Thursday, January 22, 2009

Ramunia....oh my darling....


Kelmarin, sewaktu bersembang ngan Mem pasai syer & pelaburan, Mem menyatakan bahawa melalui pembacaan horoskop bintang KM, KM tidak boleh terlalu tamak dalam sesuatu pelaburan. Maksudnya untung sikit pun cukupla dr menanggung rugi. Bila fikir2, mungkin secara kebetulan mungkin tafsiran horoskop tu ada kebenarannya. Banyak kali rasanya KM memasuki fasa rugi walaupun pada awalnya KM dah boleh mencatat keuntungan.
Kelmarin juga KM dah melepaskan pegangan Ramunia-WA setelah melihat pasaran domestik & seluruh dunia cukup tidak menarik sejak minggu lepas. KM beli 6000 syer pada harga 0.155 sen & jual semalam pada 0.18 sen. Kalau KM tak tamak sangat, KM dah bleh jual pada harga 0.20 sen jumaat lepas. Minggu lepas pun jadi begitu juga pada kaunter E & O.
So, mulai arini, KM kena pakai motto baru dlm pelaburan, "Untung sikit cukupla". Kalau seminggu bleh untung 100-200 cukupla kan. Lepasla duit gula2 Batrisya & duit majalah/ suratkabar KM. Hopefully, arini KM bleh buat untung lagi sebab Dow Jones semalam mencatat kenaikan lebih 3%. Dan minggu lepas market Malaysia akan cuti sampai Selasa sempena Tahun Baru Cina.
* Lepas 3 tahun melabur di Bursa Malaysia, KM dah dah belajar beberapa teknik/seni dalam pelaburan, belajar merasai untung besar & rugi besar. Walaupun bukan pandai pun tp sikit2 ia mematangkan kita melalui pembacaan, analisa & pemerhatian. Tips KM sekarang, kalau korang nak kaya dalam masa 2-3 tahun lagi, korang bleh start mengumpul ekuiti dlm Bursa khususnya kaunter blue chip. Jika ekonomi dunia pulih tahun depan, KM garenti pelaburan korang akan berganda melebihi nilai korang melabur dalam ASB utk tempoh 10 tahun or lebih.

4 comments:

Dee said...

wah km..ko ckp benda2 gini..haram 1 apa pun pun aku x phm..kehkehkeh..tp kalo ko kaya aku tumpang eppi..

add ym aku...sarina_ibrahim@yahoo.com

azreen said...

bgus jugak cadangan Mem tu....sekurang2nya KM dapatla jugak untung walaupun sedikit....

kuIna Jentayutiara said...

salam KM, lama tak singggh, fuyooo udh jd toke saham... sudah tukar ka? gud luck a... untung sikit pn tak pa..

Kebencian_Maharaja said...

dee- manusia mcm tula. ada benda yg KM tak tau tp ko tahu. begitu juga sebaliknya....

azreen- a'a begitulah nampaknya Reen...


Kuina- belum tukar lg. Kalau tukar sudah lama jd millionaire hehehe... kdg2 kita sibuk & sempat nk jln semua blog kwn2...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin