untung besarla tu).

So, kita kena fikir ranting baru pelaburan. Bukan skim cepat kaya tau hehehe.....Sebelum terlupa, kepada bekas pelabur SwissCash, mahkamah dh arahkan duit2 yg tersangkut dipulangkan tp nak dpt balik atau tidak...entahla. Mungkin sukar n makan masa.

Esok ada penyenaraian baru, MAXIS. Harga ditawarkan antara RM4.75-5.20 xsilap KM. Agak mahal tp mungkin berbaloi bg yg bermodai besar. Penyenaraian yg akan menjana RM11b & dikatakan terbesar di Asia. KM buat pa? tgk je la hehehe......KM stick ngan TIME ENGINEERING sekarang ni hehehe.....

KM skrg tgh study projek baru. Kecik ja tp mungkin prospek besar. Aktiviti import-xport hehehe.....rasa2 korang apa ye?....Tungguuuuuuu.......

Sunday, November 15, 2009

Adam masuk hospital plak........

Hidup manusia selalu akan diuji. Suka atau tidak, terimalah ia dengan penuh kesabaran & rasa baik sangka pada Maha Kuasa yg memberi ujian itu.

Jika seminggu lalu, Adam kena alergik teruk satu. Minggu ni dia muntah bercampur darah plak. Ptg jumaat, Mem call KM kata dalam muntah Adam ada darah. Dari klinik terus refer hospital. Sebb Adam dh xmuntah lg pastu, so doc cadang kami buat pemerhatian kt rumah ja dlm tempoh 24 jam.

Pagi sabtu dia muntah bercampur darah lg, so gi hospital, terus kena tahan. D0c dh mula check sana sini. Mungkin ada internal bleeding. KM pun suspek, efek ubat yg Mem makan minggu lepas sgt panas. Menyebabkan kesan teruk pd bayi. Wpun Mem dh automatik stop makan ubat tu & Adam pun dh xmenyusu badan sejak kena alergik tu tp efek tu tetap ada lagi.

Wpun tak sihat & diserang selsema tp Adam tetap anak yang baik. Tidak merenyek atau buat perangai............Adam masih bleh tido lena.....Nasib baik Mem bercuti panjang jika tidak susah juga kalau anak masuk wad......Semoga dia cpt sembuh & boleh kuar hospital cpt. Lagipun next week, kita dah nak raya haji plak...........

Thursday, November 12, 2009

Betul ke, ha?

Suntingan akhbar ini bukanlah bertujuan menceritakan kelucahan tapi sekadar hasil kajian yang dilakukan. Berita penuh korang bleh baca kat Thestar.com.my. KM xnak ulas lebih2 nanti salah ulasan hehehe..........


Gambar2 pun xde berkenaan ngan entry tersebut. Just sekadar tempelan...tp bukan tempeleng tau hahaha...........

Monday, November 9, 2009

My first Nuffnang cheque................


Jumlahnya tak besar pun tp kalau sengaja nk minta kat org, sure takda sapa nk bagi banyak tu kan hehehe.....At least, lepasla buat beli pampers ngan susu Adam tok seminggu dua......Pasni kita collect lagi hehehe.......

Friday, November 6, 2009

Adam Tak Sihat...............

muka Adam yg tak ensem dah hehehe.....

Lama KM tak update Calculatorbuta. Bukan sebab takda idea tapi otak tepu nak berkarya hehehe.......Lagipun KM sekarang sibuk ngan anak kecik. Maklumlah dah dekat 5 tahun takde anak kecik. Bila Adam datang, hidup KM ngan Mem jadi kelam kabut balik. Tapi itulah kemanisan hidup sebagai ibu & ayah yg kdg2 sesetengah orang tak dapat merasainya.

Al-kisah, pagi tadi badan Muhammad Adam Irfan merah-merah macam melecur. Dia pun asyik merengek ja. Mem dah mula susah hati. KM gi keja pun xsenang duduk. Arini minta bos halfday, balik terus bawak Adam gi klinik. Mcm yg KM suspek, doc kata dia mungkin alergik pd something. KM suspek mungkin dia alergik pd serengga or ubat2 Mem makan. Pas makan & sapu ubat, nampak kurang sikit kelecuran tu. Harap2 esok dah kurang byk atau KM mungkin kena bawak dia ke hospital plak......

* Kalau kita kenangkan kesukaran setiap ibu bapa nak membesarkan seseorg anak tu maka kita kenangkan kembali pada 2 ibu bapa yg menjaga kita dulu............renungkan wajah2 ibu ayah kita selagi mereka masih ada..........moga kita tak mensia2kan mereka di usia..............

Tuesday, October 27, 2009

Antara keperluan bonus & sebuah team lumba........

Mungkin ramai antara sivil servants yg kecewa ngan pembentangan bajet kali ni sebab pembentangan sulung PM Najib tidak menyentuh pemberian bonus. Bagi yg berpendapatan kecil & mempunyai anak bersekolah, bonus menjadi harapan untuk mengurangkan bebanan terutama menjelang bukanya penggal baru persekolahan.


Tapi syg seribu kali syg, org kerajaan tidak didahulukan kali ni....Mungkin PM Najib lebih senang mendahulukan projek F1 1Malaysia yg dijangka akan memulakan perlumbaan sulung musim depan. Semua org yg minat F1 tahu jumlah perbelanjaan menguruskan & mengendalikan sebuah team lumba. Bukan sikit tp mampu mencecah ratusan juta semusim sehinggakan pengeluar gergasi seperti BMW sendiri terpaksa tarik diri krn xmampu lg menanggung kos besar setiap tahun. tp Malaysia Boleh....hehehe...

Selain xde bonus, Bajet 2010 juga menyentuh mekanisme baru subsidi minyak yg dijangka diperkenalkan Januari tahun depan. Bagaimana mekanisme itu akan dilaksanakan, KM tak pasti. Jika sebelum ini, Pak Lah memberi rebat tunai kepada pengguna kenderaan, kita nantikan plak bagaimana PM Najib melaksanakan mekanisme subsidi minyak yg baru..........Adakah harga bahan bakar tu akan meningkat xlama lagi? Tungguuu.........

* KM berhajat nk buat akikah n korban utk keluarga next month tp dh xde rezeki maka postpone tahun dpnla....

Monday, October 26, 2009

2-0 cukup utk menutup mulut pengkritik serta penyokong MU hehehe......


Hangin bila baca kolum sukan antara Jumaat & Sabtu lepas. Rata2 kolumnis & pengkritik 90% telah menutup peluang Liverpool utk mencabar kejuaraan Liga Inggeris musim ni. Paling aku hangin baca tulisan editor EPLx, dalam surat khabar KOSMO. Tak silap aku, editor dia nama Rizal. Kritik Liverpool mcm penyokong Red Devil's.

Tapi semlm, The Red's telah menjawab kritikan tersebut. 2-0 cukup utk memberi kemenangan ketiga berturut2 sejak musim lepas ke atas musuh ketat tersebut. Mungkin kalau ikut logiknya, Alex Ferguson mungkin telah tertelan chewing gum yg dikunyahnya hehehe........Pengadil seperti mana biasa akan melanjutkan masa tambahan yg agak panjang apabila Man U ketinggalan dlm setiap perlawanan tp Liverpool menghukum tambahan itu dgn sebiji lagi gol sekali gus menamatkan saingan Red Devil's.
* Congrat Benitez & his man..............without Gerard, we still can won.....Kemenangan ini sekurang2nya meredakan ketidakpuasan hati KM pd pembentangan Bajet sulung PM Najib.......xde pe yg golongan sept KM dpt dlm pembentangan tersebut........


Thursday, October 22, 2009

KM akan meninggalkan Liverpool...............


Ahad ni ada Yorkshire darby antara Liverpool ngan Man U di Anfield. Setiap musim, pertemuan ini memang dinanti2kan oleh peminat Liga Inggeris termasukla di Malaysia. Outcome perlawanan ini akan menjadi sebahagian petunjuk perjalanan EPL seterusnya.

Liverpool turun Ahad ni dengan 4 kekalahan berturut2 sebelum ini (The Red's xpenah kalah strait 4 kali sejak 1987). KM tau Liverpool ada masalah di atas padang & di meja pengurusan. Kalau kalah pada Man U, rasanya Lverpool dh bleh melupakan cabaran EPL musim ni.

KM setia ngan The Kop's sejak 1986 tp seperti penyokong lain, kami nak EPL title. Takde title tu, Liverpool hanyalah sekadar lagenda.



* Kalau xde gak title musim ni, KM rasa nak beralih ke minnor cam Burnley ke, Wigan ke. Sapa berani bet, KM akan meninggalkan Liverpool hehehe..........Ada sesapa penah berubah sokongan?

Wednesday, October 21, 2009

Harga 2 bijik lappy lebih RM80K!!!

Menurut Laporan Audit Negara, Majlis Amanah Rakyat (MARA) dilaporkan membayar RM84,640 untuk 2 unit laptop Acer Aspire 5250 (harga anggaran RM4,500 walaupun secara kredit kerajaan).

* malas nak komen.............lu pikirla sendiri..........

Monday, October 19, 2009

16 September.....Cuti!!!!



Mulai tahun depan (2010), kerajaan mengumumkan 16 September sebagai hari sambutan di seluruh Malaysia & menjadi satu lagi public holiday. So, cuti anda tambah lagi hehehe.........

* Korang tau 16 September tu hari pe? Bukan hari raya, bukan hari jadi bapak saudara anda tp Hari Penubuhan Malaysia....hehehe...

Thursday, October 15, 2009

Argentina layak, Simpson di muka depan Playboy & Dow Jones melepasi 10,000 mata

Sebab xde pe cerita yang KM nak cerita maka kita kongsilah satu 2 berita untuk ilangkan keboringan. Awal pagi ni, pasukan faveret KM, Argentina meredakan keresahan seluruh penyokongnya dgn melangkah secara automatik ke pusingan akhir World Cup 2010 di Afrika Selatan. Pasukan kendalian Diego Maradona ini menjadi pasukan ke-4 layak automatik dr zon Conmebol setelah menumpaskan Uruguay 1-0 di Montevideo.


Manakala untuk keluaran November ini, majalah orang dewasa terkenal, Playboy menampilkan Marge Simpson sebagai penghias kulit luar. Ini sempena ulang tahun ke-20 rancangan kartun tersebut. KM pun takleh nak bayang camna Marge bleh berbogel untuk majalah tersebut hehehe............

Berita paling suka KM nak tahu ialah Index Dow Jones buat kali pertamanya mencecah 10,000 mata di penutup sesi kol 5 pagi tadi. Kenaikan yang didorang prestasi baik beberapa company gergasi US seperti Intel & JP Morgan mungkin petanda baik bahawa ekonomi dunia di landasan betul untuk kembali pulih. Pelabur2 saham seperti KM juga sure tersenyum mencari ruang utk mencipta duit hehehe............




Tuesday, October 13, 2009

Adam yang kuat isap nenen.......

video

Pejam celik, pejam celik....usia Muhammad Adam Irfan dah nak masuk 3 minggu. Dah besar pun anak KM. Walaupun tak dpt melihat dia membesar setiap hari tp setiap hujung minggu, KM & Budak Kacak akan balik melihat adik dia. Lepas pantang ni, KM bawakla balik Mem ngan Adam. Ikutkan mak mertua KM, Adam ditinggalkan terus 3-4 bulan lagi pun takpe......hehehe....xble..xble...

Menurut Mem, Adam sentiasa saja mahu nenen dalam mulut dia. Bila Mem cakap, Adam menetek sampai nenen pedih...KM senyum saja...adoilah aku jantan aku ni hehehe........

* Minumlah susu ibu untuk jd sihat & kuat..................

Tuesday, October 6, 2009

Harga rokok naik lagi tp yg menghisap begitu juga.....

Berkuatkuasa arini, ada company rokok yang sudah mula menaikkan harga antara 20-30 sen untuk sekotak rokok. Ini ekoran kenaikan duti rokok sekitar 3 sen sebatang oleh kerajaan berkuatkuasa khamis lepas. Ekoran kenaikan ini, pengeluar memindahkan kosnya kepada penghisap rokok.

Bagi yg merokok surelah kos menghisap rokok anda akan meningkat pasni. Itu belum kira jika Belanjawan 2010 pd 23 Oktober depan, jika kerajaan mahu menaikkan lagi duti tembakau. Mungkin ada yg merungut tp tabiat tu rasanya sukar nak diatasi jugak....Mungkin sehingga rokok berharga sekotak RM20 barulah yg betul2 berhajat nak berhenti hehehe....

* Pa kata pasni jgn hisap rokok tp hisap plak ranting kayu ke, jari ke..hehehe.....bleh gitu?

Monday, October 5, 2009

Ada sesapa yg sudi nak jd parttime housewife kt umah KM?

Kalau Mem baca tajuk entry ni sure KM akan kena baling ngan kayu api....paling kurang pun ngan kasut hahaha...........untuk pengetahuan dia dan pembaca2 yg yg rata2nya dr kalangan kaum Hawa, sesungguhnya di hati kecil KM ini tidaklah terdetik sedemikian. Percaya tau....jgn korang tak percaya plak....

Walaupun ketika ini, semua kerja umah akan KM tanggung bersendirian tp selagi hayat dikandung badan, KM akan teruskan jua hehehe...ayat cam org nak gi perang.....

Dh dekat seminggu Mem ngan baby Adam balik kampung utk berpantang maka KM di sini terpaksalah ambik alih tugas dia sebagai suri rumah sepenuhnya. KM kena basuh baju....(tugasan yg biasa...KM bleh buat punya)....masak (tugasan faveret KM)....mengemas rumah (ikut keadaan)......basuh pinggan mangkuk( xjadi hal sangat tp kekdg tunggu pinggan sampai tinggi KOMTAR).....pendek kata memang sebulan ni KM akan jd cm Labu Labi la......hehehe...

Pastu nak kena layan Budak Kacak lagi.....pagi2 nk kena antar gi umah Maktok dia sebelum gi sekolah........dahla besar cam gajah......nak suruh KM dukung lagi....Tapi KM dah pesan kat dia, nanti KM tua2, dia plak dukung KM, apamacam? Dia sengih ja............hambes betui....

Thursday, October 1, 2009

Muhammad Adam Irfan.........Kelahiran yang dinanti............

Mungkin ada yg perasan ke mana lama KM menghilang. Sejak sebelum raya hingga kini, Calculatorbuta belum diupdate. Sebenarnya KM agak sibuk sedikit dgn hal2 keluarga hingga lupa mengucapkan Selamat Hari Raya kepada anda semua.


Sebenarnya, Jumaat lepas ketika hendak masuk waktu Zohor, dengan izin Allah, KM menerima kelahiran orang baru dalam keluarga kami. Mem selamat melahirkan seorang bayi lelaki dengan berat 3.97kg.

Dengan kelahiran bayi yg kami namakan Muhammad Adam Irfan maka berserilah lagi sambutan hari raya kali ni. Walaupun dia sempat ditahan di wad jagaan bayi selama hampir 4 hari kerana gangguan pernafasan & juandis tp alhamdulilah semuanya selamat. Mem wpun kehabisan tenaga utk melahirkan bayi seberat hampir 4kg secara normal namun semuanya ok.

Ketika entry ini dikuarkan, Mem & Adam dah pun berada di kampung memandangkan KM akan mula bekerja esok & Budak Kacak plak perlu menyambung persekolahannya.

Kelahiran ini memang cukup menguja sebab dah hampir 5 tahun KM & Mem tak merasai memiliki anak kecil. Tak sabar nk kembali ke kampg esok petang bertemu kedua2......


Monday, September 14, 2009

Liverpool: Standard Chartered ganti Carlberg's musim depan..

Mulai musim 2010, penyokong2 setia The Red's yang sebelum ni sensitif ngan logo tajaan arak di jersi pasukan itu mungkin boleh menarik nafas lega. Kontrak tajaan pengeluar arak Denmark sejak 1991 itu akan digantikan dengan penajaan baru dengan Standard Chartered Bank dengan kontrak selama 4 tahun itu dianggarkan sekitar 80juta Pound.



Thursday, September 10, 2009

Caster Samenya, Bonus & Kapal Selam Scorpene.......


Pagi ni waktu belek2 newspaper, KM terpandang wajah baru Caster Samenya (gambar atas), atlet olahraga Afrika Selatan yg juga merupakan juara dunia acara lari 800meter. Di Kejohanan Dunia di Berlin, bulan lalu, Samenya dipertikaikan jantinanya oleh sesetgh pihak.

Ada yg mendakwa dia dilahirkan seorang lelaki & mereka meminta badan sukan yg bertanggungjawab untuk menyiasat & melakukan ujian terhadap dakwaan tersebut. Namun, pihak Samenya & keluarganya menafikan dakwaan tersebut. KM pun tak pasti kesahihan dakwaan tersebut. Kena check ni hehehe.....sebab KM dengar dia cakap garok cm lelaki.....



* Semlm, PM Najib mengumumkan pemberian bantuan khas sebyk RM500 kepada kakitangan sokongon kerajaan. Implikasi kewangan kepada kerajaan, tegas Najib berjumlah RM430 juta.

KM plak nak menegaskan pada dia, bagaimana plak ngan komisen lebih RM400juta kerajaan kepada PeriMekar Sdn. Bhd. berhubung pembelian 2 kapal selam Scorpene? Sapa yg baham? Nak bagi duit kat rakyat, ungkit sana sini tp baham duit rakyat, semua buat bodo ja...........

Tuesday, September 8, 2009

Tema Berbuka Puasa Hari Ni: Roti Canai


Adapun mendapatlah KM pagi ni 1 sms daripada isteri tercinta yg sarat mengandung yg berbunyi " Ira rasa cam nk makan roti canai la buka posa nanti". Maka balaslah akan KM bahawa tema berbuka kita petang ni ialah Roti Canai or lebih sinonim lagi menu arini di Restoren Nasik Kandar hehehe......

I follow je......hehehe....

Pagi2 buta ni, Batrisya sudah bikin gelak sama KM ngan wife. Dalam separa sedar ketika dikejutkan pagi tadi, Batrisya teraba2 cari cermin mata hitam & terus pakai. Hahahaha.........memula dia nak pakai custom Spiderman yg Acunya beli semlm. Tp ubah fikiran, pakai cermin mata hitam...............aduhai anakku.....

Wednesday, September 2, 2009

Ramadhan: Manusia datang & pergi.........


Pantas juga masa berlalu. Sedar atau tidak, kita sudah memasuki hari ke-12 berpuasa. Ada yg terjaga puasanya. Tapi ada juga terpaksa ditinggalkan kerana keuzuran atau halangan yg tiba. Ada juga yg sengaja tak berposa dengan seribu satu alasan yg mengarut.
Sedar atau tidak, di bulan yg penuh keberkatan ini juga banyak sekali orang yg pergi meninggalkan dunia & perhiasannya. Saban hari, di sekeliling kita & di dada akhbar, ada saja berita ttg kematian manusia di bulan puasa ni.
Mungkin, mereka tidak berkesempatan mengharungi keberkatan bulan ini dan bulan Ramadhan di tahun2 akan datang. Namun, sama2lah kita berdoa agar Allah terus memberkati kita semua sama ada yg hidup mahupun yg telah pergi bertemu dia. Sedih bila membayangkan mereka yg menyambut Hari Raya nanti tanpa org tersayang di sisi.
* Apakah tahun ni, KM akan menyambut Syawal bersama orang baru? Bukan isteri baru ye tp mungkin ngan anak baru hehehe......Kalau ikut perkiraan doktor, duenya pas raya tapi Allah punya kuasakan. Keadaan Mem sekarang pun dh makin berat & teruk hehehe............

Monday, August 31, 2009

Hadiah Hari Merdeka ke-52

Hari ni ulang tahun kemerdekaan negara yg ke-52. Sebagai hadiah hari merdeka kepada rakyat hari ni, kerajaan yg Mendahulukan Rakyat ini telah menghadiahkan kenaikan harga minyak petrol mulai esok hehehe.................tahniah. RON 95 yg sebelum ini dijanjikan akan dijual pada harga RM1.75 seliter telah dinaikkan kepada RM1.80. Manakala RON 97 yg dijanji akan dijual pada RM2.00 telah diup kepada RM2.05 berkuatkuasa mulai esok. Maka sejak petang tadi berebut2 orang ramai mengisi minyak mengatasi perasaan ingi berbuka puasa kerana mendapat hadiah daripada kerajaan Najib.

Syabas sekali lagi buat PM Najib yg mndahulukan rakyat dalam menghadapi sebarang kegetiran ekonomi. Syabas juga buat rakyat2 yg dulu, kini dan selamanya akan terus memilih kerajaan Barang Naik ini setiap kali pilihanraya.

* Patutla kawan2 KM di Permatang Pasir memilih untuk mengalahkan kerajaan Barang Naik ni. Kalau Barang Naik ni menang di Permatang Pasir sure mereka2 yg mengundi hari tu akan menyesal.

* Hari ni juga merupakan hari Parti Liberal Demoratik (LDP) hilang kuasa di Jepun. Parti ni antara parti yg lama memerintah sebuah negara seperti juga parti Barang Naik. Apakah parti Barang Naik juga akan mengalami nasib seperti mereka selepas 7 pilihanraya kecil masih belum menang? Kita nantikan...............

Friday, August 21, 2009

Salam Ramadan.......

Selepas setahun, Ramadan kembali lagi. Buat org beriman yg masih hidup, anugerah Ramadan ini memang ditunggu2. Sebab ganjaran Ramadan tidak terdapat di bulan2 lain. Bagi org2 yg tidak beriman, kehadiran Ramadan kelihatan seperti beban yg berat utk ditanggung.

KM mengambil kesempatan ini utk mengucapkan selamat beribadah di bulan mulia ini. Mungkin Ramadan ini yg terakhir buat kita. Salam Ramadan n Selamat berpuasa.........

Thursday, August 20, 2009

Inikah Calon Anda??? N11 DUN Permatang Pasir

In response to inquiries from the media, we wish to clarify Rohaizat Othman's status as an advocate and solicitor.The Advocates and Solicitors Disciplinary Board struck Rohaizat Othman off the Roll of Advocates and Solicitors on 7 March 2008 after he was found guilty of misconduct.


The Disciplinary Board's decision arose from an investigation into the complaint lodged against Rohaizat Othman by the purchaser of a piece of real property. According to the complaint, Rohaizat Othman failed to refund almost RM 161,000 to the complainant after the transaction was aborted.


Rohaizat Othman appealed against the decision of the Disciplinary Board to the High Court, and the appeal was dismissed on 12 August 2009. He is therefore legally disqualified from practising as an advocate and solicitor.


The finding of misconduct is personal to Rohaizat Othman, as the Disciplinary Board would not hold a lawyer liable for the actions of his/her law partner(s).

George Varughese

Secretary Malaysian Bar

* Dalam tv & paper sekarang ni, ada pihak yg sibuk mensucikan calon mereka yg telah terpalit ngan najis hehehe.....Ada beberapa soalan timbul drp tindakan itu:

1. Adakah BAR atau Mahkamah Tinggi telah terkhilaf kerana menghukum seorg hero (hero konon)?

2. Apabila kita menyeleweng amanah org, penyelewengan itu tetap dikenang sebagai penyelewengan wpun wang itu dipulangkan.

3. Bagaimana mungkin hero ini dihukum jika dia tak bersalah? Sedangkan kehakiman itu juga hampir2 menjadi milik mereka?

4. Dah takde calon lain ke nak pilih Tok Din? Penyamun tarbus juga yg ko pilih hehehe......

5. Kalau calon wakil rakyat pun dah pandai seleweng duit org ribu raban, mcmana plak pak menteri ye? Juta jutanla duit diseleweng kot hehehe.........

6. Last sekali persoalannya, adakah bersumpah boleh mensucikan diri? Org yg suka2 main sumpah ni ialah geng2 penyanyak. Tak percaya tangkap budak yg curi moto, sure sumpah2 dia tak mengaku buat begitu.

Tuesday, August 18, 2009

Siapa sebenarnya mengkniati org Melayu?

Kebelakangan ni hangat bila segelintir org Melayu (lebih tepat org Umno) heboh membicarakan Anwar Ibrahim sebagai pengkhianat Melayu. Sana-sini berdemo dgn sepanduk & laungan menyatakan kemarahan mereka kononnya terhadap Anwar Ibrahim ini. Katanya pelbagai tindakan Anwar Ibrahim telah mengkhianati orang Melayu di Malaysia ini. Ini belum kira serangan melalui media massa.

Tetapi yg anehnya, segala macam keistimewaan org Melayu seperti tanah, bahasa, biasiswa, pegangan ekuiti & saham dan segala mcm kuota2 & keistimewaan org Melayu hilang atau semakin mengurang adalah berlaku ketika 50 tahun lebih UMNO atau parti yg kononnya memperjuangkan nasib org Melayu memerintah & berkuasa di negara ini. Anwar Ibrahim rasanya takleh buat begitu sebab dia tidak berkuasa.

Paling terkini, kerajaan sedang menimbang untuk menghapuskan ruangan/kolum BANGSA dalam setiap borang/dokumen. Maknanya, pasni takde lagi perlu tulis korang bangsa pe bila isi form atau dokumen. Yang pasti mungkin kita semua adalah 1 Malaysia hehehe........

* Kalau nak tulis siapa yg sebenarnya yg mengkniati Org Melayu, aku boleh senaraikan tp anda bagaimana? Adakah anda sedar kita sedang merempat di bumi sendiri?

Thursday, August 13, 2009

Pergi Tak Kembalinya Ust. Asri Ibrahim........


Salam takziah buat keluarga serta al-fatihah buat saudara Asri Ibrahim yg kembali ke rahmatullah pagi td. Sesungguhnya drp Dia, kita datang, kepadaNya jua kita akan kembali. Takziah juga utk para keluarga mangsa2 H1N1 yg terkorban. Setakat entry ini ditulis, sudah lebih 50 org terkorban manakala berpuluh2 sedang bertarung nyawa di ICU.
Andaikata ini takdir bala besar dr Allah, adakah kita mampu nak mengharunginya?

Sunday, August 9, 2009

Betulkah Rakyat Diutamakan? Atau Sekadar Retorik Menyedapkan Perasaan??

Khamis lalu, KP MOH yang bertanggungjawab terhadap perkembangan wabak H1N1 mula marah2 terhadap rakyat bawahan yg mula memenuhi hospital2 kerajaan utk melakukan pemeriksaan kesihatan. Katanya rakyat terlalu panik utk dtg melakukan pemeriksaan hingga menyebabkan kerajaan terpaksa menanggung kos yg tinggi. Utk pemeriksaan penuh bagi mengesan jangkitan H1N1, kerajaan terpaksa menanggung kos lebih kurang RM180 bg setiap ujian. Katanya, kalau betul2 mempunyai tanda2 positif barulah datang utk pemeriksaan. KM dgn nada marah ingin menjawab balik terhadap mamat yg bernama Mail Merican itu termasuk Menteri Liow itu beberapa soalan:

1) Wabak ni bukan sebarangan penyakit & ia melibatkan nyawa manusia. Ia dah membunuh ramai orang termasuk di Malaysia sendiri (hingga entry ini ditulis sudah 26 orang terkorban). So amatlah wajar utk semua rakyat yg waras utk merasa bimbang sebab belum ada pihak yg berjaya menghasilkan vaksin utk menentang H1N1.

2) Penyakit ini juga unik kerana ada pesakit yg hanya masuk ke hospital sehari dua & terus meninggal dunia. Tak perlu tanda2 atau siptom2 seperti yg diberitahu, terus boleh padam. So, siapa yg tak rasa gementar? Kalau Ultraman ada pun dia akan rasa gementar heheheehe.

3) Takkan dgn hanya kos RM180, kerajaan susah merungut kos membebankan? Bagaimana dgn slogan keramat PM Najib "Rakyat didahulukan, Pencapaian Diutamakan"? Bagaimana dengan duit rakyat yg sebelum ni kerajaan bazirkan utk projek2 yg tidak memberi faedah kepada rakyat? Bagaimana dengan duit2 rakyat yg kerajaan habiskan utk memancing undi di tiap2 kali pilihanraya kecil? Bagaimana dgn duit2 yg bini2 menteri gunakan utk bershopping sakan di luar negeri?? Pernahkah fikir ttg soal membazir utk perkara2 begitu?

Sebenarnya banyak lagi yg KM nak hamburkan pada pihak2 yg bertanggungjawab ini tp KM deserved utk masa2 akan dtg. Panjang2 pun org boring nak baca. Sebelum abis entry ini, korang layanla gambar dibawah dgn soal, Apakah yg org ramai atau media2 pro kerajaan akan ulas jika yg terpampang itu gambar Anwar Ibrahim or TG Nik Ajiz? Fikir2kanlah..........


Thursday, August 6, 2009

Sejengkal demi sejengkal kita menuju kehancuran......

Kalau anda belek2 sebuah akhbar tabloid semalam, tentu anda xtergamak nak melihat gambar tersebut. KM sebagai bapa rasanya sedih bercampur panas hati ngan lihat keadaan tu. Jika sekalipun anda belum bergelar ibu atau bapa tp dgn perasaan perikemanusiaan, rasanya anda juga tentu berperasaan seperti KM juga.

Sebelah tangan serta cebisan mayat seorg bayi yg diratah biawak liar menunjukkan masyarakat kita sedikit demi sedikit menuju kehancuran moral & sosialnya. Org hari ini, bukan satu kesalahan saja dia tak kisah tapi dua, tiga or banyak pun dia tak hairan. Ibu pada anak tu mungkin telah melakukan 1 dosa pada awalnya (kebiasaannya anak2 mengalami nasib begitu adalah anak hasil perzinaan). Tapi dosa itu bertambah lagi bila bayi yg lahir dilemparkannya merata2 hingga akhirnya berlaku pembunuhan. Lelaki yang menyumbang benih itu, anda sendiri maklumla apa kesalahannya.

Kenapa mereka begitu berani berbuat begini? Sebab, negara ini adalah negara sekular yg tidak menyempurnakan hukum2 yang Allah turunkan. Bila zina berlaku, mahkamah syariah (kononnya) hanya mendenda pasangan tersebut setakat seribu dua. Dan bila ini berlaku, terang2 Allah amarankan kita bahaya kehancuran/kemusnahan yang akan berlaku dalam masyarakat.

Hari ni, bukan saja akhlak je yg hancus, Allah mula turunkan bala satu persatu. Daripada kemerosotan ekonomi hingga yang terkini wabak H1N1 yang mula memakan korban (kebanyakannya org muda/kanak2). Otak org yg kufur menghujahkan penularan wabak maut ini dgn seribu satu hujah saintifik tanpa meyedari bahawa salah satu cara Allah utk menghancurkan sesuatu kaum ialah melalui penularan wabak penyakit. Allah turunkan asap2 putih (jerebu) yang menyebarbiakkan wabak tersebut. jika bom asap FRU hanya menumpaskan sementara demonstrator GMI tp asap dr Allah boleh membawa ke alam barzakh.

Dan jika diturunkan sesuatu kehancuran itu, Allah kenakan ke atas semua yg berada di kawasan tersebut tanpa mengira org beriman atau pun kufur. So, jgn ambil mudah peringatan ini. Jgn anggap kita yg xbuat dosa ni selamat. Tapi kita mungkin menjadi mangsa pertama kerana kebisuan atau sikap tak ambil peduli terhadap kemungkaran yg berlaku dlm masyarakat hari ini.

Maka berpesan2lah dengan kebenaran. Berpesan2 juga dengan kesabaran. Tanpa kesabaran, kita akan tumpas sebelum berjuang...............

Wednesday, August 5, 2009

SPRM badan bebas? Hehehe....


Macam lawak je bila PM Najib menyatakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sebuah badan yg bebas & bukan alat/kuda kerajaan. Semata-mata SPRM telah menahan seorg ADUN dari Terengganu yang disyaki rasuah untuk beberapa ribu ringgit sahaja.
Jika dgn petunjuk seperti ini, SPRM sudah boleh diiktiraf sebuah badan yg bebas & telus, mungkin ramai antara rakyat jelata akan ketawa. Semua org maklum, kerajaan selalunya menjadikan ikan2 bilis atau ahli politik kerajaan yang dah nak expired @ sudah expired sebagai kambing hitam utk mencerminkan ketelusan SPRM itu.
Tapi rata2 rakyat bukannya bodoh. Bukan semua org berkitab Utusan Meloya or berkiblatkan TV31/4. Ada sahaja kabar angin atau surat layang berhubung tuduhan terhadap pembangkang, cepat2 ja SPRM turun pi siasat. Tapi bila tuduhan timbul di pihak kerajaan, SPRM mengeliat ja nak pi siasat. Rasanya kalau dikira satu persatu laporan terhadap pemimpin kerajaan, rasanya boleh disusun buat bukit. Mungkin mereka ini semuanya maksum kot......hehehe...
* Orang yg paling suka ngan SPRM ni mungkin Mat Khir Tempe hehehe..............

Tuesday, August 4, 2009

H1N1: Increased Casualty

H1N1 aka Selsema Babi makin pantas merebak. Media2 Malaysia melaporkan sudah 8 kematian dicatatkan sehingga hari ini. Dan dr maklumat yg tak rasmi, ada ramai jugak yg kritikal di wad-wad rawatan rapi (ICU). Walaupun kerajaan melaporkan hanya terdapat 1,000 lebih je kes jangkitan tp kita rasa jumlah yg sebenarnya mungkin berkali ganda.

Mengambil contoh di sebuah sekolah yg diajar oleh ipar KM, hampir 100 lebih pelajarnya tak dtg ke sekolah kerana tak sihat. Tapi amat malanglah sikap sesetgh pentadbir sekolah or organisasi ini pun apabila tidak mengambil langkah sewajarnya dalam keadaan ini. Ramai yg suka mengambil sikap 'wait & see'.

Dengan 8 kematian serta byk lagi yg kritikal, kita meminta kerajaan menilai semula langkah & tindakan sedia ada kerana kita tak mahu wabak ini terus meragut lebih ramai lagi nyawa. Semua rakyat wajar prihatin dgn masalah besar ni walaupun yang mati itu bukan saudara mara kita tp siapa bleh jangka wabak itu juga bleh menyerang kita (minta dijauhkan Allah).

So, kepada kerajaan yg hebat dengan slogan "Rakyat didahulukan & Pencapaian diutamakan", masa ni sesuai utk mengotakan slogan ni. Walaupun, kita tahu ini slogan semata2 sebab tambang bas pun dah mula naik, gula pun dah semakin kurang di pasaran menjelang musim perayaan tp semua tu ramai yg bleh pejam mata lagi (KM tak penah pejam) tp jika melibatkan nyawa, ini serius (seperti kata Wonder Pets). So akhir kalam, takpa rakyat siapalah pemerintah.........so jumpa anda di Permatang Pasir!!!!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin