Friday, October 24, 2008

50,000 jobless??

Kelmarin CEUPECS mengeluarkan kenyataan bahawa berkemungkinan 50,000 kakitangan kerajaan berstatus kontrak akan kehilang pekerjaan mereka berdasarkan faktor kekangan yg akan melanda. Itu pun PM & Timbalannya masih suka menyatakan bahawa negara ini tidak akan dilanda masalah ekonomi. Dia orang pakai kitab rujukan mana ekk?

Sesetengah kakitangan kontrak ini telah berkhidmat bertahun2 lamanya. Cuma malangnya mereka tidak diserapkan secara tetap dalam perkhidmatan. Jika yg dinyatakan ini berlaku tentu amat malang & kasihannya mereka ini. Selain kakitangan awam kontrak, pekerja2 Malaysia yg bekerja di Republik Singapura juga berdepan kemungkinan diberhentikan kerja jika dunia terjerumus dalam kemelesetan ekonomi.

* Masalah ekonomi pasti akan memberi tekanan pada kehidupan serta meningkatkan kadar jeneyah & krisis kemanusiaan...

15 comments:

Mieza said...

sian kan...kerajaan ni hanya pndi berckp jer...habuk pun tarak...nsb baik hubby along TETAP...Alhamdulillah

ita.itu said...

sib baik aku dah ada keja..hehe...cuma kena kurangkan blog la..haha

tlepong said...

S Shamsudin dalam cerita Bujang Lapuk kata alif mim nun wau itu maknanya sarkis (sarkas)?

butterflytwinlove said...

salah satu penanda aras ekonomi ialah klse..kalau klse teruk maksudnya ekonomi kita juga bole dikatakan teruk..ini kerana sekarang pelabur kurang nak melabur di malaysia.lagi2 sejak krisis kewangan ni klse asyik ditutup rendah..bila terdesak untuk idup manusia akan bertindak diluar kawalan akal..sepatutnya kerajaan perlu ada plan back up untuk mereka yg kontrak ni..

(km kalau statement atas tu salah tlg betolkan ye..)

kuIna Jentayutiara said...

kesian pencari keja...tp sy merancng utk berhenti keja tak lama lg... nk tumpukn pd ketam kat kolam yg kesepian tu...

cHeRyNa PiReS said...

sape kate...?setiap hari sha menganggarkan paling kurang 30 dari seratus org pelanggan sesebuah bank di UK mengaku hilang pekerjaan lagi2 bile melibatkan sektor hartanah...

tp malaysia elok lah agaknye...sbb ahli politik masih ade kerja...!ehehehe...

KM said...

Mieza- kalau diri kita selamat tp kita tetap siankan org lain kan long...

Ita- ko takdak keja pun xpe...ko leh buat zoo or sarkas hehehe....

Tlepong-ko pun minat sarkis? hehehe...

Butterflytwinlove- Apa yg anda katakan tu sememangnya benar. Jika Bursa Malaysia makin menurun & pelabur mula angkat kaki, takkan itu tanda yg baik kan...? Tp ada gak manusia yg tak reti, semua dikatakan pemimpin semuanya betul....

Kuina- buat projek pe? ketam pe? cam menarik je....

Cheryna- Org yg ambik pusing perkara ni akan tahu keadaan sebenar sekrg. Hrp kita bersedia melalui detik sukar ni....

masviona said...

kesian betul mengenangkan nasib² mereka nih kan..
nasib ler zaman saya kerja kontrak dah berlalu...alhamdulillah

pada sesapa yg tergolong tuh..cepat↓ ler berikhtiar cari kerja tetap sungguh² kan

wanie said...

haaiii malangnye larrr ada PM ngn TPM dan Menteri2 yg suke berbohong..kat tv kata malaysia kukuh, malaysia stabil bla bla bla

tapi sume ni ape..huih luku kang paler dorg nih

Neeza Shahril said...

kesiannya pada mereka yang terpaksa hilang pekerjaan tu...
itulah.. kalau kerajaan tak tunaikan amanah.. cam tu lah jadinya..
diorang takpelah.. duit banyak.. dalam dan luar negeri..

prebetsabu said...

"ekonomi mesia tidak terjejas walaupun US gawat..."

aku igt lagi ayat tu dari si bibir merah sorang tu..

well skrg ni camna?

klse jatuh menjunam...
bank dah mula perketatkan pinjaman...
BLR bila2 masa leh naik...mungkin takmo naikkan skrg takut rakyat panik..
krisis bernas aritu dah mula senyap lupa dari ingatan...napa agaknya...
maybank rugi besar invest kat pakistan n indon..
siam dah gawat ekonomi n politik..

so?
u do the math...!

zaiful said...

jom belajar niaga MLM, 5@6 angka sebulan

hUmmY said...

uh kesian saye yg maseh lom abes blaja!

kalo x dpt keje..

cane nak kawen?

:(

PENDEKAR said...

dulu kini dan selamanya

sama saja........herk

KM said...

masviona-memang sian viona especially yg ada tanggungan. Org yg tak kena secara direct pun ada rasa tempiasnya terutama skrg crime rates meningkat.

wanie- kalau ko dah luku, KM nak tambah sepak sama diorg ni, bleh kot kita tag-team hehehe...

neeza- betul kak neeza, diorg skali buat urusniaga, juta2 diorang sapu. Semua duit dan amanah rakyat tp ada ramai gi rakyat Msia yg buta.....

prebetsabu- betul bro yg bro ulaskan. Masalahnya bro ramai gi antara rakyat kita susah nak dimengertikan. Apa yg kita ckp diorg susah percaya tp pemimpin korap & media korap jua yg diorg yakin.

zaiful- MLM kena ada skill gak bro. Kalau interpersonal kurang baik susah gak nak run MLM bro....

hummy- graduate pasni mungkin akan sukar jika krisis ekonomi kali bterusan...ttg kawen ko takyah risau, ko berkenan kt sapa? ckp kt KM

pendekar- dulu, kini & selamanya hanya utk ISlam & Al-Quran. Itu pasti.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin