Tuesday, September 9, 2008

Rancangan Kuiz: Adakah Ko Lebih Pandai Dari Budak darjah 4

Polar bear berbulu kaler hijau? Memula tengok cam pelik gak & tertanya2 napa beruang polar ni warna camni? Sebenarnya gambo ni diambil di Zoo Higasshiyama, Nagoya, Jepun beberapa hari yang lalu. Pada pendapat anda kenapa beruang tu berwarna begitu?

Jawapannya: Bulu beruang polar tu bercampur hijau adalah kerana ngan suhu & cuaca ketika, bulunya telah ditumbuhi alga/lumut kerana kekadang ia turun ke dalam kolam bermain air. Kalau korang pun teringin nak jd hijau gitu @ Swamp Thing, rajin2 la korang berkubang dalam kolam ikan yg ada di kampung korang atau berdekatan....Harap maklum.



15 comments:

Mira said...

mungkin hormon kot.. atau pigmen.. tp polar bear ada pigmen bulu ke? kalo pigmen kulit penah gak dengar...

kalo manusia ada albino... mungkin nih sindrom utk polar bear... xtau sindrom apa.. hiks

Kebencian_Maharaja said...

Jawapan Mira tidak betul hehehe....anda bleh cuba lagi di episod akan datang....jgn kecewa ye

Kak Piah said...

teknik solekan terbaru..
cemana? buleh terima jawapan saya cikgu?

Kebencian_Maharaja said...

hmmmmm.....maaf tak tepatla. Nampaknya anda juga terpaksa lagi mencuba lagi di minggu hadapan. Jumpa lagi di rancangan "Kuiz: Adakah Ko Lebih Pandai dari Budak Darjah 4" sekian....

ita.itu said...

kalo xde hadiah aku x nak jwb..haha

Mira said...

ala... sbb dh edit guna photoshop ler tu..

xtau plak ni soklan teka-teki td.. ingtkan serious discussion

Neeza Shahril said...

adalah tu beruang tu pergi duduk kat cat mana entah.. ke dia tersalat badan dia kat cat yang belum kering.. haaaa... mesti betul ni... hehehe..

risanur said...

sbb diorang dah bosan dengan color polar bear tu warna putih...that why dia nak colorkan hijau..nampak cam pokok sikit kalu nak elakkan dr musuh..boleh terima ke??

iLa @ LaLa said...

ermm.. mesti beruang tu jatuh kat dalam mana-mana tin cat..
hehehhe!
comfirm salah!

.::WaNiE::. said...

huh yg jawab ni tak penah pi zoo ke..kekek

ala mesti sbb dalam sangkar dia tu punye tempat air tu dah kotor dia masuk dlm tu abis ar bulu dia kaler ijo..sbb rumput rumpai sume

tak caya? pi tengok zoo melaka sbb kotor..kakakakakka

Kebencian_Maharaja said...

ita- ko ni betui2 la mata duitan. Buat sikit nak ganjaran. Kalau nak gak ganjaran ko bagi no kad Real Reward, Km kasi ganjaran, mau? (Yg sebenarnya ko pun taktau jawapan dia kan?)

Mira- ini bukan edit pakai photoshopla tp sesungguh. Ada jawapan yg akademikla (hint tu).

K.Neeza- beruang ni pandaila. Dia tak tersaalh duduk punya. Yg terduduk atas cat tu akak hehehe...

Risanur- Salah jugak. Ingat beruang cm manusia ke? bleh boring2 plak. Manusia lain bleh boring ngan kulit yg Allah bagi. Taruh tatoo, buat whitening, bedah plastik cam M. Jackson tp binatang maintain je hehehe...

Ila- bleh ke beruang nak termasuk dlm tin cat ngan badan nya yg besar? Badan ko mungkin bleh masuk kot hehehe...cobaan.

Tahniah WANIE!!!!!!! Jawapan anda hampir tepat, mungkin huraian je xlengkap. Yang lain tu semua tak besa pergi zoo kot hehehe.....Ada masa pergila zoo ye....

kuchalana said...

tu lumut kat tempat dia kolam mandi tu.. kene kat badan dia.. jadi hijau la kot..

Kebencian_Maharaja said...

Kuchalana- ya betul bro...

Neeza Shahril said...

amboi sedap dia mengata akak duduk atas cat ye.. jasa dia niii... haiippp!!! nak kena rotan yeee... :P

Kebencian_Maharaja said...

Saya melawak je akak hehehe....toksah ambik hatila

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin