Monday, March 30, 2009

Earth Hour 2009....sapa rugi???

Jam 8.30 malam hingga 9.30, 28 Mac lalu ramai antara yg menyahut seruan Earth Hour dengan mematikan penggunaan elektrik selama 1 jam. Walaupun ramai antara ita hanya memadamkan lampu bilik atau tandas (tapi masih memasang tv, radio, peti ais, kipas dsb) namun setidak2nya anda juga prihatin hehehe....

Sedar atau tidak kempen tersebut menyebab ada yg rugi besar malam tu. Antaranya ialah pembekal tenaga nasional, TNB. Menurut TNB, kempen tersebut menyebabkan penggunaan tenaga elektrik jatuh sebanyak 590 megawatt (mw) bersamaan dengan 14 juta mentol kalimantang yang berkuasa 40watt setiap satu. Bayangkan berapa banyak duit pendapatan TNB yg akan kurang bulan ni hehehe...........


* KM sahut cabaran ni hampir 95% sebab malam tu KM sekeluarga meronda Di Bandar Sp. Yg on malam tu kat umah KM ialah peti ais hehehe............

9 comments:

asraf said...

ehehe.. dah nama pun kempen nak jimat penggunaan tenaga.. sah sah tnb takleh kempen sekali..

Neeza Shahril said...

takpelah.. demi earth tercinta.. sanggup dikorbankan untung tu.. huhuuu..

suw said...

bijak km..siap kuar meronda lagi ek.tak wat candle light dinner ngan mem ker?

shafarina said...

go CB go!

rugi duit takpa jgn usia bumi makin singkat

nak dok lari planet pluto ka lepas ni?

dakgilachoc a.k.a nani said...

aku pn ttp semua kecuali suis peti ais :D...tapi KL tetap terang :(

komen out of topic-pakcik KM blog ni banyak sgt pop up la..loading pn lambat nauzubillah..seploh kali pc aku hang..nk komen pn kena tggu dekat sejam..banyak dosa kot blog ni...wakakakaka...

TiNiE said...

kesian TNB. ala sesekali. rasanya tak jejas pun untung TNB tu..

Dee said...

hehehe..kira okeylah tu dari xde..

Masy said...

xpe.. tahun2 sebelum ni TNB kan byk untung hehe

.::WaNiE::. said...

kalau acara ni dibuat tiap2 bulan nescaya TNB menaikkan tarif elektrik hahahaha

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin