Tuesday, September 2, 2008

Ceritera Di Bulan POsa Part I

Gambo ni sekadar hiasan & tidak bertujuan untuk membuat si pembaca menelan air liur.

Beberapa hari bercuti, rasa malas nak menyambung semula keja. Mem ada cakap, kalau segan sangat nak keja, berenti keja & duduk rumah jadi full time HOUSEHUSBAND. Bleh ke gitu ekk? Bayangkan KM kena sediakan sarapan pagi2, kena basuh kain baju, seterika baju, masak, lipat baju & macam2 lagi. Warh........tidak..tidakkkkkkkkkkkk.

Hari ni ari ke-2 kita berposa (bagi yg leh berposala). Kelmarin 1st day berposa, sebelah tengahari, KM & Mem featuring Budak Kacak gi ronda2 sekitar town. Kitaorang sesaja round2, masih ada kedai makan yg buka di siang hari di bulan posa ini. Senang cakap, puak2 ni memang tak reti nak menghormati bulan Ramadhan. Tak kira bulan posa, siang hari niaga juga. Kalau nak niaga pun, bukala lewat sikit, kol 4 petang elokla. Bayangkan orang niaga roti canai siang hari. Ramai ke pelanggan bukan Islam yg nak makan? atau ramai lagi org Islam yg membeli bungkus?

Salah satu tinjauan di restoran nasik kandar, kelihatan beberapa budak lelaki lingkungan 20-an sedang tunjuk-menunjuk lauk yg hendak dibungkus mamak. Beli untuk siapa? untuk mak yg uzur syarie? beli untuk nenek yg sakit teruk & tak leh berposa? Atau untuk diri sendiri yg takleh berposa sebab datang bulan? Paneh betuila deng camni.

Di negara yg pemimpinnya ngaku negara Islam, tiba-tiba bila ada peniaga berniaga makanan di siang hari, tiada tindakan diambil. Bukan perkara baru tapi dah lama dah....Adakah ini dibenarkan dalam Mazhab Hadhari? Aku dah sakit jiwa tengok perraka ni, korang plakla yg sambung. Cau Cin Cau......

* Buruk tak buruk perangai kita kalau 1st day posa, kita dak melantak nasi kandaq di siang hari. Buruk tak buruk perangai kita kalau di bulan posa, kita dicekup sedang makan dlm rumah mayat.

13 comments:

kuchalana said...

aku pernah tgk kawan2 aku kene tangkap and diarak dalam van mayat beb masa bulan posa.. siap pegang pinggan yg ada nasik yg drg tengah makan... kakakaka... hampeh.. siap masuk TV..

iLa @ LaLa said...

ngeh ngeh ngeh... tawon ni abah den dh tak jadi penguat kuasa dah.. kalo idok, tetiap tawon syiok jer dgr, org tu kena tangkap, org ni kena cekup... abah wat operasi sana, wat operasi sini.. hehhehe... aku tukang dengar jer kalo abah bukak cite...

ita.itu said...

tu wife ko dah geram la tuh dia ckp mcm tuh..motip ko nak duk umah? haha

KM said...

kuchalana- besa dengar masa memuda dulu tp tp besa tgk secara live gi. Nanti wa pi cari bro...hehehe

Ila- Kalau abah dah xjadi, pa kata Ila plak jadi? Kalau saya nampak saya tgh makan buat2 taktau je ye. Sebab ketika , ila melihat saya makan itu, jam menunjukkan kol 10.45 mlm, aci ke gitu hehehe..

Ita-Dia sayangla sbb tu dia kasi dok umah hehehe...

cHeRyNa PiReS said...

waaaahhh....tertelan air liur jap bace posting KM!

slamat berpose KM...

mungkin skang dowang rase best tak pose...dlm kubur nanti tanggunglah seksa tuh...

same la ngan org yg tak berkas org yg tak pose:D

:: Cikgu Wiween :: said...

psl peniaga meniaga di waktu siang tu..kdg2 terpaksa dibiar jugak KM. Sbb ade yg sumber pencariannya dr situ saja. maksud ween org kurang berkemampuan tu la.Cuma jgn la dijual kpd org Islam. Itu saja la yg patut ditegah.

yg bebudak melayu islam dok suh bungkus tu elok ketuk jek pala depa ngan senduk. Tu mmg sah2 monteng.egegegeg ;p

.::WaNiE::. said...

KM,
dsbbkan saya ada sbb xleh pose, nak pi kedai mamak bwh ni segan lar pulak kan..jadi pi petronas cari roti..tapi bukan saya sorg jek xpose tau..ada sorg mamat nih beli 100plus 2botol..masa sy nak bayar pulak..ada sorg despatch kot..sbb nek motor..beli rokok :) buat bekalan buke pose kot

[masa tu pukul 12.30tghari] kekekek

KM said...

cheryna- SAya sokong kenyataan anda. Dunia hanya sementara tp kalau selalu sebut begini, ramai org marah.

ween- anda penah gi beli bungkus ekkk? hehehe..kalau saya jumpa, saya ketuk ngan senduk, bleh?

Wanie- kalau nak gi Petronas nanti cakap ye...hehehehe...nak kirim juga

hUmmY said...

pose lpas..

g kedai mamak nak beli paper!

astu ade posmen beli air bebotol2!

usha tajam posmen yg tsengeh2 tu!

oh betape teguh iman posmen tu ye!

berat sgt ke keje anto surat?

hiks~

risanur said...

risa setuju sungguh la sepatutnya tindakan perlu diambil pada pekedai yg buka kedai masa siang hari...

Kebencian_Maharaja said...

Hummy- manusia kalau segan or malas posa, jgnla keja posmen, tak keja pun dia tak posa.

Risanur- Kita nak hukum pe kat depa, Risa? Gantung pd pokok yg berhampiran pasar Ramadhan, bleh gitu? hehehe...

Neeza Shahril said...

erk!! makan kat rumah mayat?? tak sangguppp.. nanti mayat tu bangun sergah, mahu mati terus kat situ hehehe...

Anonymous said...

biasala geng
kalau tutup kedai
dan buka malam saja
mcmana nak beli gelang emas utk mami di rumah
mamak2 suma cuma leh byr duit pekerja,sewa,bil2 saja la gitu
kecuali la ada signboard umat islam dilarang beli

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin