Tuesday, September 9, 2008

Good Luck To UPSR Student...

Dalam kesibukan hari ni, hampir terlupa bahawa hari ni ada anak2 or adik2 kita yg baru mula menduduki Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR). Selamat menempuh peperiksaan ye. Bagi bebudak, ini first time exam yg besar bagi diorang sebelum menempuh sekolah menengah. UPSR ni mula diperkenalkan pada 1988 bersesuaian pengenalan KBSM. KM antara bebudak awal exam tu. Dan result KM pun kira berbunga2 gakla masa tu walaupun sekolah kampung je masa tu hehehe...... Kalau bagitau, nanti korang bilang KM riak plak.

Pssstttt......korang dapat berapa A masa ambik UPSR atau Peperiksaan Penilaian Darjah 5 (bagi memurid sebelum tu)? Kalau berani, cakapla.....

* Kepada mak bapak, jgn pentingkan kecemerlangan akademik anak2 je. Pendidikan agama juga jgn diabaikan. Ada mak bapak, marah besar bila anak dpt teruk dlm periksa sekolah. Tp langsung tak peduli bila anak2 tak sembahyang atau tak reti baca al-Quran. Fikir2 kanlah......

13 comments:

Mira said...

alhamulillah kite dpt straight A's..ehehe... ms tu upsr thn 1993

apa taknya tiap2 hari stayback.. pulun kelas tambahan kt skolah smpai ptg.. xde hari free lgsg.. sib baik parents x antar tusyen kt luar lg... kalo x, mau failed bknnya pass... hahaha

tp kan cikgu kite time tuh mmg rajin pn.. sbb tu ramai kitorang yg berjaya...

windu plak kt cikgu kite tu :(

ita.itu said...

aku dapat 3A 1B...ok la tuh..eleh KM mesti dapat teruk kan..tu yg x brani ckp...aku agak ko mesti 3C 1D ..haha

Kebencian_Maharaja said...

Mira- bagusla ko mira. Kalau tahun 1993, konsider dah advance masa tu. Cikgu2 pun dah byk pengetahuan ttg selok-belok exam ni. Lagipun ko pun rajin...bagusla...

Ita- 3A 1b? Mana satu subjek lagik? Ko tuang ekkk? or ko sengaja nak sumbunyikan gred F tu? baik ko berterus-terang Ita. KM janj takkan heboh2kan kt suami ko...
Sesuka je ko tuduh result KM teruk. Apa yg penting kerjasama (cam lirik Wonder Pets la plak). Sebenarnya, apa yg penting nak KM tegas bhw result KM bersifat tak menang tak kalah hehehe...

risanur said...

risa plak amik UPSR thn 1990..tp reult takdelah gempaq sgt almaklumla malas nak study...result tu bole la...

Kebencian_Maharaja said...

Risanur- KM tau kalau result ko gempaq sure masuk paper punya hehehe....jgn kecik hati ye. KM bergurau. kalau result baik, perangai cam setan pun buat pe kan..kan. perabih beraih je

ita.itu said...

eh ms aku dulu mmg 4 subjek je la..aku tau la ko senior aku..tuh yg ko x tau ..hehehe...ye ke ko nyer result x menang x kalah..haha

Kebencian_Maharaja said...

Ita- KM tau nape ko kena ambik 4 je...hehehe..ko skolah bebudak spastik ekk?
KM pinjam kata2 Mahathir Mohamamad hehehe

Neeza Shahril said...

semoga mereka berjaya.. anak akak kecik lagi. kalau besar pun, kat saudi takde UPSR.. menda apa exam pun tak tahu lah ;)

Neeza Shahril said...

lupa pulak.. akak dapat 5A. tapi sekarang 5A takde maknanya.. ramai dah yang dapat cam tu.. time akak pun ada 40 lebih orang dapat 5A... tapi last2 kat sini gak akak duduk.. jadi tukang masak huhuuuuu...

cHeRyNa PiReS said...

time aku dulu ade 4A jek sbb takde Sains. Tp ade Ujian Pengesanan.

Time tuh berbunga2 la dpt result sume A...sbb tak ramai dah dpt straight A zaman tuh. Then dr result tuh dptlah ke asrama penuh...Alhamdulillah...

Kebencian_Maharaja said...

K.Neeza- Akak kategori budak pandaila ye...hehehe. Tapi sepandai2 akak, akhirnya jatuh ke dapur juga, sesuai ke perpatah ni keh..keh...

Cheryna- ko masuk asrama penuh ekk? bagusla...KM masuk asrama suku-suku je hehehe...

.::WaNiE::. said...

3A 1B..yeyy..alhamdulillah :D

wah semoga berjaya kepada sume adik2 yek..moga result makin bagus lar hendaknye :D

Kebencian_Maharaja said...

Wanie- Ko pun kategori budak pandai gak ye hehehe...Rasa2nya result KM atas ke bawah dr ko? Biarlah rahsia kata Dato siti hehehe..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin