Thursday, October 16, 2008

Lanun: Dulu & Sekarang....

Bila anda tengok bendera di atas, ia tentunya sinonim ngan LANUN. Kegiatan perlanunan ni satu pekerjaan yang dah lama berkembang-biak sejak wujudnya rasa segan bekerja serta senang nak dapat duit. Di Selat Melaka & Laut China Selatan pun byk lanun sejak dulu lagi. Mungkin sekarang dah kurang sebab pihak kuasa selalu meronda.

Zaman dedulu, lanunnya digambarkan berpakaian agak selekeh kecuali ketuanya. Banyak filem2 dulu dan sekarang yg memaparkan watak lanun. Antara yang fames seperti Captain Hook dlm Peter Pan & Jack Sparrow dlm Pirate of Carribean. Lanun dedulu pakai meriam bedil, senapang & pedang ja. Dulu takde radar or sonar untuk mengesan kapal. Sorang lanun akan duduk atas tiang layar tinggi dengan 1 teropong utk tugasan 'MENGSKODENG'. Dia bukan skodeng anak dara mandi tp dia ushar kapal yang paling hampir & sesuai utk dihijack.

Tapi zaman dah berubah, dunia dah maju. Lanun2 sekarang dah canggih. Menaiki speed bot. Senjata pun canggih2. Siap ada roket launcher. Demand diorang sekarang bukan memain2. Minta duit juta2 in Dollar US. RM tak mainla. Sekarang yang paling fames, ialah lanun Somalia di perairan Teluk Aden. Kapal tangki milik MISC, Melati Dua & Melati Lima pun menjadi mangsa kehebatan lanun2 ni. Yg menariknya kata Tan Sri Hassan Merican, lanun2 ni internet-savvy. Ingat kita tahu ja internet, rupa2nya lanun2 ni lagi advance hehehe......

10 comments:

ita.itu said...

eh bukan ko ketua lanun ke dulu,,haha

dakgilachoc a.k.a nani said...

kak ita kita sokong..KM, rupa ko mmg ada cam lanun sketla..=P

risanur said...

bukan calang2 punye lanun skrg ni...minta US Dollar, entah brp juta la kerajaan Malaysia menggunakan duit utk melepaskan anak2 kapal Melati 2 dan 5 tu kan..KM tau ke?

Kebencian_Maharaja said...

Ita- kalau aku ketuanya, ko plak mesti balagi2 yang ikut aku hehehe...

Nani- Ko pun sama 2X5 hehehe...

Risa- Ttg pembebasan sailor2 tu KM tak sure berapa byk diorang bayar. Tp dengar2 komisen pembelian helikopter Eurofighter memang byk hehehe...sapa LANUN la yg songklap duit rakyat ye....

suw said...

isk isk..habis duit kna "rampok" dek lanun

kuchalana said...

ko ada baca dak kes SWAT team perancis yg bunuh n bebaskan tebusan kat area kapal malaisi kene hijack tu.. aku dari dulu pelik.. bila general tentera kata xda arahan tuh amek tau kes tu..

pada aku.. drg ada hak tuk pergi n buat keje drg tanpa arahan dari kerajaan pon.. they are in executive level dalam perlembagaan.. langsung xda semangat kebangsaan langsung.. wat malu ja..

Akak said...

Salam KM...

Lanun sekarang kaya, tgk lah jumlah wang tebusan yg diminta, berjuta tu..

EraNaZeErA.. said...

KM..kalu lanun2 skrang ni muka dia cam JACKSEPERO nak gak jumpa...ensem...hehehe...tergoda gitu...tp lanun2 ni walaupun advanced takut muka je KO..

Kebencian_Maharaja said...

Suw- Duit kena rompak kita marah tp kalau anak dara dilarikan lanun lagi kita marah hehehe......

Kuchalana- Semakin maju semakin banyak yg akan didedahkan, cuma rakyat je kena celik sikit. Dedah keburukan yg memudaratkan masyarakat perlu, tp dedah aurat je takleh hehehe....meriah nampak umah terbuka bro. Insyallah lain kesempatan kita sampai.

Akak- bukan lanun di laut je kak, lanun di darat lagi kaya. Abis duit2 rakyat diorang songlap.

Eranazeera- biasala, dah nama pun lanun somalia hehehe...Kalau lanun Hindustan mungkin segak kot hehehe...

mebby said...

sememangnya capt.jack sparrow itu sgt ensem..lau zaman sekarang nih lanun2 sema ensem cenggitu sure2 sajer jew nak suruh dorg hijack kitew...hahahahah

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin