Thursday, October 30, 2008

Yoga or Yogurt?

Muzakarah Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan kali ke-83 yang berlangsung di Kota Bharu minggu lepas di Kelantan telah memutuskan bahawa perbuatan perempuan yang membuat penampilan seperti lelaki atau lebih dikenali sebagai 'pengkid' adalah haram. So sesapa yg terlibat ngan aktiviti2 begini baiklah hentikan sebab Allah melaknat golongoan ni. Begitu juga lelaki yang cenderung nak menjadi wanita.

Terkini, Majlis Fatwa dijangka akan mengumumkan fatwa berhubung senaman yoga yang ramai jugak umat Islam terlibat melakukannya. Menurut wakil Majlis Fatwa, keputusan dah ada cuma menanti masa untuk diumumkan. Bagi KM, betterla dicepatkan, jgn ditangguh2 atas sebab politik, bimbang kalau2 memudaratkan umat Islam.

Perkara ini ditimbulkan selepas pensyarah Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof. Zakaria Stapa menasihati orang Islam yang mengamalkan senaman yoga supaya menghentikannya kerana bimbang boleh memesongkan akidah. Mungkin ada bacaan2 or perbuatan dalam senaman yoga itu yg mengikut upacara agama lain kot...wallahualam sebab KM tak penah ada info berhubung senaman ni....KM hanya try senaman cakar ayam je hehehehe......

10 comments:

azreenfaisal said...

kite suke makan yogurt tp tak pernah pun try yoga...hehehehe...apa yg tak kene yek ngan yoga tu agaknye? (sambil garu2 kepala)

butterflytwinlove said...

takutnya dengar KM cakap buat senaman cakar ayam...

suw said...

selalu kalo bli cd die tuh mane ade bacaan ke ape..tp lam paper ckp step die cm worship tuhan hindu..hmm, tak tau la cmne..sbb tak penah tgk org sembah tuhan hindu cmne, lam tv jela tgk tu pon lam cite hindustan/tamil..tp takdela plak same. konpius disitu..
sy pon tak penah wat yoga ni..tp tgkla cd die sbb kawan sy ade cd n praktis yoga sbb die ada masalah sakit urat..

ita.itu said...

pengkid ni apa yg syoknye..anu pun x de..haha...kan bang bangun..haha

.::WaNiE::. said...

kak ita, apa kene mengena pengkid ngn abg bangun musykil aku kak..haha

oh aku baru jek nak try yoga konon2 blh release stress..ada bacaan ko

cHeRyNa PiReS said...

sha pon pelik laaaa ngan yoga sbb kadang2 ade separuh tuh dok sebut2 name Tuhan si Hindraf?

sha pon suke gak nak dgr result...

* malam tadi menang penalti je ek?

KM said...

azreenfaisal- saya nak ulas pun xdak info, insyaallah dpt keputusan lengkap saya publishkan.

butterflytwinlove-ko nak join ke? nanti KM buat class hehehe...jgn lupa bawak ayam bbq sekor upah tok guru...

suw-kalau dalam praktis or bacaannya terdpt unsur agama lain sure memudaratkan akidah.

ita- ko perkara tu ko cukup teror. Buat open house ko diam je ye...

wanie- ita bab tenaga batin memang dia syiok pun. Kalo yoga diharamkan ko try je senaman cakar ayam KM sure halal hehehe...ayam sembelih bukan cucuk keh222

cheryna- kalau ada bacaan2 tertentu patut kena taula apa maksudnya. Bimbang2 memesongkan akidah.
* menang tetap menang wpun sebiji gol hehehe...KM cari pernyataan yg Sha buat khas tu tak jumpa plak..

Ungku Nor said...

yoga???

malas la..
hehehe

dakgilachoc a.k.a nani said...

yogurt sedapppp..yoga? baik tidur jek...agagagagag...

KM said...

ungku nor- daripada buat yoga baik kita gi makan berjamaah lagi berbaloikan hehehe...

nani- Km tak makan yogurt, rasa cam susu basi hehehe...tapi bagus utk kesihatan hehehe...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin