Friday, February 27, 2009

Naik & Tangguh Tol Satu Taktik Meraih Populariti.....


Mendengar reaksi PM Lah supaya isu tol dikaji semula tentang pengumuman kenaikan tol semlm (masa buat keputusan tak kaji dulu ka PakLah oooiii ?? Cmnala hang jd PM ni), KM menjangkakan pengumuman itu sekadar taktik meraih populariti dalam keadaan parti kerajaan begitu tidak popular sekarang.

Mana mungkin, kerajaan berani naikkan tol dalam keadaan mereka kalah dalam 2 PRK terdahulu (Permtg Pauh & K.Trengganu). Apatah lagi, 3 PRK iaitu 2 bukit (B. Gantang & B. Selambau) & 1 batang (Batang Ai) menanti. Kalau naik juga alamat jadi buburlah peluang mereka dalam 3 PRK tersebut. Ditambah ngan kemelut di Perak yg jauh drp penyelesaiannya.

Jadi untuk meraih sokongan & populariti yg makin pudar, parti pemerintah mencipta pengumuman kenaikan tol yg menyebabkan kelmarin rata-rata rakyat kelmarin marah & ada yg tumbuk meja hehehe.....Kemudian, hari ni atau esok mereka akan umumkan plak kenaikan itu ditangguhkan. So, pada waktu tu rakyat akan menarik nafas lega & mengucapkan syabas pada kerajaan. Inilah dikatakan strategi politik bro (taktik ni seumpama seorg penternak melepaskan harimau dlm kandang dgn niat utk membaham kambing ternakannya tp kemudian dia mengikat kembali harimau itu. Jadi, kambing itu akan berterima kasih sangat pd tuannya sbb belum kena baham (rakyat=kambing, harimau=tokei2, penternak=kerajaan)......hehehe. KM yg reka taktik ni)

Namun begitu, jika ditangguh sekali pun kenaikan tu sekarang, rakyat jgn seronok sbb perjanjian tetap perjanjian. Jika ditangguh pun skrg ia tetapi di masa depan ia tetap akan naik. Harimau yg diikat akan dilepas jua kerana jika tidak dia akan membaham tuannya hehehe.....Cara mudah taknak dibaham harimau ialah kambing kena cari tuan lain yg tak membela harimau (carila tuan yg bela kucing hehehe sebab kucing xmakan kambing.

* Harini, KM ajak korang belajar perumpamaan supaya senang paham...kalau tol naik, sapa yg xguna highway pun akan terkena tempias kenaikan harga barang.....Rakyat Bukan Kuda Tapi Raja.........

15 comments:

mamarempit said...

stuju 1000%

dakgilachoc a.k.a nani said...

ko kambing ke KM? aku manusia...=P

kakpiah said...

hari2 aku lalU AKLEH.. kalo naik lima posen.. maknanya aku kena byr tol RM4 sehari..

hadeh la...
lepas duit lunch tu..

aku tgh pikir..
sama ada aku kena diet ato aku kena migrate.. gi Gaza ker...

risanur said...

mmg geram je bile AKLEH nak kena naik RM 2...
betul kak piah abis duit kak tolol tu je...sama la risa either nak diet atau nak migrate cam kak piah...

Dee said...

alah taktik je tu..sok2 dorg dh menang kat 3 kawasan tu..dorg naiklah tol..mcm x tau..hehehe..

tulipurple said...

paham sgt dah ngan taktik depa tu.....nak kena katok kepala agaknya baru sedaq diri dan amanah.

prebetsabu said...

tu dia.. cth yg tepat......

prebetsabu said...

lps ni bersedia utk krisis gula plak tau.... dah ada petanda...

bestnyeee... kerajaan flip flop sume nak amik kesempatan!!!!

Mak Su said...

sat naik sat turun sat tangguh, tak dak kereja

CiK AiDa said...

hoho~~
betul3..
walaupun aida yg jauh didalam hutan nie tak guna hway..tp mesti terasa psl kenaikan hrga barang....
mana buleh mcm nie annn...adoiii...
barang naik...yuran naik....loan tak naik pun...hoho~

Carrotsusu said...

nasib baik minyak dah turun banyak kan...

Shifu67 said...

bab tol naik ni... buat la cam mana pun, semua org marah... yg satu tu je, kalau 'naik' semua org suka.... kalau yg tu tak naik... emmm.... berapa banyak pun kena bayar tol, tak de yg bising.. :P

Neeza Shahril said...

kucing makan daging kambing kot hehehh...

knight of silent said...

taktik je tu..selalu macam tu..dah xde ape2 nak buat agaknye..paklah bowsan kot..huhu

Kebencian_Maharaja said...

mamarempit- kalau dh setuju jgn lupa pangkah saya PRU ke-13 nanti hehehe....

nani- kalau jd manusia pun lebih teruk dr binatang tenakan buat pe....(rujuk firman Allah dlm Quran)

kakpiah- Aku ingatkan AKLEH tu bf ko kt Indon sana hehehe....ko better pindah gi Jepun je buat drman ninja...hehehe

risanur- AkLEH juga ekk?? hehehe...

dee- naik itu wajib cuma masa je ditangguhkan...tp tak semua org bodo kan..kan..kan....hehehe...

tulipurple- jgn katok...tendang bg jatuh je terus hehehe...

prebetsabu- berdoala bro bg hati2 manusia terbuka utk tgk kebenaran....

maksu- Ada keja & ada perancangan tu maksu hehehe...

cik Aida- KM pun tumpang kesian kt student cm aida.....

carrotsusu- kalau nasib tak baik?? hehehe...

shifu67- yang tu sensitif cikgu hehehe

neeza_shahril- kucin suka makan steak je hehehe.....

knight of silence- dia nak test market dulu hehehe...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin