Wednesday, August 20, 2008

Tanda-tanda puasa @ hari raya nak menjelang tiba.....

Katakan anda seorang pendatang/musafir yg datang ke Malaysia. Camna anda nak tahu bulan posa/ musim raya dah nak tiba? Kat sini saya bagi beberapa petua untuk mengenalpasti keadaan ni, antaranya:

1) Makcik-makcik kita (org pompuanla tu) berlumba2 nak menggantikan posa tahun lepas. Last minute baru kelam kabut, kalau berlaku emergency camna?

2) Makcik-makcik kita juga berebut2 memilih kain baju, sure nak yg latest fashion punya utk dibuat baju raya. Mungkin time raya nanti bleh bertanding baju sape paling cantik kan..kan..kan. Tak caya, tanya akak2 kita, berapa pasang dah baju raya dah mereka tempah?

3) Kedai/pasaraya mula buat sale/promosi. Diskaun sana, diskaun sini, potong sana, potong sini.

4) Makcik-makcik juga mulalah mencongak2 mana yg patut ditukar. Kalau ikut hati semuanya nak ditukar. Tp suami jgn tukar ye.

5) Kalau kita gi kat tukang jahit, kebanyakannya dah mula menolak tempahan. Kalau nak kasi tempah juga bleh tp ngan syarat harga mau up sikit atau pas raya baru ambik.

6) Stesen2 tv pun mula mengajak org ramai join rakaman program ari raya mereka.

7) Surat2 khabar juga mulalah ajak pembaca2 di perantauan menghantar ucapan. Maklumla jauh.

8) Iklan/poster untuk peluang meniaga di pasar Ramadan mula bergantungan mencari sesiapa yg berminat.

8) Sampel-sampel kueh raya pun mula beredar mencari sape yg nak order kan.

9) Pertandingan tilawah pun bermula di Malaysia..

* Pendek kate, kebanyakannya akan melibatkan wanita. Mungkin wanita ni perancang Hari Raya yg baik atau mungkin anda punyai alasannya sendiri.

19 comments:

~Cinta Milo Ais~ said...

ye tepat sekali analisis itu ngehehe

Anonymous said...

Tau takpe hehehe...

Neeza Shahril said...

kwang kwang kwang!! memang perancang yang bagus sekali.. orang lelaki duduk diam diam je.. bagi aje $$$$ tu.. semua kira settle.. heheehe...

tapi this year, akak tak gitu sangat la sebab akak jauh kat sini. nak tempat baju kurung kat sini.. tak tahu lah kedai mana reti nak jahit.. hehehe..

ita.itu said...

kah.kah.kah..yg no 2 aku sokong sgt..tp aku bukan makcik2 lagi ek..haha...ye la perempuan la kena mula dulu..nak hrp kan korang msk rendang mana reti..kah.kah.kah

KM said...

Cinta milo ais- sebab ko menyokong saya, nanti raya mai umah ambik diut raya k.

K.Neeza- Kalau suruh Tok Arab buat baju kurung takleh ek? Kui..kui.sabola ye...

Ita- Aiit..terasa ekk? Kalau bukan makcik kena panggil cik adik la ekk?keh..keh...Sapa kata org laki tak pandai buat rendang? Sebelum raya ni, kalau sempat saya buat pertandingan, sapa masak rendang paling sedap...siap ko

Kak Piah said...

wuiihhh.. awat kena setepek2 nih.. lebam sebelah dah muker akak...

KM said...

K.Piah- Teraso ko? keh..keh padan muka. Anyway, saya bukan nak canon sesapa tp moralnya saya nak kasi heboh yg wanita ni memang pandai pun. Nak hrp kaum bapak rancang raya sure makan biskut merryla di pagi raya. Hehe...kaum2 bapak bertenang ye...

Aidura Sofiee said...

km, jgn bimbang.

aku wakil bagi pihak kaum hawa yg blum menunjukkan tanda2 puasa @ hari raya nak menjelang tiba.

satu kain pun tarak beli lagi. apatah lagi nak hantar kain ke kedai/tempah baju. hua,hua,hua.

kang aku beli baju ready-made jek. sehelai pun cukup le. asal cukup syarat udah le. tak bleh lebey2. kang membazir. :P

cHeRyNa PiReS said...

antare makcik2 tuh...aku lah makcik yg tersept kerane tak dpt berbuka pose ngan keluarge setiap ari nanti:(

so...niat nak tukar ape2 tuh jangan harap laaa...

Mira said...

sy cuma plan nk kawen je ni..
risau tol..

:: Wiween laoshi :: said...

bukan makcik2 aje rebut ganti puasa.pakcik2 pun.egegeg ;p

KM said...

cheryna- sabo je ye. Jgnla sodih sgt. Nanti KM anto org kmpg KM pi berbuka ngan ko, bleh?

mira- nak kawen pas raya kan? Bagusla, tak byk dugaan sgt. Kawen sblm posa pun ok tp takut takleh kushyuk posa hehehe...

Wee- pakcik mano la tu ekkk? memalukan KM ja...

KM said...

aidura- bagusnya ko aidura...untung suami. Takyah belanja bosa2. Ada gi ke calon2 isteri cmtu? KM tanya je tanpa ada maksud tersirat hehehe...

ita.itu said...

oh jom lawan masak rendang..? haha......update la lagi..hehe

KM said...

itu kalau sesapa beranila kan hehehe...

kuchalana said...

blogger2 pon dah start kasi ceramah agama kakakaka...

-lebai kuchalana..

KM said...

Tu pun salah satu tanda ke bro? hehehe...saya baru tau

.::WaNiE::. said...

wawawawa sangat betul itu

tapi tahun ni mmg xdek semangat nak raya sangat

sbb minyak mahal sangat nak balik jauh nih !

KM said...

Kesian ye kalau dok jauh ni. Nak balik kmpg minyak mahal. Jgn sedih no.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin