Tuesday, August 5, 2008

Malaysia Boleh!

Beberapa bulan lau, Sufiah Yusof menggegarkan kota London ngan pengakuannya biadapnya bahawa dia lebih senang ngan hidup sebagai seorang pelacur 'terhormat' daripada menjadi seorang student Oxford University. Kisah Sufiah yg pernah mengejutkan rakyat Malaysia sebagai seorang yg genius dalam Matematik akhirnya senyap begitu saja walaupun ada pemimpin UMNO yg bercadang untuk ke London bagi memujuk dia. Aku tak pasti ada usah or sekadar mencari publisiti murahan.

Beberapa hari lalu, rakyat Malaysia sekali lagi menampilkan semangat 'Malaysia Boleh'. Noor Azura Mohd Yusoff atau lebih dikenali sebagai 'Princess', seorang pelacur didapati bersalah bersama teman lelakinya kerana membunuh seorang warga China, Xie Xing Xing. Pembunuhan dipercayai dilakukan secara kejam kerana mayat perempuan itu dipercayai dikerat lehernya ketika masih hidup sebelum dicampak ke Sungai Thames. Mahkamah 16 Old Bailey yang bersidang menjatuhkan hukuman penjara 15 tahun.

Lebih malang lagi, kes itu bukan sahaja memalukan rakyat Malaysia malah menyebabkan Kerajaan British sedang menimbang untuk melaksanakan pergunaan visa terhadap rakyat Malaysia yg ingin mengunjungi Britain. Mungkin Menteri Luar, Rais Yatim yg berada di sana ada butirannya.

* MALAYSIA selalu BOLEH tp dalam hal-hal yang remeh-temeh or tak berfaedah.

14 comments:

yOnnA said...

oho..
ya..ya..
sangat BOLEH dan HEBAT dalam benda2 yang sangat remeh!

shafarina said...

Bila nak datang sini rogerlah ye.

Hmm Malaysia mmg boleh. Boleh Land. Kengkadang malu lak rasanya.

KM said...

yonna- dah lama rasanya saya tak melawat blog page yonna. Jap gi saya pi...hehehe

shafarina- kt MOHE aras brapa? saya slalu gak pi sana

Mira said...

hahahaha..

sangat la boleh..
boleh dalam pelbagai bidang
cayok cayok

wakakakka

Wiween @ Awin said...

apa nak jadik la manusia zmn skang..walaupun beliau itu cina..namun x patut laa beliau dibunuh sebegitu..:( manusia skang mmg sgt boleh..sgt boleh masuk neraka dgn mudah.:(

Neeza Shahril said...

susah nak comment benda cam ni. Kedua-dua orang tu dah besar, dah lebih dari mumaiyiz.. kes sufiah tu 1 hal. nak pergi sana, nak ajak taubat ke? sanggup habis berpuluh ribu? yang kat malaysia ni ramai lagi jenis2 cam tu.. takde inisiatif pun nak ajak taubat.. kalau kata cari publisiti marah pulak..
kes azura ni sama jugak. janganlah ada yang nak pergi jamin dia and jadi peguambela. tapi tak tahulah kalau ada kan.. maklumlah, malaysia ni suka benda2 glamer tak tentu hala ni..

Kak Piah said...

dah naik nyampah baca surat khabo skarang nih.. makin pelik2 perangai org m'sia esp org melayu kiter laa.. banyak yg memalukan dr yg membanggakan..

tipahvogue said...

malaysia memang hebat!!

kuchalana said...

kekeke.. suka btol aku dgr kes ni.. xpyh pi jauh.. ko tgk sendiri koleksi 3gp budak2 skang kat malaisi ja.. smua daring2.. smua melayu.. pening paler pikir tahun 2020 nanti..

Akak said...

Salam KM...

Malaysian yg buat salah Malaysia yg dapat nama busuk, kesian negaraku Malaysia..

cHeRyNa PiReS said...

yeeee...british mmg byk tak puas ati ngan mesia skang nieh...eloklah tuh...buatlah pangai...utk kitowang yg keje company british nieh besok, silap2 boleh ilang keje sbb kebodohan dowang nieh...

cHeRyNa PiReS said...

yeeee...british mmg byk tak puas ati ngan mesia skang nieh...eloklah tuh...buatlah pangai...utk kitowang yg keje company british nieh besok, silap2 boleh ilang keje sbb kebodohan dowang nieh...

kuInaJentayutiara said...

mesia memng boleh semuanya... tak caya tgk Olympic nanti..

Aidura Sofiee said...

malaysia boleh! ana setuju... :D

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin