Monday, February 8, 2010

Selangkah ke alam hartanah................

Lama sangat dah KM xmengupdate calculatorbuta.blogspot.com, mungkin sengaja atau memang KM malas nak menaip sekarang ni. Sebenarnya, KM sekarang sibuk study hal-hal pelaburan hartanah. Mungkin KM nak beralih angin ke bidang pelaburan hartanah. Mungkin juga sekarang ni peluang terbaik tok pembelian hartanah memandang kadar pinjaman agak rendah termasuklah jika dibandingkan ngan kadar faedah loan kerajaan.

Jika loan kerajaan menawarkan kadar tetap 4%, bank sekarang menawarkan kadar di bawah 4%. Kadar ini dijangka akan kekal rendah untuk setahun dua lagi sementara ekonomi kembali pulih.

Memandangkan KM masih di peringkat pembelajaran, KM belum bersedia nak menyertai mana2 lelongan buat masa ni. Tapi itu tak bermakna KM akan duduk diam sahaja sehingga kadar pinjaman meningkat. Langkah awal KM ialah mengunjungi Nusmetro Ventures Sdn. Bhd (syarikat pemaju yg fames beberapa bulan lalu krn terlibat dlm memajukan kaw. Kmpg Buah Pala) sabtu lalu, utk melihat projek2 mereka. Yang ramai aritu ialah org2 cina yang nyata memang berminat ngan hartanah di Pulau Pinang. Harga unit yg ditawarkan oleh pemaju ni pun bleh tahan jugak, majoritinya above 100k.

Sebagai permulaan, KM berminat ngan projek Casa Prima, apartment yg terletak di berhampiran UiTM Permatang Pauh. Luas 865 s.q & maintanance kira 10sen per s.q. Harga offer masa lunch 90k. Skrg tgh tunggu OC, harga 110k + 5k for parking. Dlam S&P, harga akan tulis RM130k. So, KM tengah fikir, kalau masuk loan 90% akan kaver sampai 117k. Kalau kaver sekali MRTA mungkin leh pi 125k. Yang penting, KM xmau kuar modai utk pembelian kali ni, bleh ke????? hehehe............

7 comments:

Dee said...

good luck bro!! kalo dh kaya jgn lupa antar tanah sebeg..

.::WaNiE::. said...

semuge pelaburan anda berjaya

prebetsabu said...

BRO.. BYK LAGI TAK UNIT TU?
NAK JUGAK BRO!

kuchalana said...

yop.. at this moment.. hartanah xberapa bagus la yop..

rizal hashim said...

http://calculatorbuta.blogspot.com/2009/10/2-0-cukup-utk-menutup-mulut-pengkritik.html

Merujuk kepada komen saudara di atas, saya bukanlah peminat Man U mahupun Liverpool. Saya penulis bola sepak yang mengkritik mengikut keadaan semasa, tidak kira Liverpool, Malaysia, Perancis atau Sime Darby FC. Berasaskan prestasi Liverpool yang terumbang-ambing ketika itu, saya meramalkan Man U menang, namun nyata saya silap.

Sama ada saya pakar atau tidak, baca http://rizalhashim.blogspot.com/2010/02/houllier-and-i-part-one.html dan

http://rizalhashim.blogspot.com/2010/02/houllier-and-i-part-two.html


Kepada Dee, memang saya ada blog. Dan sebagai pemenang pelbagai anugerah, saya seorang wartawan dan penulis yang beretika.

Salam Maulidur Rasul

KM said...

Dee- antaq pakai pasu lg best kann....hehehe...

wanie- insyaallah...

prebetsabu- rasanya ada kurang 10 unit, itu pun lokasinya xberapa menarik.....melabur di lembah kelang la bro..lg worth it...

kuchalana- memang tak berapa bagus tp for long term investment bro...

rizal- saya memang pembaca coloum saudara setiap minggu......sya cuba memahami pandangan saudara tp biasala peminat fanatik cenderung terasa hati bila pasukan mereka dikritik........anyway...we enjoy with ur coloum.....thanks for response

mRs.aJaQue said...

congrat bro..
tmbh rete dunia ek..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin