Saturday, December 31, 2011

Tahun datang dan pergi....kita juga makin tua....

Tahun Masihi 2011 akan melabuhkan tirainya beberapa jam daripada sekarang. Mungkin dah ramai bergerak menuju point2 sambutan tahun baru malam ni. Semuanya bermotifkan keseronokan dunia yang tak pernah padam hingga hujung kiamat.

Mungkin pada sesetgh org, kehadiran tahun baru sangat berkait dengan azam baru, perancangan baru dan bagai lagi (ada aku kisah hehehe...).

Pada KM, bila hari pergi, bulan berganti & tahun berganti, maka usia kita makin tuala...so bermaksud jua perjalanan kita di dunia makin singkat.....

Kepada yg bersedia nak menyambut tahun baru tu....selamatla menyambutnya....

Wednesday, December 28, 2011

Nur Batrisya turn to 7 today........



Hari ni 28 Dis, 2 hari selepas ulang tahun tsunami Asia ke-7, usia Nur Batrisya genaplah 7 tahun dalam kalender Masihi. Sambutan hari tua dia, KM dah bagitau sabtu ni kami belila kek untuk dia memandangkan Cikgu Watie pun dah start keja sejak kelmarin.


Minggu depan dia dah naik darjah 2....Buku2 sekolah pun dah siap beli.....just tinggal sikit2 je lagi barang sekolah utk dibeli.....


* So Selamat Hari Lahir anakku, Nur Batrisya......


Thursday, December 15, 2011

Fire engine terbabas langgar rumah orang......

Malam kelmarin, Pakcik Elvis telefon KM. Katanya ada kereta bomba langgar umah orang kat Penaga hehehe....KM cakap kalau dia nak pi tengok...dia pi la...

Arini berita tu tak sempat masuk paper lagi...mungkin esok adala berita dia. Sebenarnya fire engine dari Balai Bomba Kuala Muda tu on the way ke satu operasi tapi masa berkejar-kejar tu nak elak motosikal terbabas langgar umah orang....cedera jugala pakcik2 bomba kita tu...kesian.

Itulah malang ni memang tak berbau....Orang yg nak pi selamatkan orang pun kadang2 tak dapat nak selamatkan diri sendiri...semua ni kuasa Allah....

Layan Lagu Cincin....hehehe


video


Korek2 kat youtube...KM jumpa lagu menarik ni. Jom layan layu jiwang ni hehehe..............

Monday, December 12, 2011

Sultan Kedah berkenan melantik Majlis Pemangku Sultan

Tuanku Sultan Kedah, Sultan Abdul Halim Muazzam Shah hari ni berkenan melantik Majlis Pemangku Sultan untuk memastikan pentadbiran & urusan Negeri Kedah berjalan lancar sepanjang perlantikan baginda sebagai DYMM yang Dipertuan Agong.

Majlis tersebut akan dianggotai oleh 3 orang adinda baginda serta anakanda baginda, Datuk Seri Tunku Puteri Intan Shafinaz Sultan Abdul Halim. Datuk Seri Tunku Annuar Sultan Badlishah akan menjadi pengerusi majlis tersebut.

Tuanku Sultan Kedah akan berangkat ke Istana Negara pagi esok untuk pemashyuran Baginda sebagai DYMM Yang Dipertuan Agong ke-14 dan sekaligus menjadi sultan pertama yg dilantik menjadi Agong buat kali ke-2 selepas dilantik pada tahun 1975.

* Sultan Kelantan plak bakal dilantik menjadi Timbalan Yang Dipertuan Agong..........

Saturday, December 10, 2011

Prof. Aziz Bari tinggalkan UIAM...

Ahli akademik juga pakar Perlembagaan yg kenyataan2 beliau tidak memihak kepada kerajaan BN akhirnya melepaskan jawatannya dan meninggalkan majikannya, UIAM. Beliau yg diselebungi kontroversi dgn beberapa kenyataan sejak dulu lagi tidak disenangi oleh kerajaan. Bulan lalu, khidmat beliau digantung oleh UIAM tetapi ditarik balik selepas desakan banyak pihak yg mahukan golongan akademik dibeli peluang utk menyatakan kebenaran bukannya sokong membabi buta.

Kepada Prof Aziz....tahniah atas pendirian beliau meninggalkan UIAM. Kita percaya org seperti beliau yakin rezeki bukan manusia yg tentukan tapi semua tu kuasa Allah. Cuma malangnya masih ramai yg takut nak bersuara tentang kebenaran semata2 takut takleh makan.....

Fenomena Gerhana Bulan pada 10/12/11

Fenomena gerhana bulan boleh disaksikan mulai 7.34 malam ini sehingga 1.04 pagi Ahad nanti. Gerhana bulan penuh akan bermula pada 10.06 malam dan berakhir 51 minit kemudian. So, malam nanti jangan lupa menyaksikan kehebatan ciptaan Allah ni, moga2 menambahkan ketaqwaan kita..insyaallah. Kepada sahabat2...jgn lepas peluang solat sunat gerhana....


Friday, December 9, 2011

Kedai Rakyat 1Malaysia: Manfaat pada rakyat atau pada kronisme???

Kalau niatnya nak menjual barangan keperluan harian pada harga yg murah, KM rasa semua org sokongla sebab sesetengah barang keperluan sekarang ni naik macam takdak kawalan.


Tapi kalau barangnya murah tapi berkualiti rendah atau membahayakan pengguna, itu amatlah tidak wajar. Macam projek susu sekolah....memang bagus tapi bila minum, budak2 sakit perut!!


So, make sure program Kedai Rakyat 1Malaysia ni menguntung dan bermanfaat pada rakyat khususnya golongan bawahan yg pendapatannya pun ciput.


Jangan jadikan projek ini sebagai projek kronisme yg menguntungkan sesetengah pihak yg membekalkan barangan murah yg tidak berkualiti & membahayakan pengguna!!!

Tengku Fakhry saman polis RM150 juta!!!

Putera Kelantan, Tengku Muhammad Fakhry hari ni menfailkan saman RM150 juta kepada Ketua Polis Negara & 3 yang lain ekoran penahanan baginda & ayahanda pada 2009 ketika Tengku Ismail ketika sedang sakit.


Bagainda merupakan adinda kepada DYMM Sultan Muhammad V yg sekarang ni merajai Negeri Kelantan.

Thursday, December 8, 2011

Merintih Nasib Orang Melayu Penang???



Bekas Perdana Menteri, Che Det melalui tulisan terkini beliau dalam blog cuba merintih mengenang nasib orang Melayu Pulau Pinang waktu ini. Org Melayu termasuk segala macam bangsa yg diiktiraf Melayu di bahagian pulau kini tinggal mungkin around 20-30%. Di bahagian tanah besar or Seberang Perai mungkin besar sikit peratusannya.


Orang Melayu ramai yg berhijrah kuar dari Penang selepas menjual tanah mereka atau memilih untuk membeli hartanah yg lebih murah di pinggiran Penang seperti Kulim, Sungai Petani, Padang Serai dsbnya. Org Melayu ini majoritinya tidak mampu untuk memiliki atau membeli hartanah di Penang yg nilainya terlalu tinggi malah di sesetgh lokasi lebih mahai dari KL mungkin.


Ada juga yg kuar daripada Penang kerana dengan kemampuan mereka, mereka tidak mampu untuk memiliki hartanah landed. So pilih kawasan lain yg lebih mampu utk mereka beli hartanah landed. Tapi mereka masih berulang-alik untuk bekerja di Penang.


Senario ini bukan baru tapi telah lama berlaku. Sejak KM budak2 lagi KM dah dapat rasakan perubahan ini. Orang Melayu kita juga cenderung menjual hartanah mereka bila mendapat tawaran yg lumayan dari kapitalis. Mereka tidak hairan apa yg bakal terjadi nanti...yg penting fulusnya masyuk.


Persoalan hari ni Che Det cuba merintih keadaan yg berlaku tetapi apakah yg dia dan kerajaan BN (Persekutuan & Negeri) buat selama memerintah lebih 50 tahun? Adalah dengan menuduh kerajaan Pakatan Rakyat anti-Melayu dapat menutup segala kepincangan UMNO/BN dalam membela org Melayu Pulau Pinang selama ini??

Wednesday, December 7, 2011

Vacancy! Kerja kosong! Mari..mari



Korang tengah cari kerja? Kedai hardware kat umah KM ada kekosongan keja. Selain driver lori ada keja KOREK lori kekekeke.........Sebenarnya tokei kedai tu nak cari kolek lori (bahasa utara) atau kelindan lori. Tapi slang dia terlalu dalam sampai tulis pun dah jadi korek lori hehehe.....



Tuesday, December 6, 2011

Ombak Rindu...best ke??



Best ke cerita Ombak Rindu ni? Katanya 4 hari tayangan bleh collect hingga RM4 juta!! Dashyat ni...Filem yg diadaptasi dari novel tulisan Fauziah Ashari membariskan beberapa pelakon terkenal tanahair seperti Osman Ali...bukan2 tu director dia. Pelakon dia, Maya Karin, Aaron Aziz, Lisa Surihani & ramai lagila..


Mem dah berhajat nak tengok cita tu tp KM xmai semangat pun nak tengok...tp semuanya bleh dipertimbangkan. Sedangkan kilang buat sales mangkuk pinggan kita bleh terjah inikan plak panggung wayang...Semalam gi bookstore cari novel dia tapi unit dah sole out. Kena tunggu order baru...


Friday, December 2, 2011

Program Anak Emas Pulau Pinang RM200

Ketua Menteri Pulau Pinang, YB. Lim Guan Eng pada sidang akhbarnya 1 Disember lepas mengumumkan penambahbaikan pada Program Anak Emas Pulau Pinang dengan menambah sumbangan one off daripada RM100 kepada RM200 seorang bayi yang baru lahir.


Ibu bapa layak memohon untuk bayi yg lahir sejak 1 Januari 2011 & pembayaran akan mula dibuat mulai 1 Januari 2012. Antara syarat lain ialah salah seorg drp ibu bapa bayi tersebut mestilah pengundi berdaftar di Pulau Pinang.


Pendaftaran boleh dibuat di mana-mana pejabat wakil rakyat yg berkaitan....jgn korang pi pejabat wakil rakyat UMNO plak hehehe....sure depa kata duit haram plak....hehehe...

Wednesday, November 30, 2011

Pembayaran bantuan one off RM500 bulan Januari

Kerajaan memaklumkan bahawa pembayaran bantuan one off RM500 kepada isurumah yg berpendapatan RM3,000 sebulan akan dibuat mulai Januari 2012. Borang permohonannya akan dikeluarkan tak silap bulan disember (esok dah Disember hehehe).

Kepada yg isurumah income more than 3k...takyah bermimpila nak dapat. So kepada yg layak cepat dapatkan habuan habuan anda....bukan senang kerajaan nak bagi ni. Tapi sendiri mau ingat after election nanti kalau BN menang besar...siapla kita hehehe....

Tuesday, November 29, 2011

Harimau lemas dalam asakan BAHrain.....

Mendahului 2-0 dengan lawan bermain 10 orang, Harimau Muda gagal mengadaptasi tempo perlawanan & menyerap tekanan. Lebih kurang 6 minit saja, kita bolos 3 gol sekaligus tumpas 2-3 terhadap saingan Bahrain.

Mungkin skuad kita terlalu keletihan kerana bermain beberapa perlawanan dalam tempoh 2 minggu serta beberapa pemain kelihatan tidak betul2 cergas untuk mengharungi perlawanan tersebut.

Dengan kekalahan itu, secara amnya bolehlah dikatakan peluang Harimau Muda melayakkan diri ke Olimpik 2012 seakan tertutup. Pasukan pilihan, Jepun kini mendahului dengan 9 mata penuh daripada 3 perlawanan.

Malaysia perlu mengharungi 2 perlawanan di tempat lawan menentang Syria & Bahrain. Dan perlawanan terakhirnya menentang Jepun di Kuala Lumpur.

Malaysia mungkin gah mempertahankan pingat emas Sukan SEA namun banyak lagi yang perlu ditingkatkan untuk menyaingi pasukan2 kelas satu & dua Asia.

Sunday, November 27, 2011

Bertemu Bob Lokman........

Kata perpatah...sesat di hujung jalan, kembali ke pangkal jalan. Moga2 sesat itu tidak berakhir dengan kematian. Semalam KM berkesempatan kali pertama bertemu Abg Bob Lokman yg terkenal dgn lirik2 lagu yg hebat seperti Isabella, Taman Rashidah Utama & seumpamanya.

Berdasarkan tazkirah pendek & ilmu yg dikongsikan, KM tak nampak kenapa org spt ini perlu dihalang untuk menyampaikan kisah keinsafan & mengajak org lain bersama2 kembali menilai buat laku kita selama ini. Kecuali kita tidak senang org2 seperti Abg Bob ini cuba mengajak org lain khususnya anak muda untuk kembali mencari keredhaan Allah.

Buat Abg Bob, semoga org lain dapat mengikuti jejak perubahan kebaikan ini. Bukan senang nak meninggalkan keseronokan dunia ni....

Tuesday, November 22, 2011

Olympic Qualifier: Malaysia vs Syria & Bahrain....

Mungkin tak terlewat kalau KM nak ucapkan tahniah pd skuad Harimau Muda yg mengekalkan pingat emas yg dimenangi mereka 2 tahun lalu di Laos. Perlawanan semalam menyaksikan skuad kebangsaan berjaya mengatasi arch-rival, Indonesia dan sekaligus akan terus menghangatkan permusuhan 2 seteru ini pada perlawanan2 akan datang.

Namun bila fikir, KM katakan penyokong2 bolasepak Indonesia terlebih sudu dari kuah. Sporting spirit langsung takde...yg ada sentimen sahaja yg lebih2....akhirnya bukan saja dimalukan tapi juga menagih korban di pihak sendiri.....Orang lain tengok bola juga...ranking dunia dahsyat tapi takdela sampai lagu kebangsaan lawan pun takleh nak respect...

Kisah SEA Games kira tutup bukula....Fokus terarah pada saingan kelayakan Olimpik 2012. Malaysia bakal bertemu Syria malam esok di Bukit Jalil. Syria mungkin negara bergolak politiknya sekarang tapi jgn lupa Iraq penah champ Asia Cup waktu negaranya masih kucar-kacir pas diserang US.

Mungkin byk alasan yg boleh digunakan kalau kalah nanti. Namun kita harap Malaysia boleh memberi sesuatu yg luarbiasa pada game malam esok sebab kita main di tempat sendiri. Next game, Ahad kita akan main plak ngan Bahrain juga di Kuala Lumpur...so peminat2 pasti mahukan semangat semangat terus ditunjukkan oleh pemain Malaysia....

Friday, November 18, 2011

Fenomena 30 Tahun Search: Stadium Batu Kawan 19 Nov

Sepasang tiket sudah di tangan. So apa lagi, ayuh petang esok ke Batu Kawan layan otai rock, Search menyambut ulangtahun ke-30 mereka. Konsert di Batu Kawan esok merupakan pembuka tirai siri Fenomena 30 Tahun mereka sebelum ke Larkin & Kuala Lumpur.

Ada org bertanya, KM minat rock ke? Entahla......esok KM bawak Cikgu Watie temankan......

Thursday, November 17, 2011

The Star Bid & Win: Ada sesapa nak sedekah Star Points?

Mungkin kebanyakan pembaca Thestar tengah giat mengumpulkan Star Points untuk membida beberapa hadiah yg ditawarkan. Untuk minggu pertama, kita ada hadiah seperti PS3, Samsung Galaxy II, dlsr kamera, LED TV dan macam2 lagi. Hadiah utama nanti ialah sebijik keta Peugeot.

KM pun start collect point dgn harapan tipis untuk menang bidaan. Bayangkan kalau ada pembaca yg sanggup beli 200 naskhah dgn setiap satu bernilai 500 mata. Bersamaan ngan 100000 mata tu...sedangkan mata KM tak sampai 5000 hehehe...

So, dengan rasminya KM melancarkan rayuan pada kawan2 yg sudi tok mendermalah kalau da point2 terbiar di rumah atau di pejabat anda hehehe....




Semak keputusan UPSR melalui SMS....

Semlm ramai ibu-bapa membanjiri sekolah sebab nak collect duit bantuan RM100 untuk anak2. Hari pasti akan ramai juga yg akan datang khususnya ibu bapa murid darjah 6 yang ingin mendapatkan keputusan UPSR anak mereka.

Cemerlang atau tidak keputusan mereka, terimalah dengan hati yang terbuka. Kanak-kanak darjah 6 mempunyai masa yg panjang lagi untuk mereka belajar. Gagal atau kurang cemerlang di peringkat UPSR bukan penamat masa depan mereka. So be cool....

Tak silap KM, keputusan UPSR juga boleh disemak melalui sistem pesanan ringkas dgn menaip MYSMS ke 15888.

* tahniah kepada yg berjaya & bersabar bagi yg kurang berjaya.....

Wednesday, November 16, 2011

Portugal, Croatia, Ireland & Czech Rep mara ke final EURO 2012

Portugal berjaya mara ke pusingan akhir EURO 2012 setelah membelasah Bosnia 6-2 pada perlawanan play-off pagi tadi. Perlawanan nampak berat sebelah apabila Bosnia terpaksa beraksi 10 pemain pada babak kedua. Kemaraan Portugal mungkin melegakan tuan rumah & pihak yg mahu mencatat keuntungan daripada kejohanan besar ini. Sebab semua tahu Portugal antara pasukan yg mempunyai peminat yang ramai di seluruh dunia....

Turut mengiringi Portugal ialah Ireland yang membuat penampilan selepas kali terakhir beraksi pada 1988. Czech Republic dan Croatia juga mengesahkan kemaraan masing-masing. Undian akhir akan dilakukan pada 2 Disember depan di Kiev, Ukraine.

Wednesday, November 9, 2011

Korban & Aqiqah tahun 1432......

Mungkin belum terlewat untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha & selamat menjalani ibadah haji & korban pada yg menunaikannya. Zulhijjah 1432 ni, KM dan Cikgu Watie mengambil kesempatan untuk menunaikan tuntutan aqiqah & korban untuk anakanda kami, Adam Irfan.


Alhamdulilah seekor lembu berjaya ditumbangkan setelah cukup bahagian termasuk aqiqah anak serta & bhg korban ayah & bonda.


Semoga Allah menerima sembelihan kami tersebut..amin. Di lain tahun jika ada rezeki, kita buat lagi......



Monday, October 24, 2011

Penyokong Man U paling malang...Najib Razak hehehe...

Kekalahan 1-6 Man United di tangan pasukan jiran, Man City terus menjadi cerita panas samada di meja kedai kopi mahu pun di media2. Kekalahan terbesar Red's Devil sejak 1955 tak silap aku. Penyokong Man U dah tak tau nak letak muka hehehe...

Anyway, aku sempat tengok sedutan rakaman situasi yg berlaku di kediaman Perdana Menteri yg jemput org mai tengok perlawanan tu kat rumah rasmi dia. Tak terkata pa penyokong Man U di sana & Najib Tun Razak muka merah ja sebab kalah.....Mungkin Mat Najib berharap Man U bleh membelasah Man City seperti mereka laukkan Arsenal aritu.....tp sebaliknya yang berlaku keh..keh..keh...

* Lain kali kalau nak ajak tengok team kita lawan jgn ajak waktu mereka nak lawan team yg kuat2....ajak je waktu mereka lawan Blackburn ke sure bleh buat lauk hehehe...........

Sunday, October 23, 2011

Deepavali...cuti seminggu...

Pertengahan minggu nanti orang hindu akan sambut Deepavali. Maka akan public holifay satu hari. Cuti..cuti..hari yg aku suka. Bukan aku tak suka keja tapi keja aku sekarang byk kasi stress...malasla nak cerita pasai keja.

Cikgu Watie dah cuti seminggu sempena Deepavali sebb sekolah dia ramai pelajar hindu. Dia dan anak2 dah pun balik bercuti di kampung sejak Jumaat lepas. Aku plan nak ajak depa jalan2 tapi cuti aku plak sengkek. Tapi jalan utk family tetap jalan even cuti tinggai sikit pun. Insyaallah, kami nak Kelantan lagi kali ni.....jumpa Tok Guru hehehe...

All Black won IRB World Cup 2011!!!

Pasukan pilihan & juga tuan rumah, New Zealand menepati ramalan apabila muncul juara dunia ragbi Piala Dunia 2011 apabila menang tipis, 8-7 ke atas Perancis sebentar tadi. Ketinggalan 0-5, Perancis di babak kedua untuk memberi saingan sengit terhadap All-Black namun akur terhadap kekentalan pasukan tuan rumah itu.

Kemenangan New Zealand ini merupakan kemenangan kedua mereka ke atas Perancis di pentas final selepas menang ke atas lawan yang sama pada edisi pertama pada 1987. Dengan kemenangan ini, All Black menjadi pasukan ketiga yg menjuarai Piala Webb Ellis dua kali di samping Australia & Afrika Selatan.

Tuesday, October 11, 2011

Perginya Ahmad Jais....

Setelah minggu dilaporkan dimasukkan ke ICU kerana sakit, hari ni Allah menjemputnya pulang awal pagi tadi. Mohd Jais Ahmad @ Dato' Ahmad Jais, seniman yg popular dengan lagu2 nya yang evergreen meninggal dunia pada usia 75 tahun. KM suka juga dengar beberapa lagu dendangan beliau yg rasanya sedap bila didengar.....Semoga Allah merahmati beliau....sesungguhnya dunia ni hanyalah sementara...



Thursday, October 6, 2011

Tido di Parlimen hehehe.......caiyok!!



Kalau mau tido...balik rumahla!!! Kekeke.....kalau demam pergila klinik ambil MC & ambik panadol & balik rumah tido...berehat...

Tuesday, October 4, 2011

IRB WORLD CUP 2011



Kejohanan Ragbi Piala Dunia 2011 yg berlangsung sejak 9 September lalu di New Zealand hampir memasuki peringkat suku akhir. KM bukan peminat tetap rabgi tp setiap kali World Cup, KM jarang melepaskannya.


Perlawanan menarik di peringkat suku akhir Piala Webb Ellis ini akan menyaksikan juara bertahan, Afrika Selatan @ Springbok akan menentang juara 2 kali, Australia @ Walabies. Selain itu pasukan pilihan yg juga tuan rumah, New Zealand @ All Blacks akan menentang semi finalis kejohanan lalu, Argentina @ Pumas.


2 lagi pertemuan akan menyaksikan British darby antara Wales menentang Ireland. Manakala finalis lalu, England akan menentang France. Semua perlawanan akan berlangsung hujung minggu ini.


* KM memilih Walabies untuk mara lebih jauh walaupun berdepan lalu sukar.......


Friday, September 30, 2011

Golf Garden...bukannya nak pi main golf

KM just tertarik ja ngan projek umah ni tapi masih belum pergi buat pemerhatian kawasan lagi. Lokasinya berhampiran sebuah kelab golf di Jawi, Seberang Perai Selatan. Berdekatan dengan kawasan pentadbiran daerah tersebut. Juga tidak jauh daripada susur keluar Jambatan Kedua Pulau Pinang.


Mungkin harga property di situ masih rendah berbanding Seberang Perai Tengah & Utara tapi untuk perancangan jangka sederhana segalanya mungkin dengan mengambil kira keterbatasan tanah negeri yang kecik ini. itu just penilaian kecil KM ja.


Walauapapun kena pi melawat kawasan dulu sebelum buat apa2 keputusan. Lagipun KM mencari lokasi landed dengan harga below RM100k ja...yang murah2 sudahla....nak apply kos rendah mungkin dah xlayak sebab masing2 dah ada rumah atas nama sendiri. Kalau bleh aku nak je sebat teres kos rendah below 50k....senang cerita.


Sambutan 60 tahun PAS ibarat sireh pulang ke gagang...

Seperti sireh pulang ke gagang....PAS akan menyambut ulangtahun ke-60 di tanah kelahiran parti itu di Pulau Pinang. Selepas UMNO diharamkan pada era 80-an bermakna PAS merupakan parti politik tertua selepas ditubuhkan di Dewan Bandaran Butterworth (sekarang Dewan Pemuda Merdeka) pada tahun 1951.


Sambutan 60 tahun penubuhan PAS akan berlangsung 2 hari mulai hari ini di Dewan Millineum, Kepala Batas. Sambutan ini akan jua mengenang para tokoh yg merencana, mengemudi serta membawa cabaran parti itu dalam medan politik parti itu sejak penubuhannya. Nama2 seperti Tn Hj Ahmad Fuad, Dr. Burhanuddin Al-Helmy, Dr. Asri Muda, Tuan Guru Yusof Rawa, Ustaz Fadhil Mohd Noor dan termasuk pemimpin2 PAS semasa.


Tidak ketinggalan juga anda mungkin boleh mengetahui peranan tokoh2 yg pernah berada dalam PAS di awal penubuhannnya seperti ayahanda bekas Perdana Menteri, Haji Ahmad Badawi & nendanya, Tn Guru Hj Abdullah Fahim.


Banyak lagi sejarah yg anda boleh anda selidiki jika dpt meluangkan masa ke majlis sambutan tu. KM jika kelapangan akan ke sana juga memandangkan lokasi kurang 10km daripada rumah KM.

Thursday, September 29, 2011

Amazon: Kindle Fire untuk saingi iPad



Syarikat perniagaan online terbesar dunia, Amazon mula melancarkan tablet berwarnanya yang dipanggil Kindle Fire untuk cuba meraih sebahagian pasaran tablet yg ketika ini dikuasai oleh Apple melalui produk iPAd.

Kindle Fire ini bersaiz lebih kecil iaitu 7 inci ja iaitu sama saiz dgn Samsung Tab & berat lebih kurang 400gram++. Penerimaan & penghantaran data untuk Fire generasi awal ini akan melalui WIFI dan belum ada 3G lagi.

Yang menjadi kelebihannya mungkin dari segi harga. Di US, Fire ditawarkan minima pada US$199 berbanding iPad pada US$499.

Pembeli di US yg membuat tempahan dijangka akan mula mendapat unit mereka mulai 15 November akan datang. Di Malaysia tak tahula bila Fire akan mula dipasarkan.





Thursday, September 15, 2011

Semakan Keputusan Rayuan Kemasukan Ke IPTA Sesi 2011/12 Bagi Lepasan STPM/Diploma

Kepada adik2 lepasan STPM/Diploma yg masih menunggu peluang untuk ke IPTA Awam sesi akademik 2011/12 boleh membuat semakan mulai harini di

Sistem semakan keputusan rayuan permohonan

kepada yg berjaya, tahniah diucapkan!!!

Wednesday, September 14, 2011

Duit Raya...apa yg boleh kita buat dengannya?

Nama saya Muhammad Adam Irfan....setiap kali raya, budak2 mesti akan dapat duit raya. Tak kirala byk atau sedikit, pasti dapat punya. Tahun ini, saya dapatla dalam seratus lebih duit raya. Dengan duit raya tu, abah saya (KM) belikan saya sebuah motor mainan sebab motor yg dulu telah tercabut handle sebab kakak saya (Budak Kacak) suka belasah naik walaupun dia dah besar.

Kali ini, abah saya dah warning kakak saya. Kalau dia belasah naik motor ini, abah saya akan tarik telinga dia.

Dengan motor ini, dapatlah saya bersiar2 di dalam rumah sahaja & acara bermain di jalan raya tidaklah dibenarkan sama sekali.

25 September ini, saya akan berusia 2 tahun. Saya berdoa2 supaya umi & abah saya dapat membeli hadiah motor yang pakai bateri plak sebab motor ni saya kena kayuh...susah sebab kaki tak sampai. Sekian, harap maklum.

GST after next general election....hehehe

Bercakap kepada pemberita kelmarin PM Najib memaklumkan Cukai Barang & Perkhidmatan (GST) akan dilaksanakan bila tiba waktu yang sesuai....

Bila waktu yang sesuai? Jawapannya ialah bila BN dah menang dah PRU ke-13 nanti hehehe......

Begitu juga cukai perkhidmatan prepaid 6% yg hanya ditangguhkan....after election tak mustahil akan dilaksanakan kembali.....

So, negara kaya, hasil macam2 tapi rakyat makin lama makin tersepit (pemimpin & kerabat2 tak plak susah) !!! fikir2kanlah....

Tuesday, September 13, 2011

Ratu Angola menang Miss Universe 2011




Miss Angola, Leila Lopes dinobatkan sebagai Miss Universe 2011 mengatasi 88 peserta yang lain termasuk Ratu Malaysia, Deborah Henry. Edisi kali ni dilangsung di San Paulo, Brazil.


Syarat penyertaan Miss Universe ni mesti berumur sekurang2nya 18 tahun & tidak melebihi 27 tahun. Mesti tidak pernah berkawin @ mempunyai anak hehehe......virgin or not, itu tak jadi syarat hehehe.......






Monday, September 12, 2011

Agihan Dividen Bank Persatuan 2010

Bank Persatuan Malaysia Berhad sebelum raya aritu mengumumkan agihan dividen untuk tahun 2010 kepada pemegang2 sahamnya sebanyak 6.5% sahaja. Rasanya itu antara agihan terendah bank koperasi tersebut kerana sebelum ni maintain sekitar 10%...


Agihan kebykan dana dijangka akan terus menurun berikut keadaan ekonomi yg semakin tidak menentu terutama krisis ekonomi yg melanda US & Eropah ketika ini.

Saturday, September 10, 2011

Sia2 ja sambut MERDEKA tiap2 tahun kalau kita tak pernah dijajah!!!

Berkatalah akan beberapa prof kangkung dalam satu wacana di Ipoh kelmarin bahawa Malaysia sebenarnya tidak pernah dijajah..just hanya dinaungi oleh Inggeris....Kalau begitulah kesimpulan mudahnya maka sia2lah rakyat kita ni setiap tahun sambut hari merdeka & melaung MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!!!






Buang masa & buang duit ja tiap2 tahun sambut MERDEKA sedangkan depa2 ni kata kita tak pernah dijajah & sia2 jugalah mereka yg dulu2nya berjuang menentang Inggeris sebelah mereka tak boleh dikatakan berjuang kemerdekaan....kah..kah...kah....gelak besaq aku arini!!! Pasni suruhla anak2 kita lempaq buang buku2 sejarah yg dipelajari di sekolah!!!

Thursday, September 8, 2011

Mat Sabu, Mat Indera, Komunis, Bukit Kepong.....Sejarah yang boleh dimanipulasi!!!

Sudah lebih 2 minggu isu ini berlarutan, daripada Ramadhan hinggalah dah lepas raya. Terkini, dah sampai hingga tahap ugutan nak simbah anak bininya dengan asid. Itulah yg dihadapi sekarang oleh Timbalan Presiden PAS, Hj Mohamad Bin Sabu @ Mat Sabu.


Dalam ceramah beliau di Pongsu Seribu, Pulau Pinang pada bulan puasa yg lalu, takde plak dia dia cakap dia sokong komunis tapi bila sebuah akhbar (yg aku pun melugai nak baca) mengulas & memanipulasi maka cerita sudah jadi lain.


Dalam hal ini, siapa Mat Indera? siapa penentang penjajah? siapa pejuang kemerdekaan? siapa talibarut Inggeris? Semua kita bleh jawab jika kita bersedia berbincang. UMNO tak perlu cepat melatah sangat dengan kenyataan Abg Mat Sabu tu kalau anda rasa andalah pejuang sebenar kemerdekaan hehehe......


Apa yang aku faham sekrg ialah SEJARAH boleh dimanipulasi dari pelbagai dimensi!!!!


* Arini juak2 yg mempersoalkan kenapa Perbadanan Bekalan Air Pulau Pinang (PBAPP) membiayai bil hospital Mat Sabu sudah diam setelah PBAPP mengeluarkan kenyataan.....MAT SABU tu antara Ahli Lembaga Pengarah PBAPP & dia layak menuntut claim rawatan.....hehehe....(aku sendiri pun sebelum ni confuse sebelum ni kenapa PBAPP bayar claim ubat dia). Harap Reezal Merican bleh cari isu lain plak pasni kekekeke............


Syabas!! Pengguna prepaid menikmati kadar cukai perkhidmatan 6%!!

Berkuatkuasa 15 September ini, pengguna telco yg menggunakan perkhidmatan prepaid akan menikmati cukai perkhidmatan sebanyak 6% daripada kerajaan hehehe......samada anda tambah nilai prepaid atau membeli start up pack baru, anda akan dicaj cukai tersebut.


* kerajaan cakap nak cari jalan mengurangkan beban sara hidup tapi kerajaan sentiasa cari jalan nak bagi kos sara hidup jadi tinggi!!! Kes kenaikan bil Astro aritu pun senyap ja....walaupun pada awal menteri Rais Yatim cakap Astro takleh naikkan kadar bil tapi sekarang dah senyap....

Wednesday, September 7, 2011

SMDB Class 89-93: Meet again after 20 years........

Selepas 20 tahun tidak bertemu....Alhamdulilah...Syawal ini menemukan semula rakan2 & guru2 yang telah lama terpisah....terpisah antara jarak & masa....


Sebahagian guru & rakan2 sebelum acara bergambar....


DJ Dee & CO. yg bertungkus lumus memeriahkan suasana....


Banner acara........


antara guru yg awal datang...thanks cikgu



Tuesday, September 6, 2011

Besarnya buaya air masin ini........

Dengan panjang 21 kaki serta berat melebihi 1 tan, buaya air masin ini akhirnya berjaya ditangkap penduduk di sebuah pekan, Bunawan di Selatan Filipina setelah lebih 3 minggu memburu reptilia tersebut.


Buaya tersebut bukan sahaja membaham kerbau tetapi juga dipercayai membaham manusia. Buaya tersebut akan dijadikan tarikan untuk eco-pelancongan di kawasan tersebut.....

Saturday, September 3, 2011

Wartawan Malaysia ditembak di Somalia!!

Seorang jurugambar BERNAMA maut ditembak manakala seorg lagi cedera dalam satu insiden di bumi bergolak, Somalia kelmarin. Noramfaizul Mohd Nor yang dalam tugas memberi liputan terhadap misi bantuan Malaysia ke negara itu dilaporkan ditembak oleh tentera yg bernaung di bawah panji Kesatuan Afrika, AMICOM.

AMICOM dengan kekuatan lebih 9,000 anggota berada di sana atas nama peacekeeper tetapi lebih kepada tentera upahan Barat untuk menghalang kemaraan militia Islam, Al-Shabaab yg US & sekutunya labelkan sebagai militia pro Al-Qaeda....

Kepada yg terkorban, semoga Allah memberi balasan yg baik atas kebajikan yg telah dilakukan...semoga ahli keluarga yang terlibat juga bersabar atas dugaan Allah ini.....

* Nasib baik Datuk Azeez tak kena papa....tidak riuh satu kampung hehehe......


Kita raya di kampung...penyangak beraya di umah kita!!

Bila raya org balik kampung, nak berseronok dengan sedara mara & sahabat handai.

Tapi bila pulang dari kampung, umah plak kena kopak..hampeh betui!!

Itulah yg terjadi pada jiran KM yg umahnya dimasuki pencuri bila dia balik ke kampung beraya.

Bila ini terjadi dalam kejiranan kita maka kita rasa tak selamat & bimbang nak meninggalkan umah dalam tempoh yg lama....

So, be carefully... jadilah jiran yg prihatin pada kejiranan anda...


Monday, August 29, 2011

Perutusan Aidilfitri

Waktu entry ini ditulis, KM masih lagi di pejabat. Memandangkan balik kmpg yg tak jauh maka tak perlulah diapply memandang cuti pun pun takde hehehe......


1.0 Alhamdulilah kerana kita sempat berpuasa hingga hari terakhir Ramadhan 1432 (jika esok raya) walaupun sepanjang bulan ni pelbagai dugaan yg diterima.


1.1 Ramadhan 1432 akan pergi beberapa jam lagi & kita akan menanti Ramadhan tahun seterusnya...itu pun jika kita panjang umur....


1.2 Syawal @ Eid Fitri akan menjelma beberapa jam lagi.....namun jika kita hendak bergembira atas kemenangan berpuasa sebulan maka jangan dilupakan pada yg tidak bernasib baik.....Bukan semua manusia dilahir & ditakdirkan hidup di dunia dalam kesenangan.....Pembaziran juga perlu diberi perhati waktu kita beraya ni sebab orang Somalia kebuluran waktu kita buang makanan di hari raya....


1.3 Syawal juga diharap dapat mengeratkan silaturahim antara kita. Barang ada perhubungan yg longgar atas persengketaan & kejauhan maka marilah kita kembali kekukuhan hubungan itu.


1.4 Dalam keseronokan Aidilfitri juga keselamatan harus dijaga. Jgn pandu laju & berbahaya ketika di jalan raya takut menangis di hari raya (waktu entry ini ditulis sudah lebih 130 org kehilangan nyawa di jalan raya). Main mercun berpada2 bimbang nanti nak makan kuih pun terpaksa orang suapkan....


1.5 Allahuakbar...Allahukbar.....semoga Aidilfitri ini tidak melupakan kita pada saudara mara dan umat Islam yg telah pergi......semoga pemergian mereka bukan sekadar sedihan pada kita tetapi juga keinsafan kepada kita bahawa dunia hanya pinjaman sementara....


2.0 Akhir kalam, KM sekeluarga mengucapkan Salam Aidilfitri & maaf zahir & batin. Jika berkesempatan atau berhajat, datanglah ke rumah KM raya ni......insyaalah pintu sentiasa terbuka untuk anda. Yg penting informla dulu kalau nak mai....kalau tidak aku hidang biskut merry la jawabnya hehehe.........ikhlas dr KM...




Saturday, August 27, 2011

Kuih raya....wajib ada walaupun sikit!!

Selain baju, kasut, duit & langsir, kuih atau biskut juga antara agenda penting bila tiba hari raya. Adalah amat menyedihkan kalau tetamu datang tapi tiada kuih @ biskut raya dihidangkan di rumah anda. Lebih pelik & sedih kalau anda cuba nak menggantikan kuih raya dengan hidangan kuih seperti karipap, samosa, tepung talam mahu seri muka di hari raya. Pasti anda akan diketawakan untuk sekurang2nya 3 generasi jika anda cuba berbuat demikian.


Tahun ni umah KM takdelah banyak kuih sangat. Sekadar melengkapkan syarat berhari raya & untuk dibahagikan serba sedikit pada org tua. So kalau rasa, maila umah raya ni hehehe.....

Thursday, August 25, 2011

Dah nak rayala......

Pejam celik, pejam celik, lebih kurang 4 hari lagi kita nak menyambut raya. Persiapan macam biasa, yg penting anak2 punya kelengkapan dah siap. Mem pun beli byk baju raya kali hehehe...


Hasrat nak memberi sedikit sumbangan yg termampu pada yg memerlukan juga dah dilaksanakan. Walaupun tak seberapa tp tanda ingatan kita tak melupakan pada yg tidak bernasib baik.

Sebahagian drp sumbangan yg telah dihadiahkan.....



AJK bantuan yg lebih menyibuk dr membantu.....


Kepada yang dah nak bertolak ke kampung balik raya tu diucapkan selamat pulang & selamat kembali........Moga hari raya anda diberkati Allah.........


* KM raya ke-5 ni ada majlis reunion ngan rakan2 lama SMDB Taiping yg lebih 20 tahun tak berjumpa....harap tidak halangan KM dapat turut serta dalam majlis tu.......





Thursday, August 18, 2011

Ramai yg gembira nak sambut & ramai juga yg bersedih menjelang Aidilfitri...

Lebih kurang 11 hari lagi dah nak raya. Persiapan anda mcmana? Harap2 semuanya berjalan lancar. Program penyampaian sumbangan hari raya yg KM plan pun dh di stage terakhir walaupun ada beberapa barang yg masih diperlukan. Tapi mungkin esok atau lusa kitaorang akan start distribute sumbangan tu pada yg memerlukan.

Bercakap pasai sedih nak raya ni, pagi ni dpt berita seorg kenalan kemalangan. Agak parah & suaminya terbunuh. Anak2 pun masih kecil lagi. Kesian rasanya menjelang hari raya ni. Harap bersabarla pada semua yg dilanda ujian di bulan yg mulia ni....


Thursday, August 11, 2011

Menjelang raya......bantulah walaupun sedikit...

Dah melepasi 1/3 perjalanan posa kita tahun ni. Ramai yg dah merancang tok menyambut hari raya. Ada yg dah apply cuti raya. Kurang2 pun seminggu. Kuih raya pun ramai dah order. Kalau yg buat kuih sendiri, mungkin dah start buat. Baju raya pun mungkin ramai dah beli.




Raya ni lebih pada kegembiraan & disunatkan kita meraikannya dgn pakaian baru & juadah2 yg sedap tetapi tidak membazir. Namun, bukan semua org bleh bergembira di hari raya. Ada yg xmampu nak beli baju baru atau nak sediakan juadah yg sedap2 bila hari raya atas alasan kesempitan hidup.




Atas rasa keprihatinan itu, KM & beberapa ahli sekutu dh setuju nak sediakan sumbangan berupa barangan keperluan utk diserahkan pada yg memerlukan menjelang hari raya nanti. Walaupun fund kita xbesar tp sekurang2nya boleh memberi sedikit senyuman pd org lain.




Mem dah start awai lagi dari KM hehehe......Kepada yg ada lebih2 tu, ringan2kanlah tangan bersedekah walaupun sikit. Tak perlu tunggu ribu-raban duit baru nak sedekah.....Kalau korang nak join KM pun, penyertaan sentiasa dibuka........

Tuesday, August 9, 2011

Encik SPR, ada ke individu yang nama KG Baru?

Byk perkara & kepincangan yg sekarang ni cuba dibongkarkan oleh Gerakan Bersih 2.0 khususnya yg melibatkan daftar pengundi. Anda satu pengundi yg berada di 2 lokasi. Ada no kp yg 4 angka belakangnya berbeza tapi nama pengundinya sama & di lokasi plak berlainan. Ada pemilik kp merah pun ada dalam daftar pengundi.

Itu semua sebahagian kecik daripada kepincangan yg berjaya dibongkarkan. Kalau nak listkan, rasanya bleh buat kitab. Semuanya memberi kelebihan pd parti pemerintah terutama ketika ramai merasakan mereka sudah hampir kehilaangan kuku utk bersaiang secara adil dalam PRU ke-13 nanti.




Setengah bulan bonus utk korang yg nak raya hehehe.....

Suka atau tidak, rezeki yg dpt utk kakitangan kerajaan raya ni ialah setengah bulan gaji atau sekurang2nya RM500. Bagi yg berpangkat & bergaji besar, setengah bulan consider byk jugala. Kalau gaji pokoknya RM6k, dapatla bonus RM3k. Bagi yg bergaji kecik, bonus tu dptla buat tampung beli baju raya anak2, bayar duit kuih raya atau tok bg duit raya nanti.

Mungkin ada lagi separuh lagi bonus tu. Tapi mungkin bleh fikir lain selepas Bajet 2011 nanti.....

Friday, August 5, 2011

Bonus raya 2 bulan?

Pantas sekali masa berlalu. Sudah masuk hari ke-5 kita menempuh ibadah puasa Ramadan. Anakanda KM, BK selamat melalui hari puasa ke-4 walaupun dgn penuh keletihan serta sikap kepala anginnya (sabar masih kurang tu) hehehe....

Ada yg sudah berkira2 nak buat persiapan raya plak. Nak buat kuih raya mungkin. Baju raya tahun rasanya ramai yg dah beli atau dah siap tempah (Tahun ni KM dpt 3 pasang persalinan raya, rekod terbaru dlm sejarah. Thanks to my lovely wife yg baik hati hehehe...).

Ada tgh berkira2 nak dapat bonus ke? kakitangan awam tgh membilang hari, ada atau tidak duit ehsan raya kali ni? Walaupun CEUPEC tgh beriya-riya nak bonus 2 bulan gaji tp itu takleh kira sgt sebab hampir 3 thn Najib jadi PM, civil servant tak pernah rasa bonus dr kerajaan beliau. Mingkin ada yg masih berharap sesuatu sebab GE-13 dijangka sekitar bulan 11 after pembentangan Bajet 2012 nanti.

Harga barang di bulan posa ni tak turun malah sesetgh makin melambung atau takde stok seperti minyak masak. KM gi pemborong pun xde bekalan minyak.

Anyway kepada semua yg berpuasa, selamat berpuasa....kepada yg telah tiada, semoga di keberkatan Ramadan ini, Allah memberi kerahmatan kepada semua al-marhum umat islam yg telah meninggal...Amin.

Tuesday, July 26, 2011

Memiliki rumah dengan tuah??

Ada banyak cara utk anda memiliki sebuah rumah. Cara kebiasaan yang selalu kita buat ialah dengan membelinya. Ini bergantung sepenuhnya pada kemampuan kewangan kita. Lebih besar kelayakan/kemampuan maka lebih besarla rumah yang kita boleh miliki.


Cara lain memilik rumah ialah melalui hadiah daripada ibu-bapa atau saudara. Selalu kalau mak bapak korang kaya & ada banyak rumah, kebarangkalian untuk mendapat satu daripada rumah itu adalah cerah terutama bila mereka mewasiatkan harta tu kepada anda. Kaedah itu boleh dikira sebagai rezeki/extra buat anda yg parentnya memiliki banyak umah semasa hayat mereka. Namun, kaedah itu ini juga boleh mendatangkan mudarat apabila ada satu pihak/ sedara anda yg lain tak dapat setimpal dengan apa yg ada dapat.


Cara lain yg boleh juga berlaku ialah dengan memenangi sesuatu contest/peraduan yang menawarkan hadiah rumah. Jarang berlaku tapi bagi yang giat menyertai peraduan, peluang itu tak mustahil akan berlaku. Contohnya, Juara Akademi Fantasia musim ke berapa entah, tak silap KM menang sebuah rumah.


Di kesempatan ada lebih kurang sebulan lagi ni, anda pun berpeluang tuk menang sebuah rumah teres bernilai RM638,888 yang ditawarkan oleh Nestle melalui Peraduan Nescafe Rumah Idaman. Memandang KM ada beberapa bukti pembelian maka KM akan mencuba nasib lagi hehehe..........Mana tau tuah Road to Benalux 2000 berulang hehehe.....

Friday, July 22, 2011

Mahu beli rumah Subsale??

Lama KM tak bercerita tentang rumah setelah rumah kedua kami sudah pun disewakan 2 bulan yg lepas. Walaupun diam tapi still juga survey sana-sini kalau ada ada rumah landed yg mampu dibeli di lokasi yg sesuai utk KM sekeluarga menetap. Sebab hasrat hati tu masih nak cari sebuah landed property walaupun xmampu nak beli bungalow hehehe...

Sehari dua ni, KM terpandang iklan seorg pemilik yang nak juai sebuah apartment berkeluasan lebih kurang 700 s.q di Permatang Pauh berhampiran juga dgn Politeknik & UiTM Permatang Pauh. Baru tadi KM bersms dengan dia bertanya hal rumah tu.

Dia berhasrat nak juai pada harga 98K (belum tawar lagi). Average org lain offer nak juai sekitar 115-140k. Last year, dia tnya bank tok refinance, bank value around 110k (90% dari nilai ni kira dah cover harga umah tu). Sekarang dia sewa pada student poli pada RM550 (rates sewa situ around 500-700).

Bila kira-kira, kalau beli umah ni & dengan nilai sewa kira consider boleh lepasla kalau nak bayar bulan2 kat bank. So, kalau tanya hati memang mau ja KM pergi tengok rumah ni. Kata tuannya, siap ngan furniture sekali.

Persoalannya, mahu ke bank nak luluskan loan kt kami lagi hehehe......??? Paling penting sekali skrg ialah kena cari maklumat sebyk mungkin sbb KM takde pengalaman beli umah subsale!! Ni kena tanya or baca buku Abang Ensem kita !!!

Thursday, July 21, 2011

Inflasi naik lagi!!

Ini semua memberi tekanan kepada kehidupan khususnya pada golongan rakyat bawahan. Harga barang naik, bil utiliti pun naik. Dengar kata aritu kerajaan tak setuju Astro menyelaraskan bilnya tapi berkuatkuasa bulan ni bil Astro naik juga (KM punya bil kena caj tambahan lebih kurang 6 or 8 ringgit gitulah).


Pendek kata sekarang, duduk diam2 dalam umah pun duit kita mengalir kuar juga. Bagi yg gaji kecik kalau nak harapkan gaji semata-mata, kopakla jawabnya!! bagi kakitangan kerajaan, cakap2 kosong dah mula bertiup tentang apakah ada wang ehsan untuk hari raya ni!! Posa pun dah tak lama ni!!

Tuesday, July 12, 2011

Kenapa Jammed teruk semalam atas jambatan Pulau Pinang??

Berdasarkan laporan yang diterima katanya berlaku kebakaran kabel di bawah jambatan. Biasala kebanyakan kabel berada di bawah jambatan. Kejadian berlaku pada waktu puncak, waktu orang semua nak balik keja. So, apa lagi sesak panjangla jawabnya!! macam sesak polis buat roadblock baru2 ni kat KL hehehe.......


KM pada waktu tu dah selamat sampai kt Hospital Sultan Abdul Halim, Sungai Petani. Ada emergency, my father in law kena admitted selepas beberapa hari demam tp tak baik2 & sakit perut yg xbaik2 juga....

Tuesday, July 5, 2011

Lama tak menulis...kena tahan sebab BERSIH 2.0 ke??

Lebih dua minggu KM tak menulis. Walaupun sekarang tengah hot orang kena tangkap sana sini sebab Bersih la...sebab pakai baju kuningla...macam2. Walaupun dalam Perlembagaan telah termaktub hak berhimpun secara aman tapi sebabkan ia akan memberi discredit kpd pemerintah maka Bersih 2.0 diolah, dicanai, diuli bagai ianya satu mala petaka kepada seluruh rakyat & negara.


Sebenar KM tak kena tahan sebab BERSIH 2.0 ni. Tapi sesaja mendiamkan diri. Rasa cam nak retired ja menulis blog ni. Tetambah bila sibuk @ takde idea nak menulis. Agak2 patut ke KM bersara saja dari menulis blog ni??

Monday, June 20, 2011

Bila aku dah jadi doktor..........

KM takde idea ni menulis. Banyak benda nak fikir & buat. Anyway sebenarnya, KM sekarang sibuk plak nak jadi doctor hehehe..........

Apa cita sebenarnya....nantikan episod seterusnya dalam Bila KM jadi Doktor!!!

Thursday, June 16, 2011

Myvi baru 2011 dilancarkan....berminat??



Kelmarin Perodua melancarkan model Myvi versi baru menggantikan model lama yang dah berusia 6 tahun & jualan pun dah hampir 1/2 juta unit. Model baru ni didatangkan dengan 6 warna termasuk warna baru iaitu purple.


Ada 3 gred iaitu Standard, Premium & Elegance dengan harga antara RM43,900 hingga RM57,400. Model baru ni mungkin produk ditambah baik & yang berhajat nak tukar kereta tu blehla pergi ushar-ushar model baru ni. Mana tau kalau2 berkenan............


Selamat Hari Bapa........

Tak silap KM, Hari Bapa akan disambut di Malaysia pada Ahad ini, sebagai tarikh mengenang jasa & pengorbanan seorg bapa (walaupun jasa bapa memang tak terdaya kita balas). Makam bapa juga semulia ibu yang wajib kita taati & hormati selagi tidak bertentangan dengan syariat.


Rasanya masa kita kecik2 dulu, bapa kita selalu gembirakan kita. Ada benda yang kita hendak, bapa belikan. Rasanya bila dah besar ni & ada duit sikit2, apa kata kita plak belikan apa yg bapa kita hajatkan walaupun dia tak penah minta.


KM tengah fikir ni, apa hadiah yg KM nak beli bagikan pada abah & ayah (my father in law) tahun ni......


* Tumpang masa masih ada, apa salahnya kita gembirakan hati ibu bapa kita yang selama ni terlalu byk jasanya pada kita............Selamat Hari Bapa

Wednesday, June 15, 2011

Van MILO sudah mari!!!!



Selepas mencapai kejayaan mengumpul kesemua glass Coke edisi McDonald, KM berhasrat nak memiliki kesemua 6 edisi van Milo plak. Terdapat 6 model van Milo ini sejak tahun 1950-an hingga sekarang. Van Milo lah yang dulunya selalu melawat sekolah untuk promosi minuman percuma kepada kanak-kanak sekolah.


Untuk penebusan van ni, anda perlulah mempunyai bukti pembelian yang dinilai berdasarkan mata penebusan. Van ni plak ada 2 versi, yang besar panjang lebih kurang 14.5cm & yang kecik 8cm. Memang menarik dalam hobi mengumpul barangan ni. Tetambah bagi barangan yang terhad keluarannnya. KM dah pos borang penebusan semalam utk 2 model bulan Jun hehehe......


*Tip nak dapatkan bukti pembelian...kalau korang sukar nak beli produk tu sebab mahal or whatever, korang minta je ngan peniaga warung air. Mereka tentu beli Milo pada kuantiti/pek yang besar!! Kalau diorg pun ada hobi yang sama maka carila peniaga yang lain hehehe!!!


Tuesday, June 14, 2011

Semakan Keputusan Permohonan E-Rayuan Kemasukan IPTA Lepasan SPM Setaraf Sesi 2011/2012

Kepada adik-adik kita yang masih mengharap tempat ke IPTA sesi 2011/2012 & telah mengemukakan rayuan sebelum ini, bolehlah menyemak keputusan rayuan anda mulai tengahari ni di alamat berikut:

a) Saluran 1

b) Saluran 2

c) Saluran 3

Kepada yang berjaya, selamat menempuhi alam pengajian tinggi. Yang tak berjaya sila jgn putus asa. Cuba lagi!!!

Terengganu plak declared cuti umum Ahad ini!!!

Kelantan dah bercuti peristiwa Ahad lalu walaupun mereka tumpas di final Piala FA di tangan Terengganu. Kali ni Terengganu plak mengumumkan cuti umum Ahad datang atas kejayaan merangkul Piala FA & menjadi juara keseluruhan SUKMA ke-14 yang lalu.

So, selamat bercuti buat warga Terengganu di Terengganu sahaja hehehe.....tempat lain tak kira cuti tau walaupun anda kelahiran Ganu.........

Friday, June 10, 2011

Ingat Ipad tu Ahmad Albab yang punya ke???


Thanks Cikgu Watie sebab dah bagi hadiah Hari Bapa awal dari tarikhnya. KM hajatkan tablet susu kambing tapi dia bagi tablet Ipad plak hehehe......

Tapi sekarang ada anasir2 yang cuba menodai Ipad KM. Alasan mula yg biasa kita dengar ialah nak tengok ja.....pastu guna cm harta sendiri hehehe.........Dia ingat itu Ipad Ahmad Albab yang punya???

Wednesday, June 8, 2011

I'm got another 2 BE.....

Alhamdulilah, walaupun kebelakangan ni KM takde idea nak menulis terutama di calculatorbuta.blogspot tetapi Nuffnang baik hati nak kasi lagi another Buffered Earning (BE). Semalam dapat 1 BE untuk tendanganpenalti.blogspot. Arini dapat plak untuk calculatorbuta. Mungkin ni semua sebagai motivasi untuk KM kembali cargas menulis.....hehehe

Friday, June 3, 2011

Bertemu Penyampai Sinar FM...........

Seperti yang dijanjikan I Follow.....maka KM followla SY @ Salih Yaacob N Geng di Karnival Bank Rakyat Sg. Petani Sabtu lepas. Walaupun sibuk ngan kenduri & aktiviti sekolah Batrisya, KM sempat gak bertemu SY dan beberapa penyampai SinarFM yang lain.




Selain SY aka Pengantin Baru Malaya, KM & Cikgu Watie sempat gak bersembang ngan Abg JJ (Jamal Jamaluddin) yang terkenal dengan segmen Cetusan Hati & Dedikasi...



Tak ketinggalan sempat juga bersembang dengan abang botak tu hehehe....Abg Zaidi Zainal yang selalu kedengaran sebelah petang.




Waktu jumpa Sy tu, takde plak dia sebut nak kawen....tup..tup ari Isnin tu kuar paper dia menikah dah hehehe....hebat yo SY ni.


KM berhajat jugak nak jumpa Kak Engku (KE) & Kyril tapi dua2 tak bleh datang sebab ada program lain kat KL. So apa yang ada layan je la..............

* Cikgu Watie kata 'Bleh nak follow SY di Sinar Pagi tapi jangan berani follow SY kawen lebih satu hehehehe'..........




Wednesday, June 1, 2011

E.coli....bukan pakaian tapi malapetaka lagi!!!

Kementerian Kesihatan harini meminta sesiapa yang pulang dari Eropah sejak Mei lalu & mengalami cirit-birit berdarah supaya melaporkan di hospital/pejabat kesihatan yang berdekatan. Ini berkait rapat dengan penularan wabak yang disebabkan bakteria E.Coli yang telah meragut nyawa 16 orang di Eropah.

Escherichia colu @ E.coli yang kebiasaannya didapati najis dilaporkan telah mencemarkan produk pertanian di Eropah khususnya di Jerman.

So, berhati2 kita semua....manatau kalau2 ada produk pertanian yang kita beli di pasar2 hyper diimport dari negara2 terbabit........

* Tak henti2 Allah turunkan bala pada manusia supaya manusia beringat2.....

Tuesday, May 31, 2011

Selamat Pengantin Baru Abg Jam @ Salih Yaacob.......

KM baru je berjumpa dengan Abg Jam aka Salih Yaacob sabtu lepas di Karnival Bank Rakyat di Sg Petani. Siap sempat bergambar lagi dengan dia aritu...Tup...tup...arini dengar berita dia dah pun selamat bernikah sorang lagi hehehe....yang ke-4 & kira penuhla kouta dia.


KM tak sempat nak bersembang ngan dia aritu di tepi pentas sebab dia sibuk mengacarakan pentas. Anyway, KM ucapkan selamat pengantin baru kepada Abang Salih & isteri. Dengar kata dia & semua isteri akan berbulan madu di China minggu depan....


* Nak kawen lebih ni bukan senang beb hatta kalau mampu sekalipun, keredhaan isteri yang ada sangatlah diperlukan.....Kalau isteri yang ada nak kasi ko terajang, camna nak kawen lebih??? Kekekeke........Kepada Cikgu Watie yang cuti tp kena pergi sekolah jugak, KM bagitau 'abg tak mampu & tak berhajat lagi nak kawen dua hehehe...tetambah bila dapat 'hadiah baru' dari syg.....'




Tariff letrik naik: rakyat kena bohong lagi.........

Mungkin ada antara kita yang menarik nafas lega dengan pengumuman kerajaan menaikkan tarif letrik dengan berkata 'Fuhhh selamat....sebab caj eletrik hanya naik bagi penggunaan melepasi penggunaan 300 kWj sebulan...Kita yang guna bawah dari tu tak kena caj tambahanla...hehehe (sambil gelak gumbira)'.


Tapi sedarkah mereka ini dengan kenaikan caj letrik itu akan memberi kesan besar kepada sektor perniagaan perkhidmatan & barang. Kos perniagaan samada kedai, kilang & segala macam perniagaan lain akan meningkat & kos itu akan dipindah kepada siapa??? Kepada kitala yang seronok tadi tu....So pasni harga barang & perkhidmatan pasti naik lagi.....so cm usaha nak bendung inflasi???


Jadi bohongla kalau kerajaan mendakwa kenaikan tidak memberi kesan kepada 70% pengguna eletrik di negara ini.....Jadi rakyat ni selalu jadi mangsa bohongla kan hehehe......terutama yang selalu terima je takpa berfikir.....


Thursday, May 26, 2011

Lama tak menulis..........

Hampir 4 hari KM tak menulis....biasala bila idea tak mari hehehe....Banyak sangat benda dok fikir kot....Masih takdak idea...Nasib baik semalam harga minyak tak naik tapi percayalah dia akan naik juga tak lama lagi sebab janjinya bulan Jun mahu direview harga bahan bakar.....


Hari ni & esok, hari persekolahan terakhir bagi bebudak sekolah. Mereka akan bercuti 2 minggu. Orang yang nak kawen pun sibuk ngan kerja2 kawen. Khemah2 pun banyak yang dipasang utk kenduri hujung minggu ni.


KM berhajat nak ke Sungai Petani Ahad ni untuk Karnival Bank Rakyat bahagian Utara yang berlangsung 28 & 29 Mei ni. Kalau berkesempatan blehla jumpa penyampai2 Sinar.FM terutamanya Abang Jem @ Salih Yaacob minta petua hehehe...........


Saturday, May 21, 2011

Tanah runtuh rumah anak yatim Batu 14, Hulu Langat....

Manusia datang dan pergi. Kadang2 nyawa kita diambil di atas katil. Kadang-kala nyawa manusia diambil melalui tragedi2 yang menyayat hati seperti tragedi gempa bumi Jepun 2 bulan lepas. Petang tadi sekali Allah mengambil nyawa manusia melalui takdir diturunkan peristiwa tanah runtuh.


KM mengambil kesempatan ini mengucapkan takziah & harap bersabar buat semua mangsa & keluarga mereka yang terlibat dalam tragedi tanah runtuh di Rumah Persatuan Anak Yatim Al-Takwa, Batu 14, Hulu Langat. 5 orang dipercayai terbunuh & dibawa kuar manakala 10 lagi masih hilang.

* Moga Allah mendatangkan kesabaran buat semua yang terlibat............

Friday, May 20, 2011

Tarif elektrik dijangka naik dulu sebelum harga minyak???

Menurut akhbar cina, Nanyang Siang Pau, kerajaan dijangka akan menaikkan dulu tarif elektrik sebelum menaikkan harga petrol RON95. Laporan itu menyatakan kalau naikkan harga minyak dulu ia akan memberi kesan yang membimbangkan pada kerajaan terhadap sokongan rakyat yg makin tersepit dengan kenaikan kos hidup kini.


Jadi untuk pilihan lebih selamat, kerajaan dijangka akan menaikkan tarif elektrik dulu sebelum memikirkan untuk menaikkan harga bahan bakar. Pengumuman tarif elektrik baru dijangka dibuat pada 25 Mei ini. Betui atau tidak, kita tunggu je........

Thursday, May 19, 2011

Bidaan Topi Puteri Beatrice dah cecah RM92 ribu!!!

Kalau anda gi jalan2, anda rasa mau tak pakai topi gitu? Kekeke....kalau jumpa orang Malaysia pakai topi gitu sure kena gelak....Anyway topi yang dipakai oleh Puteri Beatrice, sepupu Putera William semasa perkahwinan diraja bulan lalu telah pun dilelong di e-Bay & jangan terkejut bahawa nilai bidaan tertinggi setakat ini ialah $18,400 pound (RM92,000!!!).



Kalau korang pun rasa nak bida topi tu, bolehlah cepat2 bida sekarang kerana lelongan itu akan berkahir 22 Mei nanti. Mungkin bleh simpan dalam muzium or koleksi anda yang mungkin akan lebih bernilai di masa depan!!!





* KM plak yg kumpul opi tapi tengah kumpul gelas. Arini dah start yang ke-4 warna pink. Kalau da sesapa yang rajin gi McD tapi xminat koleksi gelas tu blehla sedekah kat KM dengan tulus hati yang ikhlas hehehe..........

Wednesday, May 18, 2011

Masa berkualiti untuk anak-anak....anda bagaimana?

Kelmarin Wesak Day adalah cuti umum. Kalau dulu ada beberapa negeri yang tak cuti tapi sekarang semua dah cuti. Acara pagi KM ialah bersarapan di taman sambil melayan anak-anak bermain.


Kadang2 bila fikir, orang cam KM selalu takde masa berkualiti untuk anak2. Awal2 pagi kol 6.30 dah kuar rumah. Anak2 waktu tu kadang2 masing lagi tido. Petang balik keja, after kutip semua anak dari umah babysitter sampai umah dah hampir kol 7 mlm.


Pendek kata, kuar gelap, balik pun gelap. Adam kol 8 dah tido. So bila fikir memang kekadang takde masa berkualiti untuk anak2. Yang berkesempatan ialah bila weekend atau masa cuti. Inilah rasa cabaran bagi ibu bapa yang bekerja..........

Tuesday, May 17, 2011

RON 95: Berapa sen & bila akan naik?

Selepas menaikkan harga gula, Kerajaan PM Najib dah memberi signal pada rakyat yg harga minyak RON 95 akan naik tidak lama lagi. Pasai berapa banyak subsidi yang kena tanggung & berapa murahnya minyak Malaysia berbanding negara lain rasa orang tak mau tahu.


Yang ramai mau tau ialah bila RON 95 akan naik? minggu depan? bulan depan? atau after next general election?


Kemudiannya berapa banyak akan naik? 5 sen? 10 sen? 20sen? 25sen?


Golongan BERPENDAPATAN TINGGI takkan kisah dengan semua kenaikan ni........Tapi aku sangat2 kisah sebab aku orang tak BERPENDAPATAN TINGGI...........


* KM dalam kempen "Mencari sebuah kerajaan yang benar2 efektif & takmau tiris di mana sebab Malaysia yang kaya-raya ini tapi rakyatnya majoriti masih tak berapa nak senang sebab duit banyak yang tiris merata-rata........"

Thursday, May 12, 2011

Selamat pengantin baru bekas isteri Datuk K!!!

Bekas isteri Datuk Khalid Muhd Jiwa @ Datuk K, Tengku Zawyah Tengku Izham harini melangsungkan perkawinannya dengan seorang ahli perniagaan, Datuk Rayyan Joseph King. Majlis pernikahan mereka dilangsungkan di sebuah hotel pagi ni.


Walaupun berstatus ibu tunggal tapi hantarannya besar beb, RM38,888 tu......Pasangan ni bertunang pada Februari lalu.


Majlis resepsi kedua-dua pasangan akan diadakan malam ni. Malam pertama di malam Jumaat tu hehehe...........


Tengku Zawyah sebelum ini pernah berkawen dengan Datuk selama 20 tahun dan dikurniakan 4 orang anak lelaki & bercerai pada 2005 & Datuk K kemudiannya berkawen dengan penyanyi tersohor tanahair, Datuk Siti Nurhaliza....


* Selamat pengantin buat sesiapa saja yang baru & akan berkawen dalam masa terdekat ni. Hujung bulan ni pasti ramai yang akan berkawen sebab cuti sekolah 2 minggu!!!

Sesak di Jambatan Pulau Pinang semalam.....

Petang semalam, semua pengguna Jambatan Pulau Pinang & feri yang menuju ke Tanah Besar terperangkap dalam kesesakan. KM yang kuar ofis 5 ptg hanya melepasi Jambatan hampir pukul 6.45. Pemandu lain selain penunggang motosikal pun sama jugak sangkut dalam jam tu yang start dari kol 4 lagi.


Semua ni gara-gara sebijik keta yang dikejar polis dari Batu Feringghi lagi. Katanya suspek tu ada bawak dadah. Yang angin keta tu pi terbabas kat KM 0.3 (selepas tayar belakang ditembak) betul2 kat susur kuar Jambatan ke Seberang. So, sementara polis nak selesaikan keja mereka maka keta tu xbleh dialihkan hinggala kol 7 malam.

So, semua orang stress semalam. KM kat kol 8 baru sampai umah. Hampeh betui!!!

* Jambatan Kedua dah 50% siap, harap pasni ada alternatif untuk kurangkan masalah sebegini nanti........

Wednesday, May 11, 2011

Hadiah Hari Ibu dari BK....



Beberapa hari lepas, Budak Kacak ada bisik kat KM. Dia nak ambik duit dalam tabung nak belikan sesuatu kat umi sempena Hari Ibu. Semalam dia bawak balik sekuntum bunga plastik yg dia beli kat sekolah. Kemudian suruh KM singgah beli kertas pembalut hadiah.


Naik je atas rumah terus dia dibalutkan hadiah tu. Walaupun tak seberapa & balutan pun sempoi je tapi budak ini mengerti juga penghargaan untuk ibu dia.


Bila KM tanya mana hadiah tok KM? Dia cakap "sampai masa nanti kakak bagila kat abah plak".


Hadiah KM tok Cikgu watie plak dah diserahkan.....Harap dia gembira hehehe.....jgn tarik muka lagi tau....


* Hadiah sebenarnya bukan segalanya tapi sebagai rencah menambahkan kegembiraan dalam kehidupan. Walaupun kecik, kadang2 hadiah membuat seseorg seperti sangat dihargai.....


Tuesday, May 10, 2011

Arnold Schwarzenegger: 25 tahun kawen & akhirnya berpisah......

25 tahun kawen akhirnya bercerai juga. Itulah yang berlaku pasangan pelakon & bekas Gabenor California, Arnold Schwarzenegger dan isterinya, Maria Shriver yang mengumumkan perceraian mereka semalam.


Inilah dikatakan jodoh mati itu di tangan Allah. Kita ni hanya berusaha & berdoa, ketentuan akhir di tangan Dia. Kadang2 kita tengok pasangan itu bahagia ja di mata, tak penah tengok gaduh2 pun, tup..tup dah bercerai.


Bukan senang nak mempertahankan sesuatu perkahwinan ini. Kita bukan saja kawen ngan pasangan tp secara automatik kita juga bertaut talian saudara dengan ibu-bapa mertua, ipar-duai & kerabat2 dia yg lain. Maka terlalu sukarlah sebenarnya sesuatu perkahwinan itu.

Kepada semua, nak berkawen itu pun susah (jodoh xde, duit xcukup dll) dan nak mempertahankan perkawinan itu lagi susah. Berapa ramai yg kawen akhirnya bercerai???


* KM baru kawen 7 tahun, so kalau umo panjang lama lagi nak mempertahankan perkawinan ini. Harap Cikgu Watie terus bersabarlah ye hehehe..........

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin