Wednesday, July 9, 2008

Starbucks: Tahukah Anda?

Sesaja takde idea ni, kita berkongsi sedikit info tentang Starbucks, kedai kopi zaman Ultraman ni yg anda & kita semua selalu atau kdg2 singgah. Starbucks yg bermula di Seattle mempunyai rangkaian kedai kopi terbesar di dunia dengan 15,012 buah kedai di 44 buah negara termasuk Malaysia. Di Malaysia saja, dia mempunyai 100 outlet.

Di Malaysia, Starbucks sedang melihat market2 baru khususnya di IPTA. Anda rasa kenapa ye? Ini semua berkaitan ngan ekonomi & perniagaanla. Mungkin anda dah sedar ngan keadaan ekonomi US & dunia sekarang ni. Starbucks menjangkakan akan menutup lebih 600 outletnya di US berbanding jangkaan awal 100 outlet sahaja. Penutupan ni mungkin melibatkan pemberhentian 12,000 pekerja. Lebih lanjut, anda baca artikel2 ekonomi/perniagaan minggu lepas.

Kesimpulannya, ekonomi dunia sekarang memang tak bagus. Perniagaan sekarang memang sedang berhadapan fasa2 menyulitkan. Sapa ada bisnes yg nampak muram kenala fikir rancangan2 yg sesuai.

4 comments:

Neeza Shahril said...

bukan ada antara product starbucks ni tak halal ke..
tapi memang ekonomi agak merundum sekarang.. lebih selesa kerja makan gaji dengan company yang stabil kan.. tak payah lah berniaga dulu..

cHeRyNa PiReS said...

sape pernah pergi coffee testing starbucks or tgk buku resepi jek yg tau halal tak halal...

aku buat final project aku pasal starbuck dulu...kalo ikut dr segi benefit perkerja...starbucks the best buat mase nieh berbanding byk company besar yg len...sbb dowang bayar dental and optometrist lagi dibandingkan dgn byk company len..

tp kalo nak tutup...well...sah2 la ekonomi tak bagus kan. mane ko dpt artikel nieh?

KM said...

Pengerusi Starbucks sekarang, Howard Schultz merupakan aktivitis aktif Zionist yg byk membantu kempen mengukuhkan negara haram, Israel & membunuh umat Islam Palestin. Bila dah tahu ni, pandai2 la cari alternatif lain ye...

anaiz said...

aikk..starbuck?
teringat kesah mula2 awak beli notebook yerrr....
hehehe..!!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin