Friday, October 17, 2008

Telur Kami Sudah Dibasuh.....

Tajuk di atas tidak mengandungi unsur2 SX. Ia pernyataan yg kadang2 diletakkan oleh sesetengah peniaga roti canai or murtabak. Persoalan basuh atau tidak telur, nampak cam kecil je tetapi sesungguhnya ia penting dlm kehidupan kita seharian. Telur adalah sumber protein paling murah & mudah didapati. Ramai orang suka makan telur. Telur dadar, telur mata kerbau, telur setengah masak, roti telur dsbnya memang diminati ramai.

Telur utk pengetahuan anda yg tidak biasa melihat ayam bertelur, keluar melalui saluran j#@*r ayam juga. So, secara langsung atau tidak akan terkena juga bersama najis ayam. Maka telur yg dibeli di kedai secara zahir & batinnya masih terlekat najis ayam. Maka, adalah menjadi kewajipan untuk menyucikannya, ia perlu dibasuh dengan air yg mengalir.


Perbuatan ni nampak simple tp implikasinya besar. Telur yg tidak disucikan dikhuatiri menyebabkan najis dibahagian luar dipindah semasa proses penyediaan makanan. Sesungguhnya makanan makanan yg bercampur najis adalah haram dan makanan haram yg kita makan, akan menjadi darah daging. Darah daging dr makanan yg haram bakal menjadi bakaran api neraka. Makanan yg haram juga menyebabkan hati kita 'mati' @ sukar menerima kebenaran, degil & malas dalam mengerjakan ibadah pada Allah.



Kalau kt umah kita prihatin bab ni maka semasa membeli makanan di luar juga perlu prihatin. Sesetengah peniaga malas & suka mengabaikan perkara ni. Ada yg sekadar pindahkan telur tu dari bekas yg lain je tanpa membasuhnya. Kalau kita sebagai pengguna dah buat sepatutnya tp peniaga masih tipu maka kebertanggungan itu jatuh di bahu peniaga.

* KM just berkongsi ngan sesapa yg masih pandang enteng hal ni.

21 comments:

risanur said...

salam KM,
kalu makan kat kedai kita nak kena tanyala pekedai tu kan..telur ni dah basuh ke belum???

saya said...

memang betol.perkara basuh telur ni penting. saya if makan luar selagi boleh saya akan cuba elakkan makan makanan yang ada boh telor esp if yg goreng at that time le mcm roti telor ke telor mata ke. tapi if dah mmg bahan dalam makanan kita mcm kek ke, kuih ke yang mmg tak boleh elak tak boleh nak wat apa. tawakkal je la.

cHeRyNa PiReS said...

waaaa....patut la sedap jek roti telur yeee...baru sha paham...

* sowi km...tak tahan gelak mase bace tajuk posting:P

butterflytwinlove said...

thanx ingatkan..da la org ske makan roti telur pisang..pas ni kena makan roti kosong..

Kebencian_Maharaja said...

Risa- Nak tanya or tidak terpulang pd kita. Rasa ok, xde masalah pun nak tanya sebb itu hak pengguna. Saya suka mengushar hehehe...Terpulangla pada diri sendiri kan.

Saya- KM setuju gak ngan comment anda. Kalau ragu2 better tak payahkan. Sebb dlm syarak ada diberitahu jika ragu2/syubhat better ditinggalkan...

Cheryna- Sha, KM just kongsi2 je. Berpesan2 pd kebenaran, berpesan2 ngan kesabaran. KM pun selalu tersebut ngan mem bila jumpa sign gitu kt warung or gerai.....

Kebencian_Maharaja said...

Btterflytwinlove- Takde masalah kalau nak terus makan faveret awk tu. Mem KM strait to the point minta diorang kt kedai basuh je kalau belum basuh hehehe........

dakgilachoc a.k.a nani said...

nak senang bawak telur dr rumah then mintak ar dorang masukkan sekali lam masakan yg kita order tu..hikss...amacam? praktikal tak? :p sah2 KM kutuk aku ni kang..

kuchalana said...

btol bro.. mak ayah gua dari dulu slalu tekankan hal ni.. basuh dulu sblum goreng... slalu kedai mamak byk yg xaware hal ni...

lagi satu elok gak basuh telur sblum continue '2nd round'.. ni sunnah ni.. kuang2...

Kebencian_Maharaja said...

Nani-aku baca jo comment ko. Sebb aku taktau apa maksud comment ko tu maka aku ckp no comment, bleh?

Kebencian_Maharaja said...

Kuchalana- Memula KM baca rangkap ke-2 komen bro, KM ngak faham hehehe.... 2 kali baca baru dpt tangkap keh..keh...

Ungku Nor said...

untuk pengetahuan KM, akak tak pikir ke lain pun..hehehe

KM said...

Ungku Nor- Yela kak, KM pun sama hehehe....Masa menaip entry ni KM just imagine burung kasawari sbb telor dia kan besar...

Mieza said...

mengikut kaedah ilmu fekah...setiap benda disunatkan basuh (jirus)...baru dikatakan suci. klu suci dh tentu bersih, bersih belum tentunya suci..

ko ni buat patah selera aku je mkn roti sardin...huhu

ita.itu said...

kah.kah.kah..gelak beso aku ngk tajuk nih..terus aku terbayang lucah..haha

razifembi said...

macam iklan yang selalu dengar kat radio Penang time posa aritu ja . . .

Eloklah...small matter but big impact ...

hUmmY said...

hoh!

mmg kne baso pon!

geli je taik2 ayam tu!

:-&

KM said...

Mieza- Hehehe...saya dpt idea pun dr entry along pasai makan roti sardin tu keh..keh..hingga menjilat ibu kaki ekk..

Ita- Ko memang otak kaler biru pun...keh..keh..

razifembi-saya dah lama tak dengar radio Pulau Pinang. Tak kisah radio mana bro, jgn ygn berfaedah kita kongsi bersama.

hummy-hehehe....

mebby said...

erkkk..bkn ker mmg telur tu kena basuh dulu bwu leh masak..seperti yang di ajar oleh sifu saya ler...huuuh

KM said...

mebby- tau takpe hehehe...

Neeza Shahril said...

kalau di bagi pilihan akak malas basuh telur sebab kena basuh satu satu.. biar che' abang je yang buat.. tapi kalau che' abang tak buat, akak la kena buat... tak sanggup rebus telur yang ada t*h* eeeeeee....

KM said...

Neeza- tolong menolong suami isteri hehehe

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin