Monday, October 11, 2010

Tengok rumah lagi.........

Sabtu lepas, KM gi tengok rumah lagi. Unit yg KM tengok kali ni ialah unit dalam kejiranan KM sendiri, Pangsapuri Indah, Taman Air Tawar Indah (TATI). Sebenarnya kawan bercadang nak beli untuk dijadikan unit sewaan. Unit kosong yg tinggal around 20 unit. Harga sekarang around RM75k-90k (KM beli dulu waktu promotion for civil servant daptla RM65k).

KM recommended dia tok beli situ salah satu sebab loan bleh masuk sampai 100%. Maksudnya, dia xyah prepare for 10% installment & duit tu dia bleh standby utk buat urusan lain seperti deposit api & air, buat grill & small renovation or install new furnitures.

Lagipun peluang untuk disewakan cerah. Sewaan plak around RM350-RM460 depend pada unit kosong or berfurnish. Sekarang ni, Kolej Komuniti Tasek Gelugor pun dah mula beroperasi di rumah kedai yg terletak berhadapan pangsapuri ni.

Kepada kawan KM ni, selamat menempuh alam membeli property & menjadi landlord. Lagipun umo dah meningkat, kalau lewat2 nanti kelayakan financing period pun makin berkurangan. Maknanya kadar bayaran bulanan kepada bank pun akan lebih besar bila tempoh pembiayaan berkurangan.

3 comments:

Dee said...

beli property mmg a good investment..

DKosongLapan said...

waaaahhhhhh...banyak beno duit si KM niii...tapi property ni memang bagoih....untuk long term..... rege akan naikk....

KM said...

dee- aku tolong kawan2 ja berdasarkan apa yg depa layak & pengetahuan aku yg ciput ni...

D08-ini tolong kwn2 ja bro..bukan sendiiri punya....sekurang2nya minat & pengetahuan yg sikit dpt jugak bantu kwn2 memiliki property wpun xmahal...sbb harga property pennag ni makin mahal...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin