Thursday, September 4, 2008

Ceritera Di Bulan POsa Part II

Sedar atau tidak, arini dah ari ke-4 kita berpuasa. Bila puasa menjelma, situasi di atas sering kita lihat di kaunter2 tiket bas. Beratur panjang, berebut-rebut menempah tiket bas, stress, panas & tension bagi yang berpuasa adalah lumrah khususnya buat anak rantau yg ingin pulang ke kampung di musim perayaan.

Itu belum kira tiket abih time sampai turn kita, rasa cam nak bakar je kaunter tu. Anyway kepada yg terpaksa menggunakan perkhidmatan awam seperti bas ni, bersabarla ye. Pulangan anda dinantikan. Kalau anda tak sampai, yang penting duit yg dikirim untuk beli baju/kuih raya wajib sampai hehehe... Mungkin tahun ni lagik ramai org menggunakan perkhidmatan awam sebab minyak dah mahal berbanding tahun lepas.

Kalau anda sedih takde tiket nak balik raya, jadi apek kat atas lagi sedih kalau bas yg anda naik nak balik kampung rosak di pagi hari raya. Syahdu & rindu jika mendengar takbir raya ketika anda berpeluh-peluh menunggu bas ganti tiba.

* Sapa ada pengalaman balik raya naik pengangkutan awam & pastu ada problem, kongsi2la ngan kita semua. Pengalaman anda mungkin boleh menjadi bahan ketawa kami..hehehehe...(KM gurau je)

16 comments:

ita.itu said...

aku x suka naik lrt..sbb bau ketiak bangla pehh...tersepit aku siot..baik aku bau ketiak laki aku..haha

KM said...

Daripada bau ketiak orang, baik KM pi makan nasik goreng ayam..hehehe..aci ke gitu? Makan bukak posa tau bukan skrg. Cubala ko senyum2 sikit....

risanur said...

risa takde langsung pengalaman balik raye ke kg menggunakan perkhidmatan awam...coz asal dr kl..:( sedihnye

KM said...

Risa- Kesian kat orang2 town ye...takde kampg nak balik. Habis kuat pun pi kampung baru hehehe....Pa kata nanti cari husband yg ada kampong? bleh gitu?

Kak Piah said...

yg paling hangen.. jemm gilos bila nk balik key el.. dan itu la alasan paling kukuh utk asben ngelat balik tepeng..bencik!! bencik!!

.::WaNiE::. said...

kalau tiket bas tambahan pun abis aku nak pi sana tampal notis sapa nak tumpang balik kuala tengganu..satu kepala 50ringgit terhad 3orang yg kurus2 sahaja.hahaha

shafarina said...

Pernah terkena, tapi bukan nak balik raya. Masa nak hantar borang nikah luar negeri hasben.

Masa tu balik Kedah naik bas berdua, dah la bas rosak. Lepas tu lambat. Lepas tu salah naik bas.

Memang haru.

Seb baik sempat amik signature kat SP dulu. Huhuhu

kuchalana said...

masa aku blajar kat ITM manjung dlu slalu tiket abis.. kene la naik bas lompak balik KL.. tu dia.. patah pinggang satu hari dalam bas... but it a sweet moment..

KM said...

K.Piah- hehehe...nasib ko la labi.

Wanie- ko memang otak biznesman hehehe.....kalau KM nak tumpa balik Jeddah bleh ke?

Shafarina- nasib baik dah kawen & dah de anak ye...kalau tidak lagik haru hehehe...

Kuchalana- byk kenangan masa study dulu menjadi kenangan terindah masa skrg. Naik bas ape pun yang penting sampai bro...

Neeza Shahril said...

Alhamdulillah, akak belum lagi ada problem dengan pengangkutan awam masa kat mesia.. kat sini tak tahu la lagi.. nak balik ni naik flight.. dengar khabarnya flight yang kami nak naik ni ramai 1ndon naik.. entahlaaa... hopefully selamat pergi dan pulang :)

KM said...

K.Neeza- kepulangan anda dinantikan hehehe....semoga selamat.

ita.itu said...

update please...wah bila nak update nih..ke ngan sibuk ngunyah..hahaha

KM said...

KM ade byk idea tp masalahnya KM nak kuar ofis dah. Awal sikit arini, nak buka posa kat kampong. Insyallah esok sempat, KM akan update dr Yan, Kedah. Cau dulu!!

cHeRyNa PiReS said...

tahun lepas...

aku keje malam...so, mase tuh keje sampai kul 6 pg di malam sebelum raye. tak merase dgr takbir kerane aku seorang jek muslim di situ ketika itu.

abeh jek keje kul 6pg, terus naik bas company balik seremban. sampai seremban, suasane sunyi sepi. naik plak komuter ke umah mak ayah kat nilai...sowang diri dlm komuter (yg ade pon indon).

sampai2 jek umah...mak hepi sbb akhirnye balik gak di pagi raye. lepas salam2 aku terus tido dan tgh ari tuh bersiap nak pergi keje semula:(

mebby said...

huhuhu..xder kg la..leh tak tumpang kg encik KM...masa study dulu ader ler merasa nek bas lik kg....BEST GilER..coz jakun..huhuhuhu

Anonymous said...

Cheryna- sabo je la. Lain kali pi Zimbabwe, sambut raya kt sana, bleh?

Mebby- Sabo kalau takde kampung, nanti raya turun KL, Kita raya kt Kmpg Baru, bleh? hehehe

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin