Wednesday, November 5, 2008

Obama & EPF

Seperti yang dijangka ramai, Barrack Obama akhirnya memenangi kerusi Presiden Negara Uncle Sam. Obama akan menjadi presiden kulit hitam pertama Amerika Syarikat & presidn ke-44 buat negara Polis Dunia itu. Beliau dari parti Demokrat menewaskan Senator John McCain dari Republican.

Namun bagi KM, sesiapa pun yang menduduki kerusi negara itu, polisi luar US tetap sama. Anti-Islam & pro negara haram Israel. Orang Islam akan terus dilabelkan pengganas & diburu di segenap ceruk rantau oleh US & sekutu2nya. US akan terus menindas negara-negara lain yang dirasakan mengancamnya atau bleh menggangu gugat sekutu2nya.


Kelmarin, Menteri Kewangan 1 mengumumkan bahawa pekerja yg mencarum KWSP boleh mengurangkan peratus caruman bulanan mereka daripada 11% kepada 8 % mulai Januari 2009. Salah satu tujuannya untuk menggalakkan perbelanjaan rakyat di kala ekonomi negara mungkin mengalami tempias kemelesetan ekonomi dunia.

Untuk jangka pendek, anda selaku pencarum mungkin mempunyai tambahan income bulanan. Namun for long term, ia akan memberi kesan pada simpanan tua anda yg mungkin akan berkurangan ditambah dengan kadar dividen tahun akan datang mungkin lebih rendah.

* RM5 billion duit caruman anda dalam EPF telah disuntik ke Value Cap. Dilakukan tanpa dibincangkan atau dibahaskan terlebih dahulu di semua peringkat sepatutnya. Mudahnya duit rakyat dipergunakan.....

12 comments:

ita.itu said...

harus aku shopping byk2 lps nih..hehe

Mieza said...

bgs lah tu, nak guna EPF masa tua entah smpi umur ntah idak...psl EPF nak bincang pun mls..sbb along keja sendirik...hiks

prebetsabu said...

caruman epf option 8%...

ada pro n kontra...

pronya kat sini ialah ialahnya akan dpt menambah jumlah cashflow bulanan... paling tidak, utk yg bergaji rm2k, dia leh dpt extra rm60 hasil caruman 8%.. so leh la wat isik minyak selama seminggu.... atu pon, leh la bawak anak2 gi makan sedap2.. kfc ke.. McD ke..

kontrany disini, spt yg telah En. KM nyatakan, in long run, rakyat itu sendiri telah kerugian simpanan..

utk cth bergaji 2k, dia telah kehilangan peluang menabung dlm epf sebanyak rm720 setahun.. dan jika dividen ialah 7%, dia kerugian anggaran rm50 setahun...

mmg nampak mcm kecik je.. tp klu 10 thn? 15thn?

pilihan adalah pada pencarum.. jika masa ni kita perlukan extra 3% dari caruman tu, then kita carum je la 8%.. once financial status kita dah mula stabil balik, kita carum la normal 11%...

mengenai valuecap....
kerajaan BeeEnd sekali lagi telah membelakangkan rakyat!! woi bedebah. ko tu keje utk rakyat.. malu la sikit!

pemimpin adalah utk memimpin.. bukan utk memutar belit sumber negara....

::CeK LaLa:: said...

pakcik.. betul ke La dgr..
nnt USM dah jadi APEX, skim pencen dh tkde ehh??

masviona said...

heheh...ada lagi satu yg prebetsabu lupa nk tambah tang kontra dia.....ahakss

staff HR or yg handle urusan EPF kat satu2 company tuh leh jadik pening sket coz klu dulu 11% skrang tmbh lg satu 8% klu ada staff2 lain yg nak gitu kan...klu company yg ada sistem xper ar klu yg wat benda nih sume secara manual...huhuh

dakgilachoc a.k.a nani said...

erk..kita taknak potong..rugi kan jangka panjang...alalalal...

suw said...

sbbtu makin lame mkn payah nk wat kuar duit kwsp..km pantau mem siap2, kot2 die shopping tak ingat awal taun dpn cm kak ita kekekekek

azreenfaisal said...

padanla hari ni kat tv asyik2 keluar muke obama...tak sempat lg dgr berite...sibuk je memanjang...hehehe....nak gosip2 ngan ita pun tak sempat hari ni...

Neeza Shahril said...

tahniah la kat obama.. nak cakap apa lagi kan.. kita tunggu dah lihat aje laa... seperi yang susah2, janji aje berdegang degang.. last2 habuk pun tarak...

caruman EPF pekerja boleh dikurangkan? ek eleh... macam la best sangat.. sama aje.. lain la kalau dia kata caruman majikan naik 20%. yang tu barulah best... hehee..

saya said...

perubahan sedang berlaku disekeliling kita...

Kebencian_Maharaja said...

ita- ko kalau di kalangan antu shopping, ko pangkat Sargent ekk?

mieza- ada keja kosong dak ngan long? Sya nak apply hehehe...

prebetsabu- thanks, penerangan bro lebih jelas...sapa tak faham entahla nak kate pe....

cek_lala- kalau USm jadi Apek, ko jadi nyonya la hehehe....

masviona- isteri tolong tambah/enhanced penerangan suami ekk? hehehe..bagus2..

nani- bagus..bagus. Ko jgn gila shopping mcm ita tu...

suw- KM menteri kewangan umah tangga hehehe....

azreen- ko sibauk ngan pilihanraya Australia ke sampai bz memanjang? hehehe...

neeza- obama ke saloma ke, kalau jd US President sure alat Zionist...
Nak caruman 20%, suruh je cik abg caruman kan hehehe...

saya- perubahan pe ekk?

ita.itu said...

eh bukan sarjan..jenerel ok..haha

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin